Onbekende druivenrassen: Mataro

Onbekende druivenrassen FalanghinaOnbekende druif

Deze rubriek brengt onbekende druivenrassen voor het voetlicht.

 

Dit keer een oud Spaans druivenras: Mataro. Een uniek druivenras dat niet in de vergetelheid mag raken.

 

Een van oorsprong Catalaans druivenras, bij het grote publiek beter bekend als Mourvèdre maar hier en daar ook luisterend naar de naam Monastrell. Hoewel over de oorsprong nog heel wat discussie woedt, zou de Mourvèdre één van de oudste Spaanse druivenras zijn. De naam is volgens velen afkomstig van het stadje Muviedro bij Valencia waar hij vandaan zou komen. Anderzijds beweren de Catalanen uit de buurt van Mataro dan weer dat de druif uit hun regio afkomstig is. Men is echter niet 100% zeker dat de druif van Spanje naar Frankrijk werd geëxporteerd, of net omgekeerd.

 

Druifenras-Spanje-Catalonie-Mataro vlag

Feit is dat de druif in Spanje Monastrell heet, of Morrastel, wat in Frankrijk dan weer een synoniem is voor de Spaanse Graciano. In landen buiten Europa zoals bijvoorbeeld Californië, Australië en Zuid Afrika staat Mourvèdre bekend als Mataro. Ook in Chili staat een klein areaal Mataro aangeplant.

 

In Spanje staat meer dan 60.000 ha wijngaarden vol met Mourvèdre, terwijl er in Frankrijk slechts een goede 7-8.000 ha zijn. Australië heeft 1.000 ha en Californië een kleine 260 ha. In Spanje stond een tiental jaar geleden echter nog meer dan 100.000 ha, terwijl aan het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw Frankrijk nog slechts 900 ha telde. Hoewel de regio’s Jumilla, Yecla en Alicante gedomineerd worden door de Mourvèdre, zijn de Spanjaarden niet echt wild van deze druif. Toch weet men in Spanje van de Mourvèdre een divers gamma aan wijnen te produceren: voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. Maar alleen in Frankrijk kan men spreken van een echte Mourvèdre rage en het grote verschil in populariteit is vrij eenvoudig te verklaren:

 

Strada Familia Druifenras Catalonie MataroMataro groeit in compacte, dichte trossen en heeft kleine bessen met een dikke schil, sappig vruchtvlees en bevat veel suikers als ze volledig rijp wordt, terwijl ze steeds vrij veel tannines en zuren behoudt. Ze is vrij gevoelig voor meeldauw, wat onder de droge, brandende zon in Spanje minder voorkomt dan in Frankrijk. Kalkhoudende gronden genieten de voorkeur, maar de Mourvèdre is niet echt kieskeurig wat betreft de bodem. Een wijndruif ontwikkelt meer complexiteit aan de grenzen van haar teeltgebied. Laat die noordgrens nu net in het zuiden van Frankrijk liggen, waar deze druif zelfs in de meeste Provençaalse zomers niet volledig rijpt. In de hete Spaanse zon zal Mourvèdre rijp worden, maar toch voornamelijk als mengdruif bij andere variëteiten haar nut bewijzen, terwijl ze in Bandol, de Languedoc en de Rhône soms als “monocépage” gebruikt wordt.

 

Mourvèdre leent zich er voor om een bewaarwijn met een stevige structuur te vervaardigen. Mourvèdre kenmerkt zich door aroma’s van wild, leer, chocolade en gedroogde kruiden en deze worden eleganter naarmate de wijn oudert. Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten “bewonderende complexiteit” krijgen door het rijpen. De wijn heeft prachtig, levendig fruit, een verrukkelijke rijpheid en is zalig zuur. Mourvèdre ruikt vaak naar het boerenerf. Daardoor is hij een verrassend goede partner voor de weelderige, vette Grenache die makkelijk oxideert en pro­teert van de vlezige aroma’s van Mourvèdre. Het fruit is van bramen en de wijn is flink gekruid. Daardoor vindt men een jonge Mourvèdre al gauw onvolmaakt, maar na een tussenperiode waarin hij nog sterker naar een boerenerf ruikt ontluikt na een jaar of vijf de rijke, leerachtige rijpheid. Een échte druif! Aards, boers, in de positieve zin van het woord, “rechttoe-rechtaan”, vol en krachtig. De ultieme machodruif, dus.

 

Wijnvat op wagen druivenrassen mataroZoals vaak bij een druif die wereldwijd staat aangeplant, heeft Mourvèdre de nodige synoniemen. In Spanje dus Morrastel of Morastell maar ook Morvède, Négron, Marseillais, Espar, Catalan, Beni, Carlo, in Australië niet zelden bekend als Esparte en de Fransen bezigen nog af en toe de oude naam Estrangle-chien.

 

 

Andere onbekende druivenrassen:

 

 

Falanghina

 

 

Alicante Bouschet

 

 

Graciano

 

 

Jacquère