Uitgelicht: Hayman’s Gin

Gin online kopen Hayman's GinGin is weer hip

Gin was een vergeten drankje, maar is bezig met een comeback.

 

Van Tokio tot New York groeide Gin-tonic uit tot het populairste mixdrankje.

 

Gin is weer helemaal in, zo steeg de verkoop in Nederland afgelopen jaar met maar liefst 40%.

 

Waar wordt gin van gemaakt?

Gin is een sterke drank gedestilleerd uit graan. Door de toevoeging van jeneverbessen (of sleedoornbessen bij sleedoorngin, Sloe in het Engels) krijgt de gin zijn specifieke smaak. Daarnaast kunnen er diverse kruiden als anijs, koriander en karwij worden toegevoegd.

 

Geschiedenis Gin

Gin stamt rechtstreeks van jenever af. Al vanaf de middeleeuwen werd er in de Lage Landen een op jenever lijkende drank gemaakt. Tegen het midden van de 17e eeuw waren er tal van Nederlandse en Vlaamse distillateurs. In 1663 alleen al een kleine 400 in Amsterdam. Het distillaat werd destijds onder andere verkocht in de apotheek en gebruikt voor medische doeleinden.

 

Later in de 17e eeuw werd deze drank geïntroduceerd in Engeland en werd daar direct ontzettend populair. De Engelsen begonnen vervolgens hun eigen ‘jenever’ te produceren, deze drank kennen we tegenwoordig als gin.

 

Hayman’s Distillers

Hayman is Engelands oudste gindistilleerende familie. Met meer dan honderdvijftig jaar aan ginervaring heeft de familie een groot aandeel in de historie van de populaire drank.

 

In 1860 bracht overgrootvader James Burrough het ginmerk Beefeater op de markt. Vier generaties verder introduceerde de huidige directeur Christopher Hayman (in 1988) zijn eigen gins onder de familienaam.

 

In de koperen distilleerketel met de mooie naam Marjorie, wordt de neutrale graanalcohol samen met de tien botanicals (kruiden en specerijen) in kleine hoeveelheden van vierhonderdvijftig liter gedistilleerd.

 

Het portfolio van Hayman’s is een eerbetoon aan honderdvijftig jaar ginhistorie. Van de oude stijl old tom, de Hayman’s 1850 Reserve Gin, die korte tijd op houten vaten rustte, en de Royal Dock, een navy-strength-gin uit de tijd van het Engelse leger op zee, tot de klassieke londen dry gin; de stijlen verwijzen allemaal naar de historie van de gin.

 

Haymans Old Tom Gin online gin kopen

Haymans old tom gin fles online kopenHayman’s Old Tom Gin

Een plantaardige en smaakvolle gin, met een vleugje zoetheid. Old Tom Gin is ronder en zachter dan droge gin.

 

Deze typische Engelse gin was de meest gedronken gin in het 19e eeuwse Victoriaanse Engeland.

 

Old Tom Gin werd gebruikt in de klassieke gin cocktails zoals de Martinez en Tom Collins tijdens het eerste ‘cocktail tijdperk’ rond 1880.

 

De naam ‘Old Tom’ komt overigens door de verwijzing naar een houten kat die men aan de muur van en bar had gemonteerd. Onder deze kat zat een gleuf waar men geld in kon stoppen in ruil voor een glas gin. De opbrengst werd gebruikt om de gin betaalbaar te houden door de steeds stijgende belastingen en verhoogde licenties van de overheid om de gin koorts een halt toe te roepen

 

 

Haymans 1850 Reserve Gin online kopenHayman’s 1850 Reserve Gin

 Gedistilleerd volgens een Ginrecept uit 1850 en daarna 3 tot 4 weken in Schotse whiskyvaten bewaard. Gin heeft eigenlijk nooit een jaaraanduiding, maar in 1850 werd Gin in plaats vanuit de fles, geserveerd, vervoerd en opgeslagen in houten vaten.

