Wijn & Spijs: Bladerdeegtaart met zoete tomaten, spekjes en geitenkaas

Wijn & Spijs: Bladerdeegtaart met zoete tomaten, spekjes en geitenkaas Wijn & Spijs

In de rubriek Wijn & Spijs staat een gerecht weergegeven dat past bij het jaargetijde.

 

Daarnaast wordt een suggestie gegeven welke wijn goed bij dit gerecht combineert.

 

 

Bladerdeegtaart met zoete tomaten, spekjes en geitenkaas

 

Gerecht voor 4 personen

 

Ingrediënten

 

  • 150 g ontbijtspekblokjes
  • 6 plakjes bladerdeeg, diepvries
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 4 sjalotten, gepeld en in vieren
  • 2 el honing
  • 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 1 bakje cherrytomaten, gehalveerd
  • 100 g bettine blanc (geitenkaas)

Keukengerei

  • Taartvorm
  • Koekenpan

Bereiding

  1. Laat het bladerdeeg in 10 minuten ontdooien. Vet een taartvorm in met een beetje van de boter en bestrooi met bloem. Verdeel het bladerdeeg over de bodem en randen en druk de randjes goed op elkaar. Snijd het deeg hier en daar bij en bewaar overtollig deeg eventueel voor decoratie. Prik met een vork hier en daar gaatjes in de bodem van het deeg. Laat het deeg rusten in de koelkast tot later gebruik. Bak de spekjes ondertussen uit in een droge koekenpan.
  2. Verwarm de oven voor op 200ºC. Verwarm de rest van de boter in dezelfde koekenpan en bak de sjalotten zachtjes glazig. Voeg de honing en tijmblaadjes toe en laat nog 2 minuten stoven. Leg de tomaten met het snijvlak naar boven in de deegvorm en verdeel de spekjes en gebakken sjalotten erover. Verkruimel als laatste de geitenkaas erover. Bak de taart in het midden van de oven circa 20 minuten bruin en gaar.
  3. Laat de taart eerst afkoelen tot lauwwarm voordat hij aangesneden wordt.

 


Woelfelin Pinot Gris online wijn kopen met glazenWijn & Spijs Wijnsuggestie:

Een van de Elzasser specialiteiten is de Pinot Gris. Deze druif, een familielid van de Pinot Noir, heeft wanneer hij geheel rijp is een lichtroze schil. De kleuring is te licht om er rode of zelfs maar rosé wijn van te maken, maar de witte wijn die men van deze druif maakt heeft zoveel body, zoveel rijkdom aan smaak dat men hem dikwijls in plaats van een lichte rode wijn drinkt. Klassiek is ook de combinatie met foie gras. De Pinot Gris dankt zijn grote faam bij de fijnproevers aan zijn discrete rookgeur. Deze mondvullende wijn heeft precies voldoende vruchtenzuren om de wijn levendig te houden; in het aroma herkent men geuren als honing, perzik en een vleugje seringenbloesem.

 

Woelfelin Pinot Gris Alsace A.C.

 

 

Meer Wijn & Spijs:

 

Hutspot met geitenkaas en katenspek 

 

Deense mosselen met dille en Aquavit

 

Biefstuk met boerenjongens 

 

Ovenschotel met courgette en rookworst

 

Stoofpot met tomaat en chorizo

 

Biefstuk Creole met pikante chutney

 

keurslager