Whisky en Muziektip 4

Gentle Giant

 

Door whiskyauteur en –kenner Hans Offringa

 

Volgens Michael Jackson was Dexter Gordon de uitvinder van de Smoky Martini, die met Lagavulin wordt gemaakt. De lange, knappe en vriendelijke tenorsaxofonist heeft nog meer in deze blend te bieden. Zijn lange, voortdurende grote geluid is gewoon gemaakt voor de uitzonderlijk lange afdronk waardoor Lagavulin zo geliefd is bij zijn fans.

 

Hoewel zeer rokerig is Lagavulin niet zo’n hardhitter als de buren Laphroaig en Ardbeg. De rokerigheid wordt hier omarmd door een milde, bijna fluwelen kwaliteit die ervoor zorgt dat deze reus onder de drams veel subtieler is dan van een zwaargeturfde Islay malt verwacht kan worden. De extra rijping van de Distillers Edition in PX ex-sherryvaten voegt een zacht bijna romig laagje aan de whisky toe. Een andere dimensie van uitgesprokenheid in vergelijking met de standaard 16-jarige botteling zonder PX-rijping.

 

Luistertip:

“Round Midnight”

 

Dramtip:

Lagavulin Distillers Edition.

 

Proefnotitie:

Kleur: Oranje zandsteen.

Geur: Een frisse aanval met tikken van turf, teer, zwavel en zout, gekalmeerd met bijenwas.

Body: Vol, stroperig, romig.

Smaak: Rijk en uitzonderlijk zoet, daarna rokerig, medicinaal en dan zeewier.

Afdronk: Peper, zout, zand, room.

Meer interesse ? Klik hier voor Malts & Jazz, geschreven door Hans Offringa

 

Column

 

 
Sinds 15 jaar schrijven wij onder de namen Hans Offringa en/of The Whisky Couple artikelen en columns voor kranten, tijdschriften, websites in Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast worden onze boeken zowel in het Nederlands als het Engels uitgegeven (enkele zelfs in het Frans) en wereldwijd verkocht, onder andere door Amazon.Behalve het schrijven en publiceren van boeken in het Nederlands en het Engels, leveren wij bijdragen aan gespecialiseerde whiskytijdschriften, zoals The Whisky Advocate, Whisky Magazine (GB en F), Malt Whisky Yearbook, Whisky Passion en Whisky Etc. Daarbij werken we samen met whiskycollega’s uit andere landen.

 

Ook ontwikkelen wij met ons media-advies en -productie-bureau Conceptual Continuity in opdracht van diverse importeurs/merkeigenaren van whisky’s marketing ondersteunende producten.

 

Diverse gerenommeerde internationale uitgevers, waaronder Mitchell Beazley en Dorling Kindersley kopen geregeld fotomateriaal bij ons in. Daarnaast werkt Hans als vaste whiskycolumnist voor onder andere een Amerikaanse krant (Charleston Mercury) en een Nederlands drankentijdschrift dat op de consument is gericht (Mitra Magazine).
whisky couple

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met vriendelijke groet,
Hans & Becky Offringa,
aka The Whisky Couple