Wanneer welke smaak en waarom?!

2

Door Henri Goossen

 

Deze vraag zou je, als whiskydrinker, je altijd moeten afvragen voordat je een prachtige dram gaat uitzoeken. Want de smaak van een goede Single Malt, op het juiste ogenblik is een ongekend prettige ervaring. Een heftige Islay cask strength moet je, mijns inziens, niet drinken in een vlaag van opperste verrukking, dan drink je wat anders. Geachte lezers, u merkt alweer dat een goede Single Malt alleen echt zal smaken als je keus hebt uit meerdere variaties, en uit deze variatie dan de juiste kiest. Dat betekent automatisch dat je dus als echte liefhebber nooit maar één whisky thuis kunt hebben staan. Ik durf rustig te beweren dat je hiervoor minimaal tien whisky’s moet hebben staan, en dan heb ik het alleen nog maar over mijn eigen smaak. Mijn vrouw is ook aan de whisky “geraakt” en dan moet je dus met nog meer whisky’s rekening houden.

 

41

Nou, nou, nou, wat een “strijd”, maar uiteindelijk is dit gelukt en hebben wij nu in onze kast zoveel whisky’s open dat een gemiddelde pub in Drumnadrochit zich hiervoor niet hoeft te schamen. En dan groeit er iets interessants in je whiskybeleving, je gaat je genieten uitbreiden. Niet meer drinken, maar minder van meer. Ja, dat is voer voor een psycholoog denkt u, maar nee dit is ervaring krijgen in het genieten van veel keuzemogelijkheden. En dat gevoel kan ik iedereen aanraden, dames en heren: Dit is de next level in het genieten van whiskydrinken. Om dit te bereiken moet je investeren in je smaak, in je geldbuidel en neem uitgebreid de tijd. Er komt altijd weer een Vaderdag en een verjaardag waar je opnieuw kunt scoren bij je favoriete “dealer”.
En na verloop van tijd creëer je een eigen verzameling waarin je al je “whiskygevoelens” kwijt kunt. Zowel de opperste verrukkingwhisky als de zwaargedrepimeerde variant. Dan weet je van de hoed en de rand, dan ben je in staat om te kunnen variëren op het juiste ogenblik.

 

Ik denk dat je dan weet dat whiskydrinken niet zomaar wat is, ik denk dat whiskydrinken dan selfhealingfactoren heeft. Dat je jezelf dan beter leert kennen, en kunt inschatten. Dat je dan in ieder geval de tijd neemt om erover na te denken, want onbezonnenheid en een goede Single Malt gaan echt niet samen. Dus voordat je op de bank gaat liggen bij jouw psychiater, ga zelf op je eigen bank kijken naar jouw eigen whiskycollectie, denk rustig na welke Malt op dit ogenblik het best bij jouw past, drink deze dan en mijmer over de problemen, en de zon gaat schijnen, zeker in jouw glas.

 

 

 

Henri Goossen_kl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hartelijke Whiskygroeten,

Henri Goossen