Wijn & Spijs: Biefstuk met boerenjongens

Wijn & Spijs Biefstuk met BoerenjongensWijn & Spijs

In de rubriek Wijn & Spijs staat een gerecht weergegeven dat past bij het jaargetijde.

 

Daarnaast wordt een suggestie gegeven welke wijn goed bij dit gerecht combineert.

 

Gerecht voor 4 personen:

 

Ingrediënten

2 haasbiefstukken van circa 125 gram per stuk

25 gram braadboter

zout en versgemalen peper

4 eetl. boerenjongens uit een pot

1 dl runderfond of runderbouillon, uit een pot of van tabletten

1-2 theel. mosterd

 

RAIZA Rioja GRAN Wijn & Spijs: Reserva VICENTE GANDIABereiding

1. Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen en dep ze met keukenpapier rondom droog. Verhit de boter in een koekenpan met een dikke bodem tot er damp afkomt en bak de biefstukken op hoog vuur in een paar minuten aan beide kanten bruin. Keer ze een keer om. Draai het vuur naar halfhoog en laat de biefstukken bakken tot ze de gewenste graad van gaarheid hebben.

 

De juiste baktijd is afhankelijk van de gewenste kleur en van de dikte van de biefstuk. Reken voor medium gebakken vlees 2-3 minuten per kant. Neem de biefstukken uit de pan, leg ze op een voorverwarmd bord, bestrooi ze met wat zout en peper en laat ze op een warme plaats losjes afgedekt met een velletje aluminiumfolie rusten terwijl de saus wordt gemaakt.

 

2.  Schep de boerenjongens in de pan, giet de fond of de bouillon erbij, breng aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot het vocht voor de helft is verdampt. Roer de mosterd door de saus voor een pittige smaak en proef of er nog zout en/of peper bij moet. Roer het uitgelopen vocht van de biefstukken door de saus.

 

Schep de biefstukken op de borden, schep er wat van de saus bij en geef de rest van de saus apart. Dit feestelijke gerecht is erg lekker met romige aardappelpuree en tutti frutti of appelcompote. Geef er desgewenst nog een groene groente bij, bijvoorbeeld doperwtjes of broccoli. saus en bijvoorbeeld tagliatelle en rucola.

 

Wijn & Spijs Wijnsuggestie:

 

Raiza Rioja Gran Reserva Vicente Gandia

 

Wijn & Spijs:

 

Ovenschotel met courgette en rookworst

 

Stoofpot met tomaat en chorizo

 

Biefstuk Creole met pikante chutney

 

keurslager