Uitgelicht: Bodegas Carrau

Bodegas Carrau is één van de oudste bodegas van Uruguay en ligt direct ten noorden van de hoofdstad Montevideo. De bodega dateert van 1887

Bodegas Carrau

Bodegas Carrau is één van de oudste bodegas van Uruguay en ligt direct ten noorden van de hoofdstad Montevideo. De bodega dateert van 1887.

 

De historie van Carrau gaat echter verder terug. Want al in 1752 koopt een directe voorvader enkele wijngaarden in het Spaanse Vilassar de Mar, ten noorden van Barcelona.

 

Tot de jaren ’30 van de vorige eeuw waren deze wijngaarden in bezit van de familie Carrau. Economische omstandigheden bracht de familie Carrau ertoe deze bezittingen te moeten verkopen.

 


Het is in dezelfde periode dat de familie besluit wijngaarden te gaan aanleggen in Uruguay. In die tijd exporteert men al olijfolie en wijn naar Uruguay en het is zeker geen stap in het ongewisse; men is bekend met het land.

 

Bodegas Carrau winery UruguayBijna direct na aankomst richt Juan Carrau Sust het wijnbedrijf Santa Rosa op. Santa Rosa zal uiteindelijk de grootste winery van Uruguay worden. Tegenwoordig staan drie broers en twee zussen aan het roer, zij zijn daarmee in de voetsporen getreden van hun grootvader Juan.

 

Tannat

Bij Carrau wist men zeer snel dat Tannat dé troefkaart zou zijn en daarmee Uruguay voor altijd op de internationale wijnkaart zou plaatsen. In 1989 participeert Javier Carrau op de ‘Anuga International Food Fair’ in Keulen (Prowein bestaat dan nog niet). Hij heeft dan als enige een Tannat mee vanuit Uruguay.

 

Erkenning komt er in 1991-1992 als er op uitnodiging van de Kamer van Koophandel van Uruguay twee wijnmakers uit Californië komen om de wijnproducenten in Uruguay van de nodige adviezen en aanbevelingen te voorzien. Hun eerste bezoek is dat aan Bodegas Carrau en daar wordt hen uitgelegd waarom de familie Carrau zo vol toewijding met Tannat werkt. Aan het eind van hun verblijf zijn de twee Amerikanen overtuigd van het potentieel van de Tannat en men adviseert om juist met dit druivenras verder te gaan.

 

Bodegas-Carrau-UruguayNiets nieuws voor de familie Carrau; hier werkt men immers al sinds 1973 met virusvrije Tannat en doet men aan klonale selectie van dezelfde Tannat.

 

Direct achter de bodega bevindt zich de experimentele wijngaard. Het is het werk van Francisco Carrau, de jongere broer van Javier en de bioloog en wijnmaker van de familie. Hier onderzoekt men het ouderingspotentieel van diverse oude Tannat klonen.

 

Ook wil men hier de karaktereigenschappen van de eerste Tannat druiven, uit de tijd van Pascal Harriague, isoleren en zo behouden voor de toekomst. Francisco is betrokken bij al het onderzoek naar de Tannat maar leidt ook aankomende oenologen op.

 

Cerro Chapeu

Tevens is hij verantwoordelijk voor de wijngaarden in de Cerro Chapeu regio, in het noorden van Uruguay tegen de Braziliaanse grens aan.

 

De buitenkant van de gebouwen van de winery zijn klassiek met een duidelijke verwijzing naar het verleden, eenmaal binnen valt pas op hoe goed geoutilleerd deze winery is. Het is veel RVS wat de klok slaat, juist om de frisheid in de wijnen te behouden. Ook staat er een groot aantal betonnen cuves waarin men nog beter in staat is de temperatuur te controleren.

 

De winery beschikt over een eigen laboratorium, een eigen vatenruimte met een opslag van niet minder dan 700 vaten, deels nieuw, deels gebruikt. Het zijn de vaten waarin men de Tannat wijnen laat ouderen maar ook de wijnen bestaande uit Cabernet Sauvignon en Merlot.

 

Wijngaarden Bodegas Carrau

Bodegas Carrau bezit in totaal tweetal wijngaarden in Uruguay: Las Violetas (45 ha) nabij de hoofdstad Montevideo en het hiervoor genoemde Cerro Chapeu (342 ha).

 

Las Violetas geldt nu als één van de beste wijngaarden van Uruguay en bezit een ondergrond van zwart leem. Het is hier zeer belangrijk om de opbrengsten zeer laag te houden omdat anders de wijnen te vlak en te flauw smaken.

 

De wijngaarden van Cerro Chapeu liggen op een hoogte van 1000 meter boven zeeniveau, bezitten een steenachtige ondergrond en houden het regenwater nauwelijks vast maar laten het zeer snel afvoeren.

 

De wijnen van Bodegas Carrau

 

Lees meer over wijnland Uruguay