Onbekende druif 10: Alicante Bouschet

Alicante Bouschet HeaderDeze rubriek zet onbekende druivenrassen in het voetlicht. Unieke druivenrassen, die in de vergetelheid dreigen te raken.

 

De Alicante Bouschet is in vele opzichten een aparte druif. Allereerst is er de naam. Bouschet verwijst dan wel naar Henri Bouschet die verantwoordelijk is voor het tot stand brengen van de druif, maar het eerste gedeelte van de naam: Alicante is tot op heden een mysterieus gegeven.

Zoals u wellicht weet verwijst Alicante naar de gelijknamige Spaanse stad en het licht voor de hand te stellen dat de roots van deze druif ook aan de Costa Brava liggen. Niets is echter minder waar. Hoewel de druif in de regio en op wel meerdere plaatsen in Spanje, vaak voorkomt onder de naam Garnacha Tintorera is Alicante Bouschet ontstaan in het zuiden van Frankrijk.

 

Alicante Bouschet gekleurd vruchtvleesEr is echter nog een andere reden waarom de Alicante Bouschet een buitenbeentje is onder de druivenrassen. Het is namelijk een teinturier; een blauwe druif met gekleurd vruchtvlees en dus ook gekleurd sap. Dit is eerder een uitzondering want de meeste blauwe druiven hebben allen wit sap.

 

De druif Alicante Bouschet is ontstaan door het kruisen van de Petit Bouschet (ontdekt door de vader van Henri Bouschet) en de Grenache Noir. Petit Bouschet is dan weer een kruising tussen de onbekende druiven Teinturie du Cher en de Aramon.

 

De Alicante Bouschet verspreidde zich vanaf 1855 vooral in het zuiden van Frankrijk waar de wijnboeren na de phylloxera plaag op zoek gingen naar druiven die in de eerste plaats een hoge opbrengst gaven. De reeds genoemde Aramon werd hier in het begin voor gebruikt. Deze gaf echter laffe, nietszeggende wijnen zodat men al vlug bij de Alicante Bouschet terechtkwam. Alhoewel hij nog steeds op vele plaatsen is toegestaan komt de druif vandaag de dag “offcieel” zo goed als niet meer voor in Frankrijk. Toch zijn er in het zuiden van Frankrijk nog vele wijnboeren die dankbaar gebruik maken van de Alicante Bouschet om de wijn ‘bij te kleuren’. De vermelding van de druif zal men echter niet tegenkomen op het etiket.

 

Open KistAlicante Bouschet staat aangeplant in Portugal. Met name in de Alentejo wordt deze druif frequent verbouwd met krachtige, diep donker- rood gekleurde wijnen met een behoorlijke body en alcoholgehalte tot gevolg. Buiten het zuiden van Frankrijk, Spanje en Portugal kan je de Alicante Bouschet ook tegenkomen op Corsica, Italië (Toscane, Calabria), Californië, Israël, Chili en Noord-Afrika.

 

Het is geen verrassing dat we de druif vooral op warme plaatsen tegenkomen. De Alicante Bouschet bezit een dikke schil zodat ze dus hitte nodig heeft om tot een volledige rijpheid te kunnen komen. Het is een vroeg rijpen- de druif die een redelijk hoge opbrengst geeft. Om tot goede resultaten te komen moet men de druif wel temperen in de groei.