Wijn & Spijs: Hachee met gemarineerde appeltjes

Hachee met gemarineerde appeltjes Wijn en Spijs

Wijn & Spijs

In samenwerking met Keurslager.nl wordt in de rubriek Wijn & Spijs een suggestie gegeven welke wijn en spijs goed met elkaar combineren. Kwaliteit staat hierbij voorop. Deze keer Hachee met gemarineerde appeltjes en een Portugese wijn: Quinta de Chocapalha Vinha Mae.
 

Hachee met gemarineerde appeltjes

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: langer dan 60 minuten
  • Zeer gemakkelijk

Ingrediënten

  • 800 gram riblappen in blokjes
  • zout en peper
  • 2 el bloem
  • 500 gram uien, in ringen
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 flesje bier
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 kruidnagel
  • 8 elstar appels
  • rasp en sap van een citroen
  • 1 borrelglas calvados
  • 1 el suiker
  • verse muntblaadjes

 

Keukengerei

  • Kom
  • Braadpan
  • Schaal

 

Bereiding

 

  1. Bestrooi de blokjes vlees met zout, peper en bloem. Hussel alles goed door elkaar zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje bloem.
  1. Verwarm de boter in een braadpan en bak het vlees in een paar porties rondom aan. Haal het vlees uit de pan en roer de aanbaksels los van de bodem.
  1. Fruit de uiringen met suiker zachtjes lichtbruin. Blus af met azijn en bier.
  1. Leg het vlees terug in de pan, steek de laurier en kruidnagel ertussen en breng alles zachtjes aan de kook. Laat met het vuur laag en het deksel op de pan de hachee in circa 2,5 uur gaar stoven.
  1. Snij ondertussen de geschilde appels in vieren en verwijder het klokhuis. Doe de appelstukjes in een schaal en besprenkel ze met het citroensap, -rasp en de calvados. Strooi wat suiker over de appeltjes en schep ze goed om, dek af met vershoudfolie en zet een uurtje in de koelkast. Schep vlak voor het serveren wat muntblaadjes door de appels en serveer bij de hachee.

 

Welke wijn bij dit gerecht?

Quinta de Chocapalha Vinha Mae
De Vinha Mae is een blend van drie rassen waarbij Portugals icoondruif, Touriga Nacional, de boventoon voert. De wijn heeft 20 maanden gerijpt op Frans eiken vaten. De wijn heeft daarom een enorm rijpingspotentieel maar is ook nu al prima op dronk. Een mooie dieprode kleur met in de neus rijp zwart fruit en florale tonen. De tannines zijn prachtig rijp en de afdronk is bijna oneindig.

 

Meer Wijn & Spijs


Taartje-van-varkensrollade,-zuurkool-en-appelstroopsaus-Dranken-NL-Header-
Taartje van varkensrollade, zuurkool en appelstroopsaus
Zuurkool als voorgerecht is niet alledaags, maar wel lekker. Bij dit gerecht hoort een licht rode wijn uit de Elzas: De Woelfelin Pinot Gris Alsace. Een echte Elzasser specialiteit!

 

Traditionele-hachee-met-gebakken-appeltjes-Wijn-en-Spijs-Dranken-NLTraditionele hachee met gebakken appeltjes
Een oer-Hollands vleesgerecht. Bij dit  traditionele Nederlandse herfst- en wintergerecht hoort een mooie Italiaanse wijn met een indrukwekkende body.

 

Biefstuk-Creole-met-pikante-chutny-DrankenBiefstuk Creole met pikante chutney
Heerlijk malse biefstukken met daarbij een pikante chutny-saus. Een hoofdgerecht voor vier personen. Hier hoort een wijn met veel body en zachte tannines bij.

 

MosselpaellaMosselpaella
Mosselen zijn voor velen een ware delicatesse en zijn ook nog eens zeer gezond. Ze zitten bomvol eiwitten en bevatten een vetgehalte van slechts 1%. Mosselpaella is een heerlijk mosselgerecht voor in de nazomer.

 

Zeeuwse mosselen met Sauvignon BlancZeeuwse-mosselen-met-Sauvignon-Blanc-DrankenNL-wijn
Een