Sauerkraut en Harry Potter

Front Column Ter Wal Sauerkraut en Harry Potter Riesling

De stad is ommuurd en via de stadspoort loop je over onregelmatig gelegde zandstenen bestrating  door nauwe paadjes naar het centrum. De huizen zijn echt vakwerk waarin veel hout is verwerkt.  De stad heeft iets magisch. Je hebt het gevoel dat Harry Potter ieder moment de hoek om kan komen, maar het is de plaats Riquewihr in de Elzas.

Dit wijngebied in het noorden van Frankrijk is erg geliefd bij Nederlanders die een weekend weg willen. De Elzas is ongeveer 600 km rijden vanuit Nederland, dus ’s ochtends om 06.00 uur in de auto en je kunt lunchen in de Elzas.

 

zuurkoolschotel, de ChoucrouteIn de rijke historie van de Elzas is het gebied meerdere malen het strijdtoneel geweest van oorlogen tussen Duitsland en Frankrijk. De Duitse invloeden zie je ook vaak terug op de menukaarten. Het bekendste gerecht uit de Elzas is de zuurkoolschotel, de Choucroute. In veel restaurants staat het op de kaart als Sauerkraut.

 

De zuurkoolschotel uit de Elzas is geen stamppot zoals wij dat in Nederland kennen, het is een gerecht met veel garnituren eromheen; gerookt spek, gekookte worstje, leverknödels en varkensschouders liggen mooi gerangschikt op een schaal. De aardappels en de zuurkool zijn gekookt en niet tot puree gestampt, de ingrediënten zijn intact gebleven.

 

In de Elzas wordt veel witte wijn gemaakt en bij de zuurkool drinkt men vaak een glas Riesling. De Riesling heeft de bijnaam “De Koning”. Vaak wordt gedacht dat witte wijn niet kan ouderen maar Riesling is het voorbeeld van een wijn die dat wel kan! Als een Riesling de kans krijgt om te rijpen komt er een bijzondere geur naar boven, de Goût de Pêtrol. Deze petroleum geur is een teken van kwaliteit maar niet iedereen vindt dit lekker. Het is een hele dominante geur.

 

Elzas Riesling wijn Hunter's en WoelfelinToch wordt er vaak gekozen voor een jonge Riesling bij de zuurkool. Als de wijn jong is, (2-3 jaar) heeft hij tonen van grapefruit, limoen en onrijpe peer. In de smaak heeft de wijn voldoende dikte voor het vleesgarnituur, maar zeker ook frisheid voor het zuur van de zuurkool.

 

Dit gerecht smaakt het lekkerste in een klein familierestaurant in de Elzas. Zo’n restaurant met houten balken, eikenhouten tafels en banken met roze kussen erop. De tafel is eenvoudig opgedekt met placemats en de Elzasser wijnglazen, Als je dan naar buiten kijkt heb je het gevoel dat Harry Potter ieder moment kan binnenkomen. Denk dat ik binnenkort maar eens weer naar de Elzas moet voor de Sauerkraut!

 

 

Column

 

 

Jeroen ter Wal kreeg van jongs af aan al te maken met de Horeca doordat zijn ouders een eigen Hotel hadden in Drenthe. Na het in 1996 behalen van zijn diploma Middelbare Hotelschool (MHS) in Groningen, belandde hij in hofstad Den Haag, waar hij ging werken bij het prestigieuze Kurhaus Hotel. Vervolgens deed hij ervaring op bij het Sofitel in Den Haag en restaurant–hotel Savelberg in Voorburg. Bij Savelberg begon zijn passie voor wijn te groeien, niet zo verwonderlijk met een wijnkaart met ruim 750 wijnen!

 

In 1999 verhuisde Jeroen naar Twente om als sommelier te gaan werken bij Hotel de Wiemsel in Ootmarsum. In 2000 rondde hij in één keer zijn studie af voor Vinoloog van de Wijnacademie. Jeroen heeft verder nog als sommelier gewerkt bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop, Hampshire Hotel Ahaus (Duitsland) en Landgoedhotel de Wilmersberg in de Lutte. Sinds 2007 doceert Jeroen aan de Hogeschool Tio het vak vinologie.

 

 

 

Afbeelding Jeroen ter Wal

 

In 2012 heeft Jeroen het bedrijf Ariva Wijnbeleving opgericht en geeft hij proeverijen en wijntrainingen. Daarnaast is hij voorzitter van het Alliantie van Twents Gastheerschap, een club die het Twents gastheerschap promoot en workshops organiseert om de vakkennis van de leden op peil te houden.

 

Zijn motto: “Water drink je voor de dorst, wijn om van te genieten”.