Whisky en Muziektip 5

Eternal Innovator

 

Door whiskyauteur en –kenner Hans Offringa

 

Miles Davis zal altijd herinnerd worden als iemand die geen muzikale stijl onberoerd liet, die zijn eigen interpretatie van jazz liet horen. Een man die niet altijd door zijn oudere publiek werd gewaardeerd. Hij ontlook in het bebop tijdperk, initieerde de Birth of the Cool, vond modal jazz uit, dwaalde af naar fusion en elektronische pop, om uiteindelijk terug te keren naar straightforward jazz. In feite vond hij zichzelf voortdurend opnieuw uit. Zijn stijl bleef echter altijd helder, ongeacht het spel van zijn begeleiders. De hoeveelheid albums waar hij aan heeft meegewerkt is fenomenaal.

 

Bruichladdich’s whiskymaker Jim McEwan is net zo innovatief op het gebied van whiskyproductie en -marketing als Miles Davis in de jazzwereld was. Hij is onvermoeibaar als het gaat om “the Laddie” onder de aandacht van een breed publiek te brengen. McEwan heeft zoveel verschillende expressies gelanceerd dat zowel liefhebber als verzamelaar op het punt stonden om te gaan protesteren. Niet iedereen in de whiskywereld is gecharmeerd van zijn aanpak, maar Jim vergeet nooit waar het uiteindelijk in eerste instantie om gaat: het maken van goede whisky.

 

Luistertip:

 

“So What”

 

Dramtip:

 

Bruichladdich 15.

 

Proefnotitie:

 

Kleur: Helder geel.

Geur: Zeelucht. Geparfumeerd. Een tikje scherp.

Body: Stevig, als een cracker.

Smaak: Moutige achtergrond. Begint schoon, grassig zoet; daarna een verbazingwekkend lang aanhoudende levendige explosie van smaken. Peperachtig.

Afdronk: Een ondertoon van ijzer. Smakelijk. Eetlustopwekkend.

 

Meer interesse ? Klik hier voor Malts & Jazz, geschreven door Hans Offringa

 

 

Column

 

 

 

Sinds 15 jaar schrijven wij onder de namen Hans Offringa en/of The Whisky Couple artikelen en columns voor kranten, tijdschriften, websites in Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast worden onze boeken zowel in het Nederlands als het Engels uitgegeven (enkele zelfs in het Frans) en wereldwijd verkocht, onder andere door Amazon.Behalve het schrijven en publiceren van boeken in het Nederlands en het Engels, leveren wij bijdragen aan gespecialiseerde whiskytijdschriften, zoals The Whisky Advocate, Whisky Magazine (GB en F), Malt Whisky Yearbook, Whisky Passion en Whisky Etc. Daarbij werken we samen met whiskycollega’s uit andere landen.

 

Ook ontwikkelen wij met ons media-advies en -productie-bureau Conceptual Continuity in opdracht van diverse importeurs/merkeigenaren van whisky’s marketing ondersteunende producten.

 

Diverse gerenommeerde internationale uitgevers, waaronder Mitchell Beazley en Dorling Kindersley kopen geregeld fotomateriaal bij ons in. Daarnaast werkt Hans als vaste whiskycolumnist voor onder andere een Amerikaanse krant (Charleston Mercury) en een Nederlands drankentijdschrift dat op de consument is gericht (Mitra Magazine).

 

 

whisky couple

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met vriendelijke groet,
Hans & Becky Offringa,
aka The Whisky Couple