Temperatuur van wijn

wijnen

Door Jeroen ter Wal

 

Tijdens de verschillende wijn-spijs avonden die ik organiseer zijn er regelmatig leuke discussies over wat de beste combinatie is. Het gebeurt maar zelden dat de perfecte wijn-spijs combinatie in één keer gevonden wordt. Vaak zijn er nog kleine dingen die aan het gerecht veranderd kunnen worden voor een betere match.

 

Maar ook de smaak van een wijn kun je beïnvloeden. Dit kun je onder andere doen door met de  temperatuur te spelen. Een paar graden verschil geeft een heel andere wijn.

kleiner

Rode wijn hoort geserveerd te worden op kamertemperatuur, maar dan wel op de kamertemperatuur van begin vorige eeuw. Tegenwoordig is het in de woonkamers  20°C of meer. Waar het vorige eeuw vaak niet boven 18°C kwam.
Wanneer de temperatuur van rode wijn omhoog gaat krijgt de alcohol de overhand en ruik je de mooie geuren niet meer. Ik heb het onlangs nog meegemaakt. Ik was bij een overzichtsproeverij in de open lucht op een zonnige middag. De sfeer was goed en de witte wijnen werden goed gekoeld, echter de rode wijnen stonden vol in de zon. Dus toen ik een begon met het proeven van rode wijn was mijn smaak meteen verdoofd door de alcohol, helaas. Ik ben na 2 glazen gestopt met het proeven van de rode wijnen. Nu ben ik er niet zo’n liefhebber van om rode wijnen in een ijsemmer te zetten maar in dit geval was het wel de beste oplossing geweest. Je kunt rode wijn beter iets te koud serveren dan te warm. In het glas gaat de temperatuur toch zo weer een paar graden omhoog,

 

Waar rode wijn vaak te warm wordt geserveerd, worden witte wijnen vaak te koud geserveerd. Hoe kouder de witte wijnen geserveerd worden hoe minder je smaak en geuren zult herkennen, het is daarom ook dat eenvoudige wijnen altijd zo koud mogelijk worden geserveerd. Je ruikt dan de fouten in de wijn niet meer. Een experiment wat ik al eens gedaan heb tijdens een wijncursus is het volgende. Neem een witte bourgogne, schenk deze op 3 verschillende temperaturen uit, bijvoorbeeld 4 °C, 8°C en 12°C. En ruik aan de wijnen, je zult versteld staan van de geurverschillen.

 

Als het straks zomer wordt is deze proef natuurlijk erg goed uit te voeren, emmer, water en ijsblokje, fles witte wijn erin en 3 glazen, meer heb je niet nodig hiervoor. Alhoewel beetje zon helpt natuurlijk ook wel mee bij een goede wijnbeleving. Laten we met zijn allen hopen op mooie zomer!

 

Column

 

 

 

jeroen

 

Jeroen ter Wal kreeg van jongs af aan al te maken met de Horeca doordat zijn ouders een eigen Hotel hadden in Drenthe. Na het in 1996 behalen van zijn diploma Middelbare Hotelschool (MHS) in Groningen, belandde hij in hofstad Den Haag, waar hij ging werken bij het prestigieuze Kurhaus Hotel. Vervolgens deed hij ervaring op bij het Sofitel in Den Haag en restaurant–hotel Savelberg in Voorburg. Bij Savelberg begon zijn passie voor wijn te groeien, niet zo verwonderlijk met een wijnkaart met ruim 750 wijnen!

 

In 1999 verhuisde Jeroen naar Twente om als sommelier te gaan werken bij Hotel de Wiemsel in Ootmarsum. In 2000 rondde hij in één keer zijn studie af voor Vinoloog van de Wijnacademie. Jeroen heeft verder nog als sommelier gewerkt bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop, Hampshire Hotel Ahaus (Duitsland) en Landgoedhotel de Wilmersberg in de Lutte. Sinds 2007 doceert Jeroen aan de Hogeschool Tio het vak vinologie.

 

In 2012 heeft Jeroen het bedrijf Ariva Wijnbeleving opgericht en geeft hij proeverijen en wijntrainingen. Daarnaast is hij voorzitter van het Alliantie van Twents Gastheerschap, een club die het Twents gastheerschap promoot en workshops organiseert om de vakkennis van de leden op peil te houden.
Zijn motto: “Water drink je voor de dorst, wijn om van te genieten”.