Shiraz in “De druif centraal….”

Shiraz in de druif centraalDe druif centraal

De rubriek “De druif centraal…”vertelt de geschiedenis, herkomst en bijzonderheden van een specifiek druivenras.

 

Deze keer de Shiraz.

 

Herkomst en klimaat Shiraz

De druif Shiraz, in Europa Syrah genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. De druif was afkomstig uit de Iraanse stad Shiraz.
Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat.

 

De Shirazis een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. Als Syrah met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij druiven met een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk wat tannine.

 

Druivenrassen online wijn kopen
Shiraz favoriet in Australië
Een land waar Syrah, als Shiraz, als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. Daar weet men er prima wijnen van te maken, terwijl de druif vaak ook vermengd wordt met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de Shiraz. Shiraz is ongetwijfeld het belangrijkste druivenras van Australië. De meeste Shiraz die in Australië staan aangeplant zijn afkomstig van zes stekken die James Busby in de I 9e eeuw had meegenomen van de Hermitage heuvel.

 

Doordat het ras zo flexibel is wat klimaat en bodem betreft is deze de laatste 160 jaar voortdurend aangeplant in Australië. Shiraz heeft de opmerkelijke capaciteit om de kern van zijn karakter te behouden en toch heel veel verschillende gezichten te tonen. Wereldwijd proberen andere landen nu Australië in te halen. Anders dan 30 jaar geleden, heeft Shiraz nu een internationale status. Men blijft voorop lopen door nieuwe aanplant en voortdurende verbeteringen en zij houden hun waardevolle bron, de oude ranken, in ere.

 


Wijn uit Australië Tall Poppy ShirazDe wijnen van de Shiraz

De wijnen van de Shiraz zijn diep van kleur, goed bestand tegen oxidatie en hebben een hoog tanninegehalte, zonder stroef te zijn. Ze ruiken en smaken naar blauw fruit zoals zwarte bessen, met een sterk gekruide toon van vers gemalen peper, kruiden, viooltjes en paprika. Maar ook chocolade, drop, gerookt spek, kruidnagel, peper, pruimen, rood fruit, teer, truffel, wild. Deze druivensoort is beroemd om zijn grote wijnen uit het noorden van de Rhóne, bijvoorbeeld de Hermitage en de Cóte Rotie. De Shiraz brengt enkele van de beste wijnen van Australië voort. In de Nieuwe Wereld veelal gebruikt als Mono-cepage, worden u in het traditionelere Frankrijk meer gemengd gebruikt. Zoals in de Rhonestreek, de thuisbasis voor de Syrah in Frankrijk.

 

Een overzicht met aandeel Shiraz in de verschillende AOC herkomstbenamingen:
Cornas (I 00%)
Cóte-Rótie (80% minimaal)
Crozes-Hermitage (85% minimaal)
Hermitage (85% minimaal)
Saint -Joseph (90%)
Châteauneuf-du-Pape (in de regel 20 tot 25% van de totale aanplant, samen met mourvëdre)
Cótes du Rhóne (belangrijkste druivenras)
Cótes du Rhóne Villages (20% minimaal van de aanplant samen met mourvèdre)

 

Shiraz heeft een weelderige bloei; de bloei is meestal russen 5 en 15 juni. rijping tussen I0 september en 5 oktober, al naar gelang de plantingzone (8 dagen eerder dan de grenache in het zuiden). Het ras houdt van een mild klimaat zonder al te grote contrasten. Shiraz is het enige rode druivenras van de plaatselijke appellarie (Cru’s) in het noordelijke Rhónegebied. Vanwege zijn rijkdom aan aroma’s en zijn intense kleur, wordt de Shiraz eveneens steeds meer aangeplant in het zuidelijke Cótes du Rhónegebied.

 

 

Andere druivenrassen in “De druif centraal…”

 

Pinot Noir

 

Sangiovese

 

Malbec