Uitgelicht: El Dorado Rum

El Dorado Rum

Lange geschiedenis El Dorado Rum

Het verhaal van El Dorado rum begint in 1640 in Guyana met de introductie van suikerriet door de vroege Europese kolonisten. De Britten introduceerden in de jaren 1650 het distilleren van suikerriet in de Nieuwe Wereld. Hiermee werd de basis van de huidige El Dorado Rum gelegd.

 

Columbus

Toen Columbus in 1498 Guyana ontdekte werd het land bewoond door de Arawak en Carib indianenstammen. Columbus had kort daarvoor de suikerteelt op de Canarische Eilanden geïntroduceerd in het Caribische gebied.

 

Nederlandse invloed

Zo’n 150 jaar later kwamen de Nederlanders naar Guyana en vestigden hier de eerste nederzettingen (Essequibo en Berbice). Zij begonnen met de aanleg van suikerrietplantages langs de kustvlakte en de oevers van de grote rivieren.

 

In 1658 werd er daadwerkelijk suiker geproduceerd en binnen 3 jaar keerden de eerste schepen, gevuld met suiker,  terug naar Nederland.

 

In 1752 werd de derde Guyana nederzetting (Demerara) gesticht aan de vruchtbare oevers van de grote Demerara rivier.

 

Still El Dorado RumDistilleren van rum

Het Caribisch gebied bleek een ideaal klimaat voor het verbouwen van suikerriet te hebben. De productie van suiker verspreidde zich dan ook snel.

 

De onverzadigbare vraag in Europa naar suiker leidde al snel tot de oprichting van honderden suikerriet plantages en molens in de verschillende Engelse, Spaanse, Franse, Portugese en Nederlandse koloniën.

 

Met behulp van molens werd de geoogste suikerriet geplet. Uit het sap dat hierbij vrijkomt werd suiker gewonnen. Het resterende, ongebruikte sap werd als afvalproduct beschouwd.

 

Totdat in 1650 de Britten het ongebruikte sap begonnen te distilleren. Dit bleek zo populair dat in 1670 elke suikerplantage over een eigen distilleerderij beschikte.

 

Rond 1700 waren er ruim 300 zelfstandige plantages betrokken bij het produceren van hun eigen unieke rum.

 

Guyana overgedragen aan de Britten

In 1814 werden de drie Guyanese kolonies overgedragen aan de Britten en daarmee komt er een eind aan de Nederlandse ‘inbreng’ in de El Dorado rum geschiedenis.

 

In de tweede helft van de 19e eeuw werden veel plantages gesloten, mede door de afschaffing van de slavernij in 1834. In 1880 waren er nog slechts 180 suikerplantages over.

 

Meer en meer van de suikerlandgoederen en distilleerderijen werden samengevoegd tijdens het begin van de twintigste eeuw, met als hoogtepunt de samenvoeging van de verschillende distilleerderijen tot ‘Demerara Distillers Limited’ op de laatst overgebleven plantage; de Diamand plantage op de oostelijke oever van de Demerara rivier.

 

El Dorado RumEl Dorado rum

De door Demerara Distillers geproduceerde rum wordt op de markt gebracht onder de naam El Dorado Rum. Meer dan 300 jaar ervaring en historie in suiker- en rumproductie zijn terug te vinden in deze veelzijdige rums.

 

De distilleerderij en zijn rums onderscheiden zich door het gebruik van houten distilleerketels: een enkele houten pot still, een dubbele houten pot still en een houten Coffey still.

 

De naam El Dorado is ontleent aan de legende over de ‘stad van goud’, welke ergens in de binnenlanden van Guyana gelegen moet hebben. Ondanks de vele zoektochten naar deze mythische gouden stad is hij nooit gevonden.

 

Het goud dat tegenwoordig blinkt bij de Demerara Distilleerderij is van de vele prijzen die de El Dorado Rums in de loop der tijd in de wacht hebben gesleept.

 

Zou de El Dorado legende uiteindelijk dan toch bestaan?

 

De El Dorado Rum Range