Whisky en muziektip 7

Muziektip

Gateway

 

Door whiskyauteur en –kenner Hans Offringa

 

Stan Getz verdiende zijn bijnaam The Sound vanwege zijn perfecte beheersing van de saxofoon, ongeacht welke stijl hij speelde. Hij was een pionier van de West Coast stijl, ontwikkeld door Dave Brubeck. Daarna schakelde Getz over op de hard bop en voegde daar in de 60er jaren van de 20ste eeuw de Bossa Nova stijl aan toe. Hij reisde naar Europa en begon te experimenteren met elektronische jazz maar keerde uiteindelijk weer terug naar straightforward jazz.Zijn muziek verleidt op een vriendelijke manier tot luisteren, misschien wel net zoals hij de vele vrouwen in zijn leven verleidde. Getz was een geweldige solist maar kon ook uitstekend met anderen samenspelen. Die laatste eigenschap liet hij al in 1947 zien als lid van Woody Herman’s Second Herd, een ensemble dat hem in hoge mate beïnvloedde en in de schijnwerpers bracht. Stan Getz was een van de “Four Brothers” in deze band, samen met Zoot Sims, Serge Chaloff en Herbie Steward.

 

Oban ontwikkelde zichzelf niet alleen als distilleerderij maar als een heel stadje, compleet met toeleverende bedrijven en zelfs een bierbrouwerij. De single malt is een zachte verleider, perfect in balans. Vanwege de gemakkelijke toegang naar de Hebriden wordt Oban ook wel “Gateway of the Isles” genoemd. Met hetzelfde gemak kan Stan Getz  “Gateway to the Styles” genoemd worden.

 

Luistertip:

 

Blood Count

 

Dramtip:

 

Oban 14 Years Old

 

Proefnotitie:

 

Kleur: Vol goud.

 

Geur: Een kiezelstrand, een zucht van de zee, een vleugje mout en een vluchtige kus van turfrook.

 

Body: Stevig, soepel en een beetje elastisch.

 

Smaak: Aanvankelijk bedrieglijk delicaat. Geparfumeerd. Een vage suggestie van fruitig zeewier. Daarna wasachtig en rokerig. Droog. Zilt.

 

Afdronk: Aromatisch, soepel, eetlustopwekkend.

 

Meer interesse ? Klik hier voor Malts & Jazz, geschreven door Hans Offringa

 

Luister de muziektip via de volgende link:

 

 

Column

 

 

Sinds 15 jaar schrijven wij onder de namen Hans Offringa en/of The Whisky Couple artikelen en columns voor kranten, tijdschriften, websites in Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast worden onze boeken zowel in het Nederlands als het Engels uitgegeven (enkele zelfs in het Frans) en wereldwijd verkocht, onder andere door Amazon.Behalve het schrijven en publiceren van boeken in het Nederlands en het Engels, leveren wij bijdragen aan gespecialiseerde whiskytijdschriften, zoals The Whisky Advocate, Whisky Magazine (GB en F), Malt Whisky Yearbook, Whisky Passion en Whisky Etc. Daarbij werken we samen met whiskycollega’s uit andere landen.

 

Ook ontwikkelen wij met ons media-advies en -productie-bureau Conceptual Continuity in opdracht van diverse importeurs/merkeigenaren van whisky’s marketing ondersteunende producten.

 

Diverse gerenommeerde internationale uitgevers, waaronder Mitchell Beazley en Dorling Kindersley kopen geregeld fotomateriaal bij ons in. Daarnaast werkt Hans als vaste whiskycolumnist voor onder andere een Amerikaanse krant (Charleston Mercury) en een Nederlands drankentijdschrift dat op de consument is gericht (Mitra Magazine).

 

whisky couple