Opal Sambuca en drie koffiebonen

Opal sambuca_Piemonte_Italië_3 koffiebonen

Opal Sambuca

Opal Sambuca wordt vervaardigd door Distillerie Francoli uit Ghemme. Een klein plaatsje in Piëmont in het noorden van Italië. Het alom gerespecteerde familiebedrijf, inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer, is één van de bekendste makers van de mooiste grappas en likeuren van Italië.

 

Piëmont

De naam Piëmont of Piemonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de bergen’ in het Italiaans en is één van de rijkste gebieden van Italië. Grootste stad in de regio is Turijn, bekend om zijn prachtige barokke paleizen en kerken.

 

Op de Po-vlakte wordt rijst, fruit en groenten verbouwd. Uit de heuvelgebieden komen wijn (Piëmont wordt, samen met Toscane, beschouwd als de beste wijnstreek in Italië) en hazelnoten.

 

Qua toerisme blijft Piëmont achter bij andere regio’s zoals bijvoorbeeld Toscane. Naast Turijn zijn het Lago Maggiore en de steek Langhe populair. In Langhe kan men genieten van wijn en truffels.
Opal sambuca_Nero_Bianca_RossoPiemonte_Italië

 

Sambuca

Deze Italiaanse anijslikeur van Opal komt dus uit dit schitterende gebied en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 40%. De zoete anijssmaak maskeert het hoge alcoholpercentage en is daardoor makkelijk drinkbaar.

 

Er zijn verschillende manieren om sambuca te drinken. Zo drinken Italianen de likeur vaak voor of na een zware avondmaaltijd, bijvoorbeeld in combinatie met een kopje espresso. Daarnaast wordt sambuca vaak ijskoud gedronken.

 

Onder jongeren is het vooral populair om de sambuca in brand te steken alvorens deze op te drinken. De makkelijkste manier hierbij is om de likeur in grote glazen te gieten en aan te steken. Nadat de vlammen zijn uitgedoofd kan de sambuca gedronken worden.

 

Naast de verschillende manieren waarop de sambuca gedronken kan worden zijn er ook verschillende soorten. De range van Opal bestaat uit drie varianten: nera, bianco en rossa:

 

Opal Sambuca Nera

Opal Nera

Opal Nera is een premium zwarte sambuca op basis van natuurlijke ingrediënten zoals steranijs, groene anijs, limoen en vlierbessen. Aan deze vlierbessen dankt de Opal Nera de zwarte kleur. Opal Nera heeft een heerlijk zachte anijs- en limoensmaak.

 

Opal Nera Sambuca

 

Opal Sambuca Bianca

Opal Bianca

Deze witte, stijlvolle, zachte en onweerstaanbare sambuca met tonen van citroen en anijs kan puur, over ijs, bij de koffie of als aperitief gedronken worden. Opal Bianca wordt gezien als een toegankelijke sambuca.

 

Opal Bianca Sambuca

 

Opal Sambuca Rossa

Opal Rossa

Een stijlvolle, zachte, verfrissende sambuca met de intense smaak van kersen en een hint van anijs. Opal Rossa is het lekkerste puur, over ijs, of combineer het met uw favoriete energiedrank.

 

Opal Rossa Sambuca

 

Koffiebonen in de sambuca

Traditioneel wordt een sambuca geserveerd met drie koffiebonen in het glas. Deze koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Het verhaal gaat overigens dat de Italiaanse maffia een andere boodschap had met deze drie koffiebonen in de sambuca. Drie tot vijf koffiebonen zou betekenen dat ze tevreden waren en dat er vrij weinig meer mis kon gaan. Met twee koffiebonen in je sambuca moest je toch echt gaan oppassen. En bij één koffieboon was het beter om de sambuca op te drinken en te vertrekken. Bij het ontbreken van koffiebonen was het beter om de sambuca te laten staan en gelijk te vertrekken.