Rock Oyster & oesters met citrusdressing

Rock Oyster & oesters met citrusdressing

Whisky is uitstekend te combineren met diverse gerechten. Zo ook Rock Oster & oesters met citrusdressing.

 

Rock Oyster

Rock Oyster is een onderdeel van de Remarkable Regional Malts. Deze serie whisky’s van Douglas Laing is een eerbetoon aan de Schotse whiskyregio’s. Rock Oyster is afkomstig van de Islands en brengt een ode aan de zee. Deze kleine batch is gecreĆ«erd met de fijnste malts en gedistilleerd op de eilanden: Jura, Islay, Arran en Orkney.
 

Waar het openbreken van een oester beloond kan worden door het vinden van een parel, daar is de schat bij deze whisky te vinden in de verborgen, smaakvolle verfijning en de geuren van de zee. Dit kleine pareltje heeft een maritiem karakter; rijk aan zeezout, zoete turf, rook, honing en peper.

 

Benodigdheden

12 oesters
1 sjalotje
1/2 citroen
1/2 sinaasappel
2 el witte wijnazijn
125 olijfolie
75 gram veldsla
2 el bloem
peper en zout

 

Bereiden

Pel eerst het sjalotje en snipper deze fijn. Borstel vervolgens de citroen en sinaasappel schoon onder koud water. Rasp de helft van de citroen- en sinaasappelschil boven een kom en pers daarna de citroen en sinaasappel uit. Doe het sap en de rasp samen met 2 el azijn en 1 dl olijfolie in een kom en klop het geheel goed. De dressing kan op smaak worden gebracht met wat zout en versgemalen peper.

 

Open de oesters met een oester mes, neem de oesters uit en vang het vocht op. Zeef het vocht en voeg dit toe aan de dressing, laat ondertussen de oesters op keukenpapier uitlekken.

 

Verdeel vervolgens de veldsla over een bord, besprenkel met 1/3 deel van de dressing. Meng daarna de bloem met zout en peper. Haal de oesters door de bloem, verhit de pan met de rest van de olie. Laat de oesters met behulp van een schuimspaan in de olie glijden. In ongeveer een halve minuut goudbruin bakken, halverwege keren.

 

Leg de oesters op de veldsla en sprenkel 1/3 deel van de dressing over de oesters. De rest van de dressing in een apart kommetje serveren.

 

Schenk vervolgens een glas Rock Oyster in en geniet van deze heerlijk Whisky & Spijs combinatie.