Onbekende druivenrassen: Falanghina

Onbekende druivenrassen Falanghina
Deze rubriek brengt onbekende druivenrassen voor het voetlicht. Dit keer één van de Italiaanse druivenrassen: De Falanghina. Een uniek druivenras dat in de vergetelheid dreigt te raken.

 

Onbekende druivenrassen:Falanghina
Op en top Italiaans en één van de lokale sterren van Campanië, de regio met haar bekende drukke hoofdstad Napels, in het zuiden van Italië. Naar het schijnt is deze druivenras van Griekse oorsprong en is de naam afgeleid van falangha, een soort houten stok die gebruikt wordt om een wijnstok te ondersteunen. Ofschoon het ras zeer oud is, komt het louter onder de naam Falanghina voor.

 

Synoniemen zijn niet bekend. Falanghina wordt geproduceerd in de DOC’s Taburno en in Sant’agata dei Goti waar ze er ook een passito-wijn van maken. In de DOC’s Campi Flegreio, Solopaca en Guardiolo maken ze er zowel stille wijnen van als schuimwijnen. Daarnaast is het ook nog een belangrijk ras in onder andere de volgende blends: Falerno del Massico Bianco, Taburno Bianco, Capri Bianco, Costa d’Amalfi Bianco.

 

Wijngaard & Vesuvius, Falanghina italie wijngaardenKustlijn Campanië
Hoewel ze ook voorkomt in de noordoostelijke streek rond Benevento, loopt het belangrijkste herkomstgebied van de Falanghina eigenlijk hoofdzakelijk langs de kustlijn van Campanië: van de Falerno del Massico DOC zone in het noorden, over Napels in het midden van de kust tot en met
de heuvelachtige Costa amalfitana (de Amalfitaanse kust).

 

Wie met de nodige aandacht proeft, zal zeker het delicate bloesemparfum (citrusbloesems) en peeraroma van de Falanghina weten te appreciëren. Omwille van haar heel fijne delicate aroma’s is deze druivenras dan ook geen voorstander van eiklagering. Enkele maanden schilweking in roestvrijstalen vaten daartegen brengt dan weer wel haar ware aard als frisse fruitige aperitiefwijn naar boven.

 

In tegenstelling tot de andere lokale variëteiten Greco en Fiano wordt Falanghina meestal niet solo gevinifieerd maar als blendmet andere rassen gebracht. Op de flanken van de Vesuvius bijvoorbeeld vermengd men vaak met Coda di volpe en Greco, en in de DOC Costa d’Amalfi
vaak met Biancolella en/of Greco. De druivenstok levert middelgrote trossen waarbij de kleur van de schil duidelijk grijsgeel is.

 

Voor de Golf van Napels liggen de eilanden Capri en Ischia. Beide eilanden hebben een eigen DOC. De witte wijn van Capri wordt gemaakt van de Greco en de weinig voorkomende druivenrassen Falanghina en BiancolellaAlgemeen kenmerk van de Falanghina zijn de opvallend frisse en levendige wijnen die de druif oplevert. Zij gedijt het best op de heuvelruggen rond Napels (Flegrea) en de omliggende eilanden; Capri Bianco, Taburo Falanghina, Falerno del Massimo, Sant’Agata de’ Goti. Het is een laatrijp ras dat zonnige en goede zuidelijk georiënteerde hellingen nodig heeft om te schitteren.

 

Bij overmatige productie brengt ze helaas niets beters voort dan eenvoudige neutrale slobberwijnen. Maar wanneer de druif in topvorm is, brengt ze wijnen voort met zeer goede concentratie en uitgebalanceerde smaak met een stevige zuurtegraad die het mogelijk maakt om enige veroudering goed te weerstaan.

 

Men onderscheidt twee verschillende soorten van de Falanghina, de Mascolino en de Verace, deze laatste is de meest aangeplante. Zoals gezegd is Falanghina minder gebaat bij rijping op eikenhouten vaten. Veel liever laat men de jong wijn op Inox rusten om zo het frisse karakter te kunnen accentueren. De wijn dient jong gedronken te worden maar kan tot maximaal vijf jaar bewaard worden.

 

Andere onbekende druivenrassen:

 

Alicante Bouschet

Graciano

Jacquère