Wijn & Spijs: Deense mosselen met dille en Aquavit

Mosselen Dille Aquavit Patat

Wijn & Spijs

In de rubriek Wijn & Spijs staat een gerecht weergegeven dat past bij het jaargetijde.

 

Daarnaast wordt een suggestie gegeven welke wijn goed bij dit gerecht combineert.

 

 

Deense mosselen met dille en Aquavit

Aquavit is een Deense alcoholhoudende drank die vaak wordt gedronken bij visgerechten. De drank verkrijgt zijn smaak door karwijzaad en heeft een sterke smaak vergelijkbaar met Franse Pastis of Griekse Ouzo.

 

Gerecht voor 2-4 personen

 

Aalborg Akvavit Aquavit DildIngrediënten

1 eetlepel olie

2 verse laurierblaadjes

snufje chilipoeder

1 eetlepel karwijzaad (of komijn)

1 ui, fijngehakt

1 bosje verse dille, grof gesneden

4 takjes verse platte peterselie, grof gesneden

100 ml droge witte wijn

5 eetlepels Aquavit

Zout en versgemalen zwarte peper

1,5 kg mosselen, gewassen en schoongemaakt

 

Voor de dillemayonaise

2 eidooiers

1 theelepel Dijonmosterd (scherpe mosterd)

1 theelepel rode wijnazijn

250 ml extra vierge olijfolie

Sap van een halve citroen

Handje verse dille, gesneden

 

Bereiding

Zet een grote pan op middelmatig tot hoog vuur en doe er een beetje olie in. Voeg laurierblaadjes, chilipoeder en karwijzaad toe. Laat dat ongeveer 1 minuut opwarmen tot de geuren vrijkomen.

 

Voeg de ui toe, zet het vuur laag en bak ze in 5 minuten glazig zonder ze bruin te laten worden. Voeg de helft van de dille en de peterselie toe en breng aan de kook met wat water.

 

Zodra u klaar bent om de mosselen te koken, voegt u een snufje zout, peper en de Aquavit toe aan de zojuist bereide bouillon.Voeg dan de schoongemaakte mosselen toe, doe een deksel op de pan en laat dit op lage tot middelmatige temperatuur koken tot de mosselen opengaan (ongeveer na 4-5 minuten).

 

Ondertussen kunt u de dillemayonaise bereiden.

Meng de eidooiers in een schaal met de mosterd, een beetje zout en de azijn. Mix dit tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg de olie er langzaam beetje bij beetje bij en blijf ondertussen mixen. Blijf dit doen tot er geen olie meer over is en tot het een stevig mengsel is geworden. Voeg dan het citroensap en de gesneden dille toe en meng dit erdoorheen. Breng op smaak met zout en zwarte peper.

 

Haal de mosselen van het vuur. De schelpen die niet zijn opengegaan, weggooien. Strooi er dille en de rest van de peterselie overheen. Serveer de mosselen in grote kommen met daarnaast de dillemayonaise en vers brood of verse friet.

 

Friet past heel goed bij mosselen. U kunt de frietjes gebruiken om de resterende jus in uw kom op te maken. U kunt bij deze mosselen een goed gekoelde Riesling serveren, omdat de rijke smaak van de mosselen dankzij de karakteristieke zure smaak van de wijn nog meer vrijkomt.

 

Riesling Hunter WijnSpijs.Wijn & Spijs Wijnsuggestie:

 

Hunter’s riesling
Gebalanceerde wijn met bloemige aroma’s en hints van citrus en appel.

 

Nu de fles Aquavit toch te voorschijn is gehaald: Aquavit smaakt ook uitstekend voor, tijdens of na het diner.

 

 

Meer Wijn & Spijs:

 

Biefstuk met boerenjongens 

 

Ovenschotel met courgette en rookworst

 

Stoofpot met tomaat en chorizo

 

Biefstuk Creole met pikante chutney

 

Mosselen Dille Aquavit Patat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit recept komt uit het kookboek ‘Fish Tales’