Onbekende druif 9: Graciano

untitled

Onbekend maar niet onbekend..

 

Deze kleine druif met een stevige en dikke schil geeft een zeer lage opbrengst maar de wijnen afkomstig van de Graciano worden zeer gewaardeerd. In hun jeugd zijn de wijnen weliswaar hard en bezitten veel tannines, tijdens het crianza proces op hout en fles ontwikkelen de wijnen zich op een buitengewone manier. Graciano wordt daarom gebruikt in de gran reserva wijnen van Rioja en in minder mate die uit Navarra. Wijnen die met de Graciano druif worden gemaakt, kenmerken zich door hun diepe rode kleur en hun sterke aroma´s.

 

Door zijn lage opbrengst is de Graciano druif niet wijdverspreid. Ze wordt in de wijngaard zelf veel gebruikt samen met andere druiven. Door de nadruk die Rioja sinds de D.O.C. toekenning legt op topkwaliteit, is de Graciano weer volop in de belangstelling. Buiten Rioja en Navarra komen we de Graciano nergens tegen. Graciano wordt eind oktober geoogst.

 

In Portugal vinden we de Tinta Miuda, deze vertoont gelijkenis met de Graciano.

 

Spanje kent een controlesysteem voor de kwaliteit van wijn, waarbij de Denominación de Origen (DO) markering niet alleen de regio van herkomst aangeeft, maar grotendeels ook de kwaliteit. Het DO systeem wordt niet alleen voor wijn gebruikt, maar ook voor andere producten, zoals olijfolie. Voor wijn zijn er tientallen DO’s. De allerbeste DO’s krijgen de markering DOC, wat staat voor Denominación de Origen Calificada, wat de kwaliteit en goede wijntraditie extra benadrukt. Verdere kwalificaties die voor Spaanse wijnen gebruikt worden zijn vino de la tierra, vino comarcal en vino de mesa. De laatste aanduiding is voor de goedkopere minder bijzondere wijnsoorten.