Whiskyreizen

Naamloos-1

Door Bram van Glabbeek

 

De wereld lijkt de laatste decennia veel kleiner te zijn geworden. Door diverse sociale media waan je je soms op de mooiste delen van de aarde.

 

Whisky-pelgrimtochten zijn virtueel te maken op de digitale snelweg. Maar wat is er nu leuker dan het zelf te beleven, zelf te ruiken aan een mashtun en te ervaren hoe die zware gassen je hoofd binnendringen. Zelf die gerst te proeven vóórdat het verwerkt wordt tot vloeibaar goud. Zelf te ruiken in het magazijn waar de vaten rustig liggen te wachten om een
keer geleegd te worden. En zelf de mensen te spreken die jarenlang gepassioneerd met hun vak bezig zijn.

Whisky 5

 

Een reis naar een whiskyland kan ik u van harte aan bevelen. Op diverse plaatsen worden georganiseerde reizen aangeboden. Maar het is ook bijzonder makkelijk zelf te regelen. Het meest voor de hand liggende whiskyland is natuurlijk Schotland. Met bijna 100 locaties waar het vocht gemaakt wordt heeft dit land een grote “whiskydichtheid”. Ook Ierland is een prachtig land om kennis te maken met whiskey. Als u verwacht in deze landen goedkoop uw favoriete drank in te gaan kopen, komt u wel bedrogen uit. Door de hogere accijnzen zijn de meeste flessen duurder dan bij de plaatselijke slijter in Nederland.

 

Een beetje verder weg is Japan, helaas heb ik dit nog nooit zelf mogen ervaren. Het staat bijzonder hoog op mijn verlanglijst, het zal er ongetwijfeld een keer van komen. Het hoeft overigens allemaal niet zo ver van huis. Ook in ons platte landje is een aantal leuke distilleerderijen waar vol enthousiasme een prachtig product wordt gemaakt. Maak eens een reis naar Bolsward of Baarle Nassau en u kunt dicht bij huis en in eigen taal de kunst van het distilleren ervaren.

 

Jaarlijks reis ik af naar Schotland. De ene keer is dat met vrienden waarin whisky centraal staat. 20 distilleerderijen bezoeken in een week, whiskywinkels, whiskypubs, whiskyrestaurants en whiskyproeverijen, het gebeurt allemaal in zo’n week. We delen de zelfde passie en dus is het niet erg als zo’n week een beetje doorslaat naar een overkill aan whisky.

 

Een andere keer ga ik met mijn familie naar de andere kant van de Noordzee. We maken dan prachtige wandelingen door de ongerepte natuur, bezoeken steden, dorpjes, musea en mijn vrouw en kinderen vinden het heerlijk, want er is meer dan genoeg te doen. En de whisky dan? Die komt dan in iets mindere mate aan bod. Als we zo’n 2 á 3 weken weg gaan, zijn er twee dagen voor papa. In die dagen bezoek ik een distilleerderij of een winkel, het zijn in ieder geval mijn dagen.

 

Ook ben ik enkele keren alleen geweest. Heerlijk is dat om even volledig tot rust te komen. En als ik dan wat te praten wilde? Dan ging in naar een pub en binnen no-time sprak ik met de bezoekers over van alles en nog wat. Vaak gebeurde dit onder het genot van een biertje of een lekker glaasje whisky, want genieten doen we samen.

 

Column

 

 

Bram

 

 

Bram van Glabbeek is naast zijn gewone full time baan voorzitter van de Usquebaugh Society. De Usquebaugh Society is een non-commerciële whiskyvereniging die liefhebbers van het vloeibare goud bijeen brengt. De vereniging draait volledig op enthousiaste vrijwilligers. Op de Usquebaugh website vindt u meer informatie.