Wijn & Spijs: Asperges met lauwe zalm

Wijn-en-Spijs-Asperges-met-zalm-en-Andeluna-wijn

Wijn & Spijs

Een lunchsuggestie voor tijdens de Pinksterdagen: Asperges met lauwe zalm, een heerlijk gerecht voor deze tijd van het jaar. Er zijn veel gerechten met asperges, maar welke wijn combineert het beste bij asperges met zalm?

 

Asperges met lauwe zalm

Een gerecht voor 4 personen.

  • 20 minuten
  • redelijk gemakkelijk

Ingrediënten

    • 20 mooie asperges
    • 500 g verse zalm
    • 1 potje zure room
    • verse bieslook
    • 1 sjalot
    • 1 dl mousserende wijn 
    • een scheutje frambozenazijn
    • maïsolie
    • peper en zout

 

Bereiding

Schil de asperges, breek de houterige uiteinden af en doe ze in kokend gezouten water. Kook nog 2 minuten door en haal dan van het vuur. Laat de asperges in het kookvocht liggen. Als ze naar de bodem zakken, zijn ze gaar.

 

Snijd intussen de zalm in plakjes van ongeveer een halve cm dik.
Snipper de sjalot en stoof ze glazig in maïsolie. Blus met de mousserende wijn en de azijn. Breng op smaak met peper en zout. Haal de zalmplakjes door deze warme vinaigrette en schik ze vervolgens op een met bakpapier beklede ovenplaat.
Zet de zalm 1 minuut in een oven op 160°C.

 

Schik de asperges op het bord. Lepel wat zure room over de voetjes en strooi er gesneden bieslook overheen. Dek af met de plakjes zalm.

 

Gruner_Veltliner_met-asperges-en-zalm

Welke wijn bij dit gerecht?

Graf Bubna Grüner Veltliner
Bij Asperges met lauwe zalm hoort en bescheiden aromatische wijn als een Grüner Veltliner. Graf Bubna Grüner Veltliner is een frisse wijn met volop fruit en fijne zuren en een redelijk lange afdronk.

 

Meer Wijn & Spijs

 

Moederdag-wijn-ontbijt

 

Lamskoteletjes met yoghurt muntsaus

 

Gewokte asperges met beenham

 

Hamsoufflé

 

Voorjaarssalade met rosbief en roquefort

 

Uit Uruguay: Chivito

 

Lamsvlees met linzen en aardappelkorst

 

Salade van watermeloen, lamsfilet, feta en munt