Onbekende druif 4: Inzolia

GOED!!!

Onbekend maar niet onbemind..

 

Dit is één van die Italiaanse druivenrassen waar zelfs menig zelfverklaard wijnkenner nog nooit van gehoord heeft. Niet verwonderlijk eigenlijk want in heel het land staat er nog niet eens 10.000 hectare van aangeplant.

 

Dit vrij onbekende witte druivenras – dat soms als “Insolia” geschreven wordt – komt hoofdzakelijk voor in Sicilië en dan nog vooral in het westen van het eiland. Een heel gelimiteerde aanplant vinden we weliswaar ook terug in Toscane, waar de druif eerder bekend is onder het synoniem “Ansonica”. Soms vind je de druif ook terug onder andere synoniemen zoals Ansora, Insora, Anzonica, Ansolica, Zolia Bianca, Ansolia.onbekend

 

Samen met het druivenras Grillo werd deze druif wegens haar tamelijk aromatische kenmerken aangewend voor de productie van Marsala, de versterkte wijn uit de gelijknamige regio. De laatste jaren hebben deze rassen echter stevige concurrentie gekregen van de Catarratto druif die veel productiever is.

 

Inzolia wordt door de meeste wijnmakers geroemd als Sicilië’s beste autochtoon witte druivenras dankzij de mooie florale en fruitige toetsen die soms zelfs gepaard gaan met impressies van amandel. Toch wordt er vaak geblend met Catarratto en zelfs Chardonnay om meer body te geven want Inzolia op zich zelf geeft ondanks de fruitige aard vaak toch eerder dunne eenvoudige wijnen. Het is inderdaad niet echt eenvoudig om een goede cépagewijn te maken van enkel Inzolia.

 

Je zal dan ook niet zo vaak een cépage wijn van Inzolia tegenkomen. Wijnmakers die toch een cépage wijn wensen te commercialiseren doen vaak een beroep op de classifi catie van ‘IGT Sicilia’ waarvoor de regels veel soepeler zijn dan deze van de DOC’s.

 

Inzolia komt nochtans wel heel veel voor als blenddruif, zelfs in de grote meerderheid van de Siciliaanse DOC’s (bijvoorbeeld in de DOC’s Menfi , Sciacca en Delia Nivolelli). Aangezien er tot op heden in Sicilië nog geen DOCG bestaat voor witte wijn zal je de Inzoliadruif dan ook niet terugvinden op de hoogste kwaliteitstrap.