Waarom een cocktailglas koud moet zijn

Waarom-een-cocktailglas-koud-moet-zijn---DrankenNL

Cocktailglas

Het maken van goede cocktails is een vak apart. Naast het gebruiken van de juiste verhoudingen en volgorde van de ingrediënten is ook het glaswerk van groot belang. Er zijn verschillende soorten glazen die men voor cocktails gebruikt.

 

Frapperen

Afhankelijk van het soort cocktail moet het glas voorbereid worden. Dit wordt frapperen genoemd. Hierbij wordt het glas koud gemaakt met behulp van een ijsblokje.

 

Het ijsblokje wordt met een ronddraaiende beweging door het glas geleid, waardoor het glas afkoelt. Zodra er condens op het glas ontstaat is het frapperen klaar en kan het ijsblokje worden verwijderd. Schud de achtergebleven waterdruppels uit het glas.

 

Gefrappeerd glaswerk moet direct gebruikt worden, glas neemt weer behoorlijk snel de omgevingstemperatuur aan.

 

Smaak

Wanneer het glas ijskoud is komt de smaak en kwaliteit van de drank beter tot zijn recht en is er minder ijs nodig om het drankje te koelen. Dit geldt overigens niet alleen voor cocktails zoals Gin Tonic,maar ook voor dranken als Limoncello, Champagne, witte wijn, Hugo of aperol.

 

IJs

IJs behoort overigens vaak wel tot de standaard inhoud van een cocktail. En dit is niet zonder reden. Zit er namelijk te weinig ijs in de cocktail dan zal dit ijs sneller smelten omdat het meer energie en tijd kost om het drankje te koelen. Er komt dus meer water in de cocktail terecht en dat gaat ten koste van de smaak. Een goed gekoeld cocktailglas vertraagd het opwarmingsproces

 

Cocktails op Dranken.nl


Perfect-Serve-Mai-Tai-El-Dorado-Cocktail-Dranken_NL_Header
Mai Tai Guyana
De Mai Tai is een tropische cocktail en werd waarschijnlijk voor het eerst gemaakt door Trader Vic in Trader Vic’s restaurant in Oakland, Californië. De toevoeging Guyana komt voort uit het feit dat voor deze cocktail El Dorado Rum uit Guyana wordt gebruikt.

 

Cosmocello-Perfect-ServePravda Vodka Cosmocello
Een frisse en fruitige cocktail die wordt gemaakt van Pravda Vodka, cranberrysap en Fiorito di Limoncello. Cosmocello is afgeleid van de Cosmopolitan. Mogelijk werd de Cosmopolitan al in 1927 geschonken, maar in de jaren 90 steeg de cocktail enorm in populariteit.

 

French Mojito Perfect ServeFrench Mojito met Godet Cognac
De meest populaire cocktail van de laatste jaren is de Mojito. Van origine Cubaans, maar kan ook ‘op z’n Frans’; Met cognac! Vanaf het jaar 1730 is de van oorsprong Nederlandse familie Godet gevestigd in de Franse havenstad La Rochelle.

 

West-Cork-Irish-Whiskey-SmashIrish Whiskey Smash
Een verfrissende cocktail op basis van West Cork Whiskey uit Ierland. De populariteit van Ierse whiskey heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen.

 

Whiskey--IJs-Bourbon-Butterschotch-Ice-CreamBourbon Butterscotch Ice Cream
IJs voor volwassenen! Buffalo Trace Bourbon Whiskey en ijs, dat klinkt als een goede combinatie. En dat is het ook! Heerlijk als dessert of ter verkoeling tijdens tropische temperaturen.

 

Haymans Old Tom and Tonic DrankenNLHayman’s Old Tom & Tonic
Hayman’s Old Tom heeft een ronder en evenwichtiger karakter dan andere Ginsoorten. Voeg hier Elderflower Tonic aan toe en je hebt een perfecte ‘Perfect Serve’…

 

Buffalo-Trace-My-Morning-Jacket-CocktailMy Morning Jacket
Een cocktail op basis van Buffalo Trace, ginger siroop en een lepeltje abrikozenjam. Deze cocktail is vernoemt naar de Amerikaanse indierockband ‘My Morning Jacket’ uit Louisville, Kentucky. Zij staan voor onafhankelijkheid en experimenteren graag met hun muziek.

 

Sparkling Cranberry  Fiorente Elderflower CocktailCranberry Elderflower Cocktail
Een Italiaanse cocktail op basis van vodka, elderflower en cranberrysap. De Elderflower is gemaakt van wilde vlierstruiken, die door het zonnige klimaat en de vruchtbare bodem in heel Italië groeien.

 

Guyana ManhattanGuyana Manhattan
Een cocktail op basis van rum, vermouth en Bitter Thruth Aromatic Bitters. Door deze combinatie is Guyana Manhattan, in tegenstelling tot de tropische varianten, uitstekend te drinken tijdens een fraaie lenteavond.

 

Fireball-Kingsday-CocktailKingsday Fireball Cocktail
Fireball Kingsday cocktail is de perfecte cocktail voor Koningsdag: De kleur is oranje en er zit Fireball Cinnamon Whisky in! Deze cocktail hoeft natuurlijk niet persé op Koningsdag gedronken te worden…

 

Cocktail-Codet-Side-Car

Side Car Cocktail
Side Car is een traditionele cocktail gemaakt van cognac, sinaasappellikeur en citroensap. De naam ‘Codet Cognac No.1 Gentleman Cocktail’ verklapt eigenlijk alles; Deze cognac is speciaal gemaakt voor cocktails.

 

Red-Fingers-GewürztaminerRed Fingers Gewürztaminer

Een frisse cocktail op basis van Woelfelin Gewürztaminer en framboos. Hiermee wordt bevestigd dat een cocktail ook prima op basis van witte wijn gemaakt kan worden.

 

Sgroppino-met-Limoncello

Fiorito Limoncello Scroppino

Scroppino en Fiorito Limoncello, een hemelse combinatie uit het warme Italië. De Fiorito Limoncello geeft de Scroppino een zachte maar zeer aanwezige nasmaak.

 

Black-Russian-Svedka-Vodka-Perfect-Serve

Black Russian

Een lekkere cocktail op basis van Svedka Vodka. Svedka Vodka heeft haar “roots” in Zweden de vodka wordt gemaakt op basis van smaakvolle wintertarwe en kristalheldere water afkomstig uit één van ‘s werelds meest heldere ondergrondse waterbronnen.

 

Navy-Strength-Gin-and-Tonic

Navy Strength Gin & Tonic

Deze gin werd vroeger door Hayman’s Gin Distillery geleverd aan het ‘Royal Victoria Dock’, het grootste bevoorradingsdok van de Engelse marine. Gin was destijds, samen met rum, een essentieel onderdeel van de lading van de Britse vloot.