Pauselijke wijn: Châteauneuf-du-Pape

Pauselijke wijn: Châteauneuf-du-Pape

De met afstand bekendste, beste en meest gerenommeerde individuele appellation van het Rhône dal is Châteauneuf-du-Pape. Deze appellation beslaat met meer dan 3000 ha wijnbouwoppervlak slechts vijf gemeenten, Châteauneuf, Courthézon, Bédarrides, Orange en Sorgues. Er worden hier overwegend blauwe druivenvariëteiten gecultiveerd.

 

Châteauneuf

Waar in 121 v. Chr. de slag tussen de Romeinen onder Quintus Fabius Maximus en de keltische Allobrogen plaatshad, vestigden zich rond 1157 de tempeliers, die de plaats Castrum Novum doopten. Een paar eeuwen later liet paus Johannes XXII er (in het jaar 1323) een kasteel bouwen, dat voornamelijk als zomerresidentie diende.

 

ChâteauneufZijn huidige naam kreeg Châteauneuf pas in de 19e eeuw. De faam van Châteauneuf-du-Pape stamt van rond de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor werd een groot deel van de wijnen in Bourgondië verkocht.

 

De van veraf zichtbare rotsheuvel met zijn kleizandgronden, wordt omgeven door een vlakte, die bedekt is met roodachtige ronde kiezels, een overblijfsel van de Rhône gletsjer.

 

Ook bezit het gebied zand- en leemgronden en de versnippering van het wijngaardbezit van de meeste domeinen over verschillende bodemsoorten heeft tot gevolg dat een groot deel van de cuvées uit de wijnen van de meest verschillende terroirs versneden worden. Dit zorgt voor evenwichtigheid en helpt gelijktijdig het risico van rijping op de wijngaard te verminderen.

 

 

Rode wijn glazen ChâteauneufDruivenvariëteiten Châteauneuf-du-Pape

In totaal zijn dertien druivenvariëteiten toegestaan, waarvan tegenwoordig vooral de Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Syrah, Muscardin, Counoise, Clairette en Bourboulenc gebruikt worden. Vele topproducenten houden de Grenache voor de meest complexe variëteit, terwijl de in de jeugd harde en naar reductie neigende Mourvèdre de wijn oud kan laten worden.

 

In de laatste jaren werd in ruime mate de druivensoort Syrah geplant.  De Syrah vertoont in het warme, zuidelijke klimaat echter bij lange na niet de finesse en comlexiteit als aan de noordelijke Rhône

 

Vroeger bleven de rode wijnen twee of drie maanden op pulp en rijpten vijf tot tien jaar in het vat. Tegenwoordig wordt met standtijden van maximaal twee weken en hoogstens tweejarige bereiding in het vat gewerkt . Er is ook maceratie onder koolzuur geprobeerd, maar dat heeft bij een wijn, waarvan de kenmerken kracht en dichtheid zijn, weinig zin.

 

 

Hieronder een plattegrond van Châteauneuf-du-Pape

Pauselijke wijn_Châteauneuf_du_Pape1