Ook zoveel chocoladeletters gekregen van Sinterklaas?

Chocoladeletter SEen geliefd cadeau tijdens Sinterklaas is de chocolade letter.Kilo’s gaan er in dagen voor pakjesavond over de toonbank. Verassend ingepakt en voorzien van een gedicht. Leuk hoor zo’n letter maar dan…. Je knabbelt niet zo even een hele chocolade letter op, over een paar weken is het immers weer kerst en dan eet men ook al veel.

 

Toch kunnen de kerstdagen dan ook de uitkomst zijn voor alle overtollige chocolade letters, maak er een klassieke chocolade mousse van.

 

Met de kerstdagen is dat natuurlijk ideaal, je kunt het voorbereiden en bijna iedereen vindt het lekker.Kun je ondertussende dessertwijn erbij uitzoeken.
Sherry, dat is wel leuk om te schenken bij chocolade mousse, dat verwacht niet iedereen. Bij Sherry wordt gedacht aan een droge versterkte wijn maar er is ook een zoete variant, de Pedro Xímenez.

 

Dit is een donker gekleurde versterkte wijn van de Pedro Xímenez druif.

 

De geur doet denken aan rozijnen, die uit die rode doosjes die oma vroeger altijd had. Iedereen heeft ze wel eens gekregen. Maar ook honing en noten in de geur. De smaak is zoet, bijna stroperig. De chocolademousse kan eventueel nog worden afgemaakt met gebrande noten en daar kan de Pedro Xímenez goed bij.

 

Voor iedereen die nog een receptuur van een klassieke chocolademousse nodig heeft:

Hieronder een receptuur met de bereiding

 

Receptuur:

 

7 Eieren

7 Eetlepels suiker

250 gram pure chocolade (letter)

425 ml slagroom

 

chocolade smelten en online drank kopenBereiding:

 1. Smelt de chocolade au bain marie(rasp ook wat chocolade voor de garnering)
 2. Splits de eieren
 3. Klop het eiwit samen met 5 eetlepels suiker met de mixer stijf
 4. Klop het eigeel au bain-marie samen met 2 eetlepels suiker op tot 35 C. Het is goed tot je een “achtje” in de massa kun tekenen die blijft staan
 5. Roer de gesmolten chocolade door het opgeklopte eigeel
 6. Sla de slagroom op
 7. Spatel het chocolade-eigeel mengsel door driekwart van de slagroom
 8. Spatel nu ook het eiwit door het mengsel. ( mocht het onverhoeds in de schift gaan kun je met de overige slagroom het uit de schift halen)
 9. Spatel nu het resterende eiwit en slagroom door het mengsel
 10. Schenk het gehele mengsel in een grote bak (of verschillende bakjes) en zet het ca. 5 uur in de koelkast en laat het opstijven
 11.  Serveer de mousse met wat geraspte chocola over de mousse heen

 

Mochten er nu geen chocoladeletters meer over zijn; de Pedro Xímenez is ook erg lekker met oude Hollandse kaas met vijgenbrood en appelstroop. De betere wijnspeciaalzaak verkoopt Pedro Xímenez.

 

Fijne kerst!

 

Jeroen ter Wal

 

Ariva Wijnbeleving

 

Column

 

 

 

Jeroen ter Wal kreeg van jongs af aan al te maken met de Horeca doordat zijn ouders een eigen Hotel hadden in Drenthe. Na het in 1996 behalen van zijn diploma Middelbare Hotelschool (MHS) in Groningen, belandde hij in hofstad Den Haag, waar hij ging werken bij het prestigieuze Kurhaus Hotel. Vervolgens deed hij ervaring op bij het Sofitel in Den Haag en restaurant–hotel Savelberg in Voorburg. Bij Savelberg begon zijn passie voor wijn te groeien, niet zo verwonderlijk met een wijnkaart met ruim 750 wijnen!

 

In 1999 verhuisde Jeroen naar Twente om als sommelier te gaan werken bij Hotel de Wiemsel in Ootmarsum. In 2000 rondde hij in één keer zijn studie af voor Vinoloog van de Wijnacademie. Jeroen heeft verder nog als sommelier gewerkt bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop, Hampshire Hotel Ahaus (Duitsland) en Landgoedhotel de Wilmersberg in de Lutte. Sinds 2007 doceert Jeroen aan de Hogeschool Tio het vak vinologie.

 

jeroen

 

 

In 2012 heeft Jeroen het bedrijf Ariva Wijnbeleving opgericht en geeft hij proeverijen en wijntrainingen. Daarnaast is hij voorzitter van het Alliantie van Twents Gastheerschap, een club die het Twents gastheerschap promoot en workshops organiseert om de vakkennis van de leden op peil te houden.

Zijn motto: “Water drink je voor de dorst, wijn om van te genieten”.