 

Pas in 1861, werd het door de “Single Bottle Act” toegestaan om gedistilleerde dranken te verkopen in flessen. Gedistilleerd in batches van 5000 flessen. Elke fles is individueel genummerd per batch nummer.

 

Hayman’s 1850 Reserve bevat zachte houttonen met hints van de kruidige smaken van de jeneverbes en koriander. Hetgeen resulteert in een gin met een volle en evenwichtige smaak.

 

 

Hayman's Sloe Gin online kopenHayman’s Sloe Gin

Hayman’s Sloe gin is een traditionele Engelse likeur. Gemaakt op basis van Sloeberries naar een al lang bestaand familierecept.

 

Hayman's Sloe Gin fles online kopenSloeberries (in het Nederlands Sleepruimen-bessen) zijn een soort wilde bessen van de sleedoornstruik.

 

Wilde Engelse Sloeberries worden gedurende enkele maanden voorzichtig met Hayman’s Gin doordrenkt voordat ze worden gemengd met natuurlijke suikers.

 

Hayman’s Sloe Gin is een gin-likeur met een robijnrode kleur en  zachte en intens bitter-zoete fruitsmaken.

 

 

Haymans London Dry Gin online kopenHayman’s London Dry Gin

 Klassieke London Dry Gin. Gecreëerd door directeur Christopher Hayman. Christopher’s 40 jarige kennis van Gin en het distilleren daarvan komen tot uiting in deze Gin.
Gedistilleerd naar een recept met 10 plantaardige producten. Een zorgvuldige balans van jeneverbes, koriander, sinaasappel- en citroenschil. Deze balans is van vitaal belang voor het maken van traditionele London Dry Gin.

 

De naam ‘London Dry Gin’ is overigens geen plaatsaanduiding, maar heeft betrekking op de de klassieke stijl van gin maken. Deze gin hoeft dus niet per se uit Londen te komen. Londen Dry is een kwalificatie die staat voor een eenmalige distillatie waarin alle ingrediënten worden mee-gedistilleerd.

 

Hayman's Gin Liqueur online kopenHayman’s Gin Liqueur

‘s Werelds eerste Ginlikeur. Combineert het frisse en unieke karakter van Gin met de zoetheid van een likeur. Voor de liefhebbers van de combinatie van Gin en likeur.

 

De Gin wordt gedistilleerd in kleine partijen voordat het zorgvuldig gemengd wordt tot een likeur. Heerlijk over ijs, met rode grapefruit, of met wat verse limoensap.

 

Hayman’s Gin Liqueur is een frisse zachte heldere likeur met een smaakexplosie van jeneverbessen, citroen en exotische kruidensmaken.

 

Hamans Royal Dock Gin online kopenHayman’s Royal Dock Gin

Deze Gin vertegenwoordigd de stijl die door de familie Hayman en eerdere generaties onder het merk ‘Senior Service Gin’ aan zowel de ‘Royal Navy’ alsmede aan de gewone handel werd geleverd.

 

Royal Dock Gin fles online kopenHayman’s leverde aan de ‘Royal Victoria’ werf aan het ‘Royal Dock’. De grootste van de drie bevoorradings doks van de Engelse marine. Gin was samen met rum een essentieel onderdeel van de lading van de Britse vloot.

 

Deze ‘Navy Strength Gin’ heeft een alcoholpercentage van 57%. Dit is het percentage dat nodig is om te voorkomen dat buskruit ontbrand wanneer er alcohol over gegoten wordt.

 

De naam ‘Royal Dock’ vertegenwoordigt de Werf die in 1513 werd opgericht door Henry VIII in Deptford, Zuid-Londen. Londen was de grootste haven in Engeland met andere kleinere havens in Gosport en Plymouth.

 

Meer dan 4 eeuwen was het Royal Dock, het hoofdkwartier voor de Marine Bevoorrading, verantwoordelijk voor de proviand aan boord van de Britse marine schepen. Hiermee was het een belangrijk onderdeel in de Britse maritieme geschiedenis.