Paarl, warmbloedig wijngebied in Zuid-Afrika

Wereldkaart met kompas Zuid Afrika Paarl_bewerkt-1Eén van de belangrijkste wijngebieden van Zuid-Afrika is Paarl. Een groepje Nederlandse avonturiers vertrok in 1658 onder leiding van sergeant Jan van Herwaarden in noordelijke richting op zoek naar grondgebied voor het vestigen van nieuwe boerenbedrijven.

Dat gebied vonden zij in de schitterende vallei gevormd door de Paalberg en de Du Toitskloofberg. Zo ontstond de nederzetting Paarl. De naam van het gebied is ontleend aan de gelijknamige stad met zo’n 90.000 inwoners. De naam Paarl vindt zijn herkomst in de granietberg aan de rand van de stad. De Paarlberg (ook Paarl Rock of Pearl Mountain genoemd) is een Zuid-Afrikaanse koepelvormige berg van graniet, bij het stadje Paarl.

 

Druiwetrap by die Paarl www.geheugenvannederland.nlDe top is 654 meter hoog en maakt deel uit van drie bergtoppen waartoe ook de Gordon’s rock behoren. Ze vormen samen de op één na grootste granietformatie ter wereld – na Uluru.

 

Door de Khoikhoi-bevolking worden ze de Schildpadbergen genoemd. De berg is in 1657 ontdekt door Abraham Gabemma. Omdat hij als een parel in de zon glinsterde, noemde Gabemma de berg Peerleberg. Later werd de naam Paarlberg.

 

Op de top van de berg bevindt zich een oud kanon dat vroeger werd afgeschoten als een schip de Tafelbaai binnen was gelopen. De boeren van het vruchtbare dal bij de berg wisten dan dat ze verse producten konden leveren.

 

Op de zuidoost flank van deze berg staat overigens het Taalmonument met zijn in verschillende hoogten geplaatste reusachtige zuilen. Dit monument symboliseert de verschillende talen in Zuid-Afrika.

 

Vanaf de Paarl Rock zien we de 60 kilometer verderop gelegen Atlantische Oceaan. Ook zien we goed hoe de Bergrivier door het gebied stroomt en zorgt voor de bevloeiing van de vele wijngaarden in het gebied. Het gebied kenmerkt zich door een Mediterraan klimaat met hete, droge zomers en vochtige winters. De gemiddelde temperatuur in de zomer is zo’n 22,5°C, wat 2 graden hoger is dan het nabijgelegen Stellenbosch. Invloeden vanuit zee zijn minimaal; de Atlantische Oceaan ligt immers op zo’n 60 kilometer westwaards.

 

Paarlberg Zuid Afrika wijngebied online wijn kopen dranken.nlDeze kenmerken vinden wij ook terug in de wijnen. Stuk voor stuk wijnen met kracht en karakter. De wijnen bezitten minder elegantie en fijne zuurheid dan wijnen uit meer koelere gebieden. Binnen de kaders van de Zuid-Afrikaanse wetgeving is het toegestaan de wijnen aan te zuren. Dit gebeurt al tijdens de persing van de druiven. Correct toegepast geeft dit een goede balans; anders krijgen de wijnen slechts een harde afdronk en een typisch Aspirine smaak.

 

Voorheen waren de uitgestrekte wijnvelden vrijwel uitsluitend bestemd voor druivensoorten als Chenin Blanc, Colombard en de Palomino, ook wel White French genoemd. Deze Palomino vinden we van oorsprong in het Sherry gebied en dat is ook logisch, daar Paarl op dezelfde breedtegraad op het zuidelijk halfrond ligt als Jerez de la Frontega. Lange tijd domineerden in Paarl versterkte wijnen als Port- en Sherry-achtigen.

 

Een kleine 10 jaar geleden zijn veel wijnmakers begonnen met het maken van prachtige complexe droge wijnen. Veelvuldig aangeplant is de Cape Riesling (Crouchen Blanc),  lang aangezien voor Weisser Riesling, maar later geïdentificeerd als het Franse ras Crouchen Blanc. Er worden delicate, fruitige witte wijnen van hoge kwaliteit gemaakt met, onder ideale omstandigheden, grasachtige tonen. Witte Riesling, Gewurtztraminer, Hanepoot en Muscadel (Muscat de Frontignan), Sémillon en Pinot Gris.

 

Als bodemsoorten vinden we rond de stad zelf veelal graniet en ten noordoosten van de stad Malmesbury juist veel kiezel. Het is juist op deze bodemsoorten waar veel klassieke Bordeaux variëteiten staan aangeplant. Cabernet Sauvignon krijgt steeds meer belangstelling in de West-Kaap. Zuid-Afrika mag er trots op zijn dat in haar wijngaarden de Cabernet Sauvignon perfect rijp raakt, wat resulteert in sublieme wijn. Wijnen van deze druif zijn gesloten als ze jong zijn, maar naarmate ze rijpen krijgen ze meer tonen van zwarte bessen.

 

Museum Paarl online wijn kopen Zuid AfrikaNet als in de Bordeaux kan deze wijn worden geblend met de Merlot of de Cabernet Franc. Ook een druivensoort als Pinotage, de Zuid-Afrikaanse druivensoort die beroemd is om zijn rode wijnen, neemt in aanwas toe. Pinotage is gekweekt als kruising van de Pinot Noir en Cinsaut. De Cinsaut heet in Zuid-Afrika Hermitage, dus vandaar de naam Pinotage als samenvoeging van de twee oorspronkelijke druiven.

 

De druivenstok is een gemakkelijke: de druiven rijpen gemakkelijk en vroeg, de wijn hebben een goede kleur en kunnen goed ouderen. Smaak en geur bevatten kruiden en rijp fruit en redelijk veel tannines. Het hete klimaat zorgt voor voldoende rijpheid en zachte tannines.
Zeer bekend in Paarl overigens is het hoofdkwartier van de Co-operative South African Wine Growers Association, plaatselijk beter bekend als KWV, dat hier huist. De KWV was de eerste wijncoöperatie in Zuid-Afrika.

 

Eind jaren ’90 is de organisatie geprivatiseerd, maar Zuid-Afrika dankt haar internationale faam op wijngebied grotendeels aan KWV. Veel van de KWV-wijnen hebben internationale erkenning gekregen. KWV is daarnaast ook bekend om haar brandy.

 

Wijngebieden Zuid Afrika online wijn kopenOok Paarl Vinters is een belangrijke organisatie binnen Paarl die aan de internationale bekendheid van het wijngebied heeft bijgedragen. Zo was Paarl Vintner bijvoorbeeld de oprichter van de eerste wijnroutegids in Braille, maar organiseerde ook een wijnproefcompetitie tussen medewerkers van wijnkelders.

 

Andere wijngebieden:

 

Andeluna

 

Madeira

 

 

Meer over Paarl:

 

Paarl

 

Zuid-Afrika