Uitgelicht: Bodegas Portia – Ribera del Duero, Spanje

Bodegas Portia wijnen op Dranken.nl

Bodegas Portia – Ribera del Duero 

Wanneer je over de snelweg van Burgos naar Madrid rijdt dan ligt aan de linker hand, in het hart van de Ribera del Duero, Bodegas Portia.
Bodegas Portia is een initiatief van de familie Martinez, tevens eigenaar van de beroemde Bodegas Faustino in Rioja.

 

Nabij het plaatsje Gumiel de Izán hebben zij 140 jaar ervaring op het gebied van druiventeelt, wijnmaken en opvoeden gecombineerd met moderne oenologie.

 

De bodega werd ontworpen door de bekende Britse architect Norman Foster. Het resultaat is een hypermoderne winery.

 

Raúl Quemada

Om Bodegas Portia, qua kwaliteit tot een succes te maken werd Raúl Quemada aangesteld; een jonge, dynamische wijnmaker met durf en grote ervaring op het gebied van moderne vinificatie.

 

Het project begon aan het begin van de jaren ’90. Toen werden braakliggende gronden gekocht en werd in totaal 160 hectare aan wijngaarden aangeplant in Roa, Gumiel de Izán, Villanueva de Gumiel en Gumiel de Marcado.

 

De aanwezige bodemsoorten werden uitvoerig geanalyseerd, zodat voor elk perceel de juiste kloon gekozen kon worden om druiven van de allerhoogste kwaliteit te kunnen verbouwen.

 

De ligging op het oosten en zuiden zorgt ervoor dat de wijngaarden een maximum aan zonneschijn ontvangen, terwijl de druiven de gelegenheid krijgen om langzaam en geleidelijk te rijpen.

 

Roble, Crianza & Prima

Bodegas Portia is in alle opzichten een opmerkelijke bodega geworden, niet alleen qua architectuur, uiterst functioneel en tegelijk adembenemend mooi; de wijnen zijn ook nog eens van zeer hoog niveau. Bodegas Portia is intussen uitgegroeid tot één van de best bezochte wijnbedrijven van Spanje.

 

Wijnen uit Ribera del Duero zijn eigenlijk altijd goed van kwaliteit. Dranken.nl beschikt over een drietal wijnen van Bodegas Portia; Roble, Crianza en Prima, allen afkomstig van de vier eigen wijngaarden van Bodegas Portia, op circa 820 meter boven zeeniveau.

 

Portia Roble Ribera del Duero DO

Een helder kersenrode wijn met een purperen fonkeling. De geur is intens, met aantrekkelijk vers fruit, florale tonen en met een elegant vleugje vanille. In de mond impressies van vers fruit, rijke heel rijpe tannine en mooie zuren, met tonen van specerijen en een lange afdronk met fijne houttonen. De Portia Roble heeft 4 maanden gerijpt op Amerikaans eiken (jaargang 2015).

 

Wijn & Spijs

De wijn past bij allerlei soorten vlees, gegrilde of gebakken aardappelen, champignons of ham, groentetortilla, paella en halfharde kazen.

 

Portia Roble Ribera del Duero DO

 

Portia Crianza Ribera del Duero

De Crianza van Portia is helder kersenrood, met een granaatrode rand. De wijn heeft een intense geur van zwart fruit, met een zwoel vleugje vanille afkomstig van de fustrijping. In de mond: veel structuur, mooi evenwicht met impressies van koffie en zwart fruit. Lange afdronk met een fijne houttoon. De wijn heeft 14 maanden gerijpt op Amerikaans eiken (jaargang 2013)

 

Wijn & Spijs

Kruidige worst, stoofpotje, gegrilde paddenstoelen, truffel, diverse vleessoorten waaronder wild, halfharde kazen.

 

Portia Crianza Ribera del Duero

 

Bodega Portia Prima Ribera del Duero_liggend_Dranken-nl

Portia Prima Ribera Del Duero

De Portia Prima heeft een intense kastanjebruine kleur met een paarse rand. Het is een complexe wijn, warm van geur, met tonen van vanille en zwart fruit, met wat cacao op de achtergrond. De afdronk is lang, met tonen van zwart fruit. De wijn heeft 15 maanden gerijpt op Frans eiken.

 

Wijn & Spijs

Gegrilde paddenstoelen, truffel, vette vis zoals tonijn of kabeljauw, bijna alle vleessoorten waaronder wild, halfharde kazen zoals Emmentaler of Gruyère.

 

Portia Prima Ribera Del Duero

 

Ribera del Duero

De wijnen van Bodegas Portia zijn afkomstig uit Ribera del Duero. Een wondermooi wijngebied, waarbij de wijngaarden zich uitstrekken langs de oevers van de (bovenloop van) rivier de Duero.

 

De wijngaarden liggen op ongeveer 750 meter boven de zeespiegel. Er heerst een extreem klimaat, met zeer hete zomers en ijzig koude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s.

 

Het wijnbouwgebied van Ribera del Duero beslaat ongeveer 20.000 hectare. Er komen exclusieve rode wijnen vandaan, die het qua kwaliteit kunnen opnemen tegen de beste Rioja’s. In 1982 kreeg de streek de DO-status. Na Rioja is Ribera del Duero de grootste producent van Spaanse DO-wijnen.

 

Tempranillo is met 95% van de aanplant de meest verbouwde druif in dit gebied. De druif wordt hier ook wel tinto fino of tinto país genoemd. Tinto Fino’s zijn dieprood van kleur, intens en aromatisch, met krachtige aroma’s van fruit en hout.

 

Ribera del Duero_Bodegas Portia