Whisky ontdekken

Door Bram van Glabbeek

 

Het ontdekken van whisky gebeurt bij iedereen op een andere manier en velen onder ons kunnen zich hun eerste glas goed herinneren. Zelf kreeg ik mijn eerste glas – of eigenlijk was het een plastic wegwerp bekertje – iets meer dan 25 jaar geleden. Mijn toenmalige baas wilde mij het verschil laten proeven tussen Jenever, Cognac, Famous Grouse, GlenLivet en Laphroaig. Eerst moest ik ruiken in de genoemde volgorde. Ik weet nog dat naar mate ik in het rijtje vorderde mijn glimlach groter werd.

 

Daarna volgde een leuke truck; hij liet me weer ruiken, maar dan in omgekeerde volgorde. Het leek alsof de vloeistof steeds wateriger werd. Voor mij was dat het startpunt om me meer te gaan verdiepen in het product.

 

Diverse boeken heb ik aangeschaft met prachtige foto’s, interessante verhalen en alle ins en outs van het productie proces. De whisky Companion van Michael Jackson (nee niet de overleden zanger) was mijn bijbel. Hij schreef, en ik moet zeggen schreef want ook deze Michael Jackson is overleden, beoordelingen over malt whisky’s. Als Michael zei dat een whisky 90 punten op de schaal van 100 kreeg moest het wel goed zijn, was mijn redenering. Vaak heb ik met zijn boek in de hand in een winkel gestaan. Op deze wijze gebruikte ik later ook de whiskybible van Jim Murray. Deze handelswijze levert over het algemeen flessen op die een ander lekker. Naar mijn idee is het juist de sport om zelf te ontdekken welke smaak het beste past.

 

We kennen in Nederland talloze whiskyfestivals en proeverijen. Bij deze gelegenheden kun je zelf ontdekken wat je lekker vindt en wat bij je past. Het leuke is, dat dit een oneindige zoektocht kan zijn. Er komen immers steeds nieuwe whisky’s uit en je smaak verandert ook nog eens gedurende de jaren. Wees niet bang om iets te proberen wat je jaren geleden niet lekker vond, je zult versteld staan hoe je eigen smaak ontwikkelt. Bij mij heeft het bijvoorbeeld echt een aantal jaren geduurd voordat ik geturfde varianten lekker begon te vinden. Totdat ik de smaak te pakken kreeg en het niet rokerig genoeg kon zijn. Door steeds weer te proeven ontdekte ik lekkere gesherryde whisky, fruitige expressies van bourbonvaten en ook wel wat exotische vaten zoals rum, Tokai, port en wijnvarianten. Niet alles is even lekker, maar wel noodzakelijk om de eigen smaak te leren kennen en te kunnen oordelen over een whisky. Te vaak hoor ik mensen die vinden dat iets niet te drinken of juist helemaal geweldig is. Als dan blijkt dat die roeper het drankje nog nooit voor zijn neus heeft gehad, kan ik alleen maar zuchten…

 

shutterstock_70964008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De conclusie van dit verhaal? Ga altijd op uw eigen smaak en oordeel af en doe dat door zoveel mogelijk te ontdekken. Want op die manier leert u wat u zelf lekker vind.

 

Over de columist

Bram

 

 

Bram van Glabbeek is naast zijn gewone full time baan voorzitter van de Usquebaugh Society. De Usquebaugh Society is een non-commerciële whiskyvereniging die liefhebbers van het vloeibare goud bijeen brengt. De vereniging draait volledig op enthousiaste vrijwilligers. Op de Usquebaugh website vindt u meer informatie.