Het WK vertaald naar de whiskywereld

Naamloos-2

Het wereldkampioenschap voetbal is in volle gang en daar genieten we samen van. Stel dat we de dit WK zouden vertalen naar de whiskywereld, hoe zou het er dan uit zien voor de bookmakers?

 

In groep A heeft Brazilië een sterke troef met hun Union Distillery. Een merk wat in Nederland nauwelijks bekendheid heeft. Lokaal scoren ze echter bijzonder goed. Mexico zou wel eens de verrassende tweede kunnen, veel producenten beoefenen de sport van Tequila en Mezcal. Soms is dit wel inpasbaar in het de whiskysport, er zijn voldoende raakvlakken. Ook met Los 2 Compadros kunnen ze een bijdrage leveren aan een redelijk amateur elftal. Kameroen had eigenlijk niet mee mogen doen dit WK. Hun fantastische truc om als graan distilleerderij Cameron Bridge zich aan te melden kan natuurlijk nog een leuke illegale verrassing opleveren. Kroatië zal het lastig krijgen deze keer, of ze zouden nog heel listig hun wodka moeten inzetten.

 

Groep B staat bekend als de groep des doods. Met drie heel serieuze kandidaten voor de groepswinst. Australië kent een aantal goede spelers en kan zelfs een aan stokerijen inzetten als reserve. En ook Nederland doet mee in de voorhoede met Zuidam als veelscorende spits. Spanje kent een paar producenten en zal waarschijnlijk de vele sherryvaten als “supersub” gaan gebruiken, of ze het daar mee gaan redden is maar de vraag. Chili is simpelweg niet sterk genoeg, hun prachtige wijnen komen tot ongeveer 15%, terwijl je in dit kampioenschap tenminste 40% moeten bieden om mee te kunnen spelen.

 

Japan is de grote favoriet in groep C. Hoewel Karuizawa al op leeftijd begint te raken, lijkt deze daardoor alleen maar beter te worden. Nieuwe talenten als Chichibu en Mars zijn de komende sterren. De andere landen mogen vechten om de tweede plaats. Zet Griekenland de Ouzo in, of worden ze slachtoffer mogelijke corruptie van de andere twee?

 

Engeland zal hoge ogen gooien, met St George als gevestigde naam moeten ze zich kunnen plaatsen voor de volgende ronde. Italië en Uruguay doen slechts heel bescheiden mee, met slechts één speler van betekenis. Costa Rica zal de rum moeten inzetten om mee te kunnen doen.

 

Frankrijk en Zwitserland lijken het te gaan redden in groep E, ze hebben voldoende kleine, behendige spelers om het de rummakers uit Ecuador en Honduras lastig te maken. In de volgende ronde krijgen zij het naar alle waarschijnlijk erg makkelijk. Dan treffen ze namelijk Iran, die vanuit hun regering niet mee mocht doen. Argentinië en Bosnië/Herzegovina zullen echt hun wijn of wodka moeten inzetten om enige kans te maken. Nigeria heeft als nationale drank thee en is daarmee bij voorbaat kansloos om ook maar in de buurt van een score te komen.

 

Duitsland en de Verenigde Staten zullen hun onderlinge strijd moeten gaan beslissen. Hierbij hebben de VS hun favorieten rol waar te maken. Er loopt nog een officieel protest van de Ghana en Portugal omdat het een whisky kampioenschap is en de VS dit consequent als whiskey schrijven. In dat geval blijft alleen Makers Mark over. Ik ga er van uit dat een dergelijk protest geen stand zal houden.

 

Tenslotte is er groep H, waar België een rijke historie heeft van halfproducten. Rusland consumeert en koopt, maar met één whiskyproducent zal het lastig worden in een volgende ronde. Zuid-Korea heeft namelijk het dubbele aantal en kan daarmee voor een leuke surprise zorgen. Algerije zal samen met Iran moeten zorgen dat ze ongeschonden weer thuis komen.

 

Al met al zal het WK een interessante happening worden, met name door het ontbreken van Ierland, Noord-Ierland en Schotland, die zo druk zijn hun eigen productie dat ze geen afvaardiging konden sturen. Ik gok op een finale tussen Japan en de Verenigde Staten, Nederland kan ons nog verheugen door Zuidam op het beslissende moment in te zetten. Een plek bij de top vier zou toch mogelijk moeten zijn.

Ik wens u allen veel plezier bij het WK!

 

Column

 

 

Bram

 

 

Bram van Glabbeek is naast zijn gewone full time baan voorzitter van de Usquebaugh Society. De Usquebaugh Society is een non-commerciële whiskyvereniging die liefhebbers van het vloeibare goud bijeen brengt. De vereniging draait volledig op enthousiaste vrijwilligers. Op de Usquebaugh website vindt u meer informatie.