Peruaanse wijn

Naamloos-2

Wijnbouw in Peru bestaat al langer. Wijndruiven werden voor het eerst geïntroduceerd in Peru door de Spaanse conquistador Francisco. De Peruanen hebben steeds gewerkt aan het perfectioneren van hun wijnbouwtechnieken. Heden ten dage komen er zeker een aantal mooie wijnen uit Peru maar er is nog een lange weg te gaan.

 

De provincie Ica is de streek waar zo’n beetje alle bodega’s die er toe doen, wijngaarden hebben aangeplant. Ica en dan vooral de streek rondom de gelijknamige stad, is een perfecte plek om wijndruiven te laten groeien. De woestijnmetropool Ica ligt 400 m boven zeeniveau en heeft daarom geen last van de kustnevel garúa. Integendeel, het klimaat in Ica is best aangenaam: altijd droog
en zonnig, nooit te warm; meestal waait er een lichte zeebries.

Naamloos-1

 

Door de noordelijke ligging zijn de winters warm, waardoor de wijnranken blijven groeien en er twee keer per jaar kan worden geoogst. De zomers zijn heet en droog, daarom is irrigatie van levensbelang. De velden zijn goed geïrrigeerd met water uit de Andes.

 

Er zijn Franse, Spaanse en Italiaanse druiven aangeplant maar de meeste druiven worden voor de Pisco gebruikt, de nationale drank van Peru. Overigens weet men in Chili ook wel raad met dit sterke goedje. Een drietal grote bodegas zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de Peruaanse wijnbouw. Tacama, Ocucaje en Viste Alegre.

 

De bodega Tacama ligt op ongeveer 10 kilometer ten noorden van de stad Ica en het is een van de bekendste en meest gerespecteerde wijnexporteurs in Peru. Hun Cabernet Sauvignon Blanc is bijvoorbeeld zeer vermaard en laat heel goed zien wat de Peruaanse tegenwoordig vermag.

 

Ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de stad Ica bevindt zich bodega Ocucaje. Ocucaje is misschien wel net zo bekend als Tacama, vooral ook omdat Ocucaje het eerste wijnbedrijf was, wat zich hier vestigde. Begonnen als producent van Pisco, maakt men nu ook overtuigende wijnen. Vooral de rode wijnen zijn zeer goed.

 

De wijnmakerij Vista Alegre ligt ongeveer 3 kilometer ten noorden van de stad Ica. Vista Alegre is waarschijnlijk de technisch meest geavanceerde van de wijnhuizen in de buurt van Ica, maar ze zijn er bij Vista Alegre ook in geslaagd de rijke Peruaanse historie in het wijn maken vast te houden en over te brengen op de wijnen.

 

Naast de drie industriële wijnhuizen, is er ook een collectief van ongeveer 85 verschillende kleine wijnmakerijen die gezamenlijk bekend staan als artisanale wijnbedrijven. Zij houden vast aan eeuwenoude tradities en doen veel van het werk handmatig. De kwaliteit van de wijnen van deze vaak kleine familiebedrijfjes neemt hand over hand toe maar er moet nog wel een flinke slag gemaakt worden.

 

Op wijngebied zal Peru altijd een dwerg blijven, maar het kan zeker geen kwaad dit land te blijven volgen. Immers hoelang pas mag een land als Chili zich in een mateloze populariteit verheugen?