Riesling en “gout de petrol”

Riesling-en-gout-de-petrol-Dranken_NL

Rieseling

De knisperend frisse Riesling is één van de kwalitatief mooiste druiven ter wereld. Riesling wordt gezien als de koning der wijnen en staat allereerst veelvuldig aangeplant in Duitsland maar ook in Frankrijk, de Elzas, Oostenrijk en Noord Italië geeft hij prachtige resultaten.

 

Buiten Europa is het met name Nieuw-Zeeland en Noord-Amerika waar Riesling het bijzonder goed doet. Riesling geeft over het algemeen slanke en elegante witte wijnen met een frisse zuurgraad. Hij kan een breed scala aan geuren en smaken hebben: van perzik, grapefruit, groene appel, tot vers gemaaid gras, rozenblaadjes en honing.

 

Rieseling en de bodem

Riesling is een echte “terroir” druif, dat wil zeggen de bodem waarop de Riesling groeit is van grote invloed op de geur en de smaak. Een Riesling van löss smaakt bijvoorbeeld heel anders dan een Riesling die op een bodem met veel graniet, of kalk is verbouwd. Riesling gedijt buitengewoon goed op een bodem bestaande uit leisteen, schieffer in het Duits. De leisteenbodem, een bodemsoort die in het Moezelgebied nogal veel voorkomt, houdt de warmte van de zon goed vast en zorgt tegelijk voor een goede drainage. Riesling wijnen afkomstig uit de Moezel-streek zijn daarom uniek door hun lage alcoholgehalte, hun fruitkarakter en de mooie balans tussen zoetheid en rins zuur. De mineralen uit de bodem zijn vaak goed te proeven. Het delicaatste resultaat geeft de rieslingdruif, waarvan de wijnen uitstekend kunnen ouderen. Er zijn Rieslings die na een halve eeuw nog fris, krachtig en intens van smaak zijn.

 

Nadeel van wijnbouw in koelere streken is uiteraard het probleem van voldoende rijpheid. Druiven boven de 48e breedtegraad worden maar moeilijk fysiologisch rijp vanwege een beperkt aantal zon uren in het jaar. Wijnbouwers vangen dit op door de wijnstokken op hellingen te planten waardoor de invalshoek op de zon zo klein mogelijk is en de druiven op die manier voldoende rijp worden. Het helpt als er in de nabijheid een wateroppervlak van enige omvang is, bijvoorbeeld een rivier, waardoor zonlicht extra wordt gereflecteerd richting de wijngaard. De mooiste wijngaarden vinden we dan ook in de buurt van grote rivieren zoals de Rijn, de Moezel en de wat kleinere rivier de Saar.

 

De smaak van Rieseling

Riesling wijnen zijn steeds vaker droog. Droger in ieder geval dan zo’n 10, pakweg 15 jaar geleden. Maar de kracht van een goede Riesling schuilt in het feit dat hij naast de nodige zuren, essentieel om goed te kunnen ouderen, de druif ook de nodige suikers bevat. Juist de suikers zijn van belang om na de gisting een zeker tegenwicht te kunnen bieden aan de zuren. Suikers en zuren moeten in balans zijn. Dat maakt de Riesling elegant en spannend tegelijk. In koelere jaren ontbreekt het niet zelden aan de nodige suikers waardoor Riesling behoorlijk streng en wrang kan zijn.

 

Niet alleen wil het in koelere jaren nogal eens aan suikers ontbreken, de Riesling druif heeft moeite met fysiologisch rijp te worden en er blijven in de druif allerlei terpenen achter. Chemische verbindingen die onder invloed van zonlicht worden afgebroken. Terpenen zijn volledig natuurlijk en kenmerken zich door een typische, zeer herkenbare geur. Wij kennen bijvoorbeeld de hint van groene paprika bij een niet volledig rijpe Cabernet Franc uit de Loire-streek. Vers gemaaid gras bij Sauvignon Blanc; ook een indicatie dat de druif niet volledig rijp was bij het oogsten.

 

Gôut de petrol

Bij Riesling bezigt men vaak de term “gôut de petrol”. Vaak bejubeld als iets moois, iets eigens van de Riesling en het is waar; alleen Riesling wil wel eens geuren naar dit typische aroma. Wijnmakers zijn zich bewust van de associatie die consumenten maken van “gout de petrol” en Riesling en sturen hier ook een beetje op aan. Door gebruik van een klein deel zogenaamde “groene oogst”, blijven terpenen aanwezig en ziedaar; een vleugje “gout de petrol”. Niets meer en niets minder. Overigens gaat het hier om geurimpressies welke aanwezig zijn bij jonge wijnen en het heeft niets te maken met de complexe aroma’s die mooie, oudere Rieslings in zich herbergen. Deze oudere aroma’s duidt men aan met de naam “firne”en is heel wat anders dan “gôut de petrol”.