Whisky en muziektip 6

Underestimation

 

Door whiskyauteur en –kenner Hans Offringa

 

Hank Mobley was een van de vaders van de hardbop en behoorde tot de eerste line-up van de Jazz Messengers, samen met pianist Horace Silver en drummer Art Blakey. Hij speelde met vele jazzberoemdheden en werd door hen zeer gewaardeerd om zijn spel, maar het grote publiek merkte hem nauwelijks op. Hij speelde altijd heel nauwkeurig, de juiste noot op het juiste moment, maar op een rustige, bijna ingehouden wijze. Toen hij in 1986 overleed was hij vrijwel vergeten. Gelukkig is er het laatste decennium een Mobley-revival aan de gang die Hank zijn juiste plek in de jazzwereld zou moeten geven.

 

Jura onderging een vergelijkbaar lot. Het gelijknamige eiland is de buurman van Islay waar enkele van de beroemdste, of zo je wilt beruchtste single malts vandaan komen, de zwaar geturfde jongens. In hun schaduw staand moest Jura een eigen markt scheppen. Dat mondde uit in sluiting, gevolgd door het afbreken van de gehele distilleerderij. In 1960 diende zich echter een nieuwe eigenaar aan die een compleet nieuwe distilleerderij liet bouwen en langzamerhand won Jura een eigen publiek. Het is een beschaafde malt die tijd nodig heeft om volledige erkenning te krijgen.

 

Luistertip:

 

“I Should Care”

 

Dramtip:

 

Jura Superstition

 

Proefnotitie:

 

Kleur: Satijnbrons.

 

Geur: Zeer lichte turfrook, maar ook een sherryachtige zoetheid.

 

Body: Soepel. Als was.

 

Smaak: Pijnboompitten, honingachtig. Ontwikkelt zich zoet-romig. Opent zich heel langzaam..

 

Afdronk: Zilt, met een verrassende steek.

 

Meer interesse ? Klik hier voor Malts & Jazz, geschreven door Hans Offringa

 

Column

 

 

Sinds 15 jaar schrijven wij onder de namen Hans Offringa en/of The Whisky Couple artikelen en columns voor kranten, tijdschriften, websites in Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast worden onze boeken zowel in het Nederlands als het Engels uitgegeven (enkele zelfs in het Frans) en wereldwijd verkocht, onder andere door Amazon.Behalve het schrijven en publiceren van boeken in het Nederlands en het Engels, leveren wij bijdragen aan gespecialiseerde whiskytijdschriften, zoals The Whisky Advocate, Whisky Magazine (GB en F), Malt Whisky Yearbook, Whisky Passion en Whisky Etc. Daarbij werken we samen met whiskycollega’s uit andere landen.

 

Ook ontwikkelen wij met ons media-advies en -productie-bureau Conceptual Continuity in opdracht van diverse importeurs/merkeigenaren van whisky’s marketing ondersteunende producten.

 

Diverse gerenommeerde internationale uitgevers, waaronder Mitchell Beazley en Dorling Kindersley kopen geregeld fotomateriaal bij ons in. Daarnaast werkt Hans als vaste whiskycolumnist voor onder andere een Amerikaanse krant (Charleston Mercury) en een Nederlands drankentijdschrift dat op de consument is gericht (Mitra Magazine).

 

 

whisky couple