Whisky en Muziektip 3

VARIATIONS ON A THEME
Door whiskyauteur en -kenner Hans Offringa

 

tatumArt Tatum was een enthousiast innemer van de drank der dranken én een ongelooflijk goede pianist. Nagenoeg blind vanaf zijn geboorte nam hij elke uitdaging aan om iemand met zijn spel te verslaan. Bijna al zijn opnamen zijn solostukken omdat vrijwel niemand hem kon bijhouden. Hij wordt gezien als een bron van invloed voor musici die na hem kwamen.
Zonder uitzondering prezen ze hem vanwege zijn enorme vermogen om nieuwe harmonieën te creëren zonder het spoor van het oorspronkelijke thema kwijt te raken.

 

Zijn naam leeft niet alleen voort in zijn muziek maar ook in een muzikale term. In 1993 introduceerde een student van het Massachusetts Institute of Technology de tatum en definieerde die als volgt: de kleinst voorstelbare tijdunit in muziek”.

 

Darkest, Dusk, Dawn, Legend, Surf, 17, Black Bowmore, The Devil’s Cask, Tempest.
De lijst van bottelingen is zeer gevarieerd.
De vele expressies van de oudste nog werkende distilleerderij op Islay verschillen allemaal van smaak zonder het eigen karakter te verliezen.

Het maakt hen allemaal direct herkenbare leden van één-en-dezelfde familie: Bowmore Distillers.
Een harmonische dram, prachtig in balans. Nieuwe variaties op het thema verschijnen met tatum-snelheid.

 

Luistertip: Tiger Rag

 

Dramtip: Bowmore 17 jaar oud

 

Proefnotitie:
Kleur: Vol goud naar brons.
Geur: Aromatisch, notig en moutig. Rokerig, tikje medicinaal.
Body: Licht tot medium. Soepel maar stevig.
Smaak: Rond, moutig en droog-romig. Strak gecomponeerde smaken.
Afdronk: Bladerig; varens, mout, zand, rokerig. Een tikje scherp.

 

Meer interesse ? Klik hier voor Malts & Jazz, geschreven door Hans Offringa

 

Over de columist

 

Sinds 15 jaar schrijven wij onder de namen Hans Offringa en/of The Whisky Couple artikelen en columns voor kranten, tijdschriften, websites in Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast worden onze boeken zowel in het Nederlands als het Engels uitgegeven (enkele zelfs in het Frans) en wereldwijd verkocht, onder andere door Amazon.Behalve het schrijven en publiceren van boeken in het Nederlands en het Engels, leveren wij bijdragen aan gespecialiseerde whiskytijdschriften, zoals The Whisky Advocate, Whisky Magazine (GB en F), Malt Whisky Yearbook, Whisky Passion en Whisky Etc. Daarbij werken we samen met whiskycollega’s uit andere landen.

 

Ook ontwikkelen wij met ons media-advies en -productie-bureau Conceptual Continuity in opdracht van diverse importeurs/merkeigenaren van whisky’s marketing ondersteunende producten.

 

Diverse gerenommeerde internationale uitgevers, waaronder Mitchell Beazley en Dorling Kindersley kopen geregeld fotomateriaal bij ons in. Daarnaast werkt Hans als vaste whiskycolumnist voor onder andere een Amerikaanse krant (Charleston Mercury) en een Nederlands drankentijdschrift dat op de consument is gericht (Mitra Magazine).

whisky couple

 

Met vriendelijke groet,
Hans & Becky Offringa,
aka The Whisky Couple