Whisky en muziektip 10

John Coltrane

Exquisite Spiritualist

 

Door whiskyauteur en –kenner Hans Offringa

 

John Coltrane spreidde zijn gehele leven een diep gelovige betrokkenheid tentoon, gevoed door een strikt-religieuze opvoeding.

 

Toen hij zijn drugsverslaving wist te overwinnen begon hij op steeds meer verschillende instrumenten te spelen en verkende het domein van de avant-garde jazz, wat leidde tot prachtige opnamen met een welhaast spiritueel karakter. Toen hem eens werd gevraagd wat hij in het volgende decennium ging doen, antwoordde Coltrane: “Ik wil heilige worden.” Hij vond zichzelf door zijn kunst. Hij onderzocht zichzelf, zijn doel in het leven en wist zijn bevindingen op bijzonder elegante wijze te uit te drukken. Zijn tenor had brede schouders.

 

Glenrothes is een exquise dram in een buitengewone fles. De oude en zeer gerespecteerde Londense firma Berry Brothers&Rudd beschikt over een licentie om Glenrothes exclusief te bottelen. De dram zelf is op meer dan één manier spiritueel te noemen. Ooit werd de distilleerderij bezocht door een geest die na de interventie van een Schotse professor weer verdween.

 

 

Luistertip:

 

A Love Supreme

 

 

Dramtip:

 

Glenrothes Select Reserve

 

 

Proefnotitie:

 

Kleur: Vaal goud.

Geur: Eiken, vanille en kokosnoot met hints van pruimen.

Body: Vol, melodieus.

Smaak: Volle moutsmaak, middelzoet, vanille en sinaasappelschil.

Afdronk: Lang en licht kruidig.

 

 

Meer interesse ? Klik hier voor Malts & Jazz, geschreven door Hans Offringa