Summertime and the living is easy………..

whisky

Door Henri Goossen

 

Het is echt zover mijn vakantie is nu echt begonnen, voor al degenen die nog een paar dagen of zelfs weken moeten doorwerken lekker puh..

 

Dit is altijd één van de mooiste dagen van het jaar, ik kijk nu vooruit naar mijn reis naar Ierland volgende week.  Mijn vrouw en ik reizen tien dagen door Ierland van Cork naar uiteindelijk Dublin. Uiteraard zullen we genieten van de Ring of Kerry, de Cliffs of Moher en van Connemara. Maar ook zullen we zoveel mogelijk distillery’s bezoeken die we onderweg zullen tegenkomen. Uiteraard beginnen we in Middleton, hier wordt zo’n beetje 80% van de Ierse whiskeys gedistilleerd. Uiteraard belangrijk om te zien, maar leuk wordt het hoop ik in het havenplaatsje Skibbereen. Hier zetelt de distillery van de West Cork whiskey’s. Nooit van gehoord zult u zeggen. Nou dat zei ik ook, maar ze bestaan en gaan ook Nederland veroveren, en ik ben in staat om dit alvast te gaan voorproeven. Belangrijk werk zo te zeggen, kijken wat hun filosofie is en hun mening over smaak.

 

Looking forward to this, en  dan ook kijken bij Kilbeggan en Tullamore Dew en uiteraard in de Bowstreet no.7, de bakermat van Jameson. Persoonlijk ga ik op zoek naar de slijterij van Mitchell waar je door te zoenen op een groene plek in de slijterij, jij een Green Spot whiskey kunt bestellen. Met andere woorden na deze zomer ben ik ook een Irish Whiskey specialist. Dan heb ik meer dan 40 distillery’s in Ierland, Schotland en Nederland bezocht. Met allemaal een gelijkduidende visie, maar met heel verschillende resultaten. Dat maakt het fenomeem whisky zo veelzijdig en interessant.

 

Ierland 3

 

Dat blijft de motor om nu al zo lang zo veel proeverijen te geven in den lande, niets gaat op de automatische piloot, van Schotland tot Duitsland, zo’n beetje heel Europa wordt “afgewerkt” in mijn proeverijen. Van Jimmy Johnstone in the Old Firm, tot de drie Nobelprijswinnaars uit de Duitse Hanzestad Lübeck en van George Bernard Shaw tot Mackmyra uit Zweden. Whiskydrinken is een feest van wetenswaardgheden die er toe doen. Net zoals whiskydrinken er toe doet.

En ik merk gewoon dat steeds meer mensen dit van harte met me eens zijn, mensen zijn steeds meer bereid iets meer voor een goede whisky te betalen om er dan extra van te kunnen genieten.

Deze meerwaarde is onbetaalbaar, maar je moet dit de mensen wel af en toe effe uitleggen. In Nederland ligt een schone taak om de consument goed voorbereid meer te laten betalen voor het betere product en in die voorbereiding liggen verschillende marges voor de industrie.

Bedenk je eigen strategie in deze om zo de verkopen cachet te geven. Ga de directe ontmoeting met je cliëntele niet uit de weg en overtuig en discussieer. Ik ben benieuwd met wie ik hierover kan discusseren.

 

Momenteel ben ik met mijzelf in discussie over welke Single Malt met mij samen de vakantie officieel zal laten beginnen. Een ding weet ik al wel, hij gaat samen met een mooie sigaar buiten genuttigd worden met uitzicht op de tuin en enkele weken vakantie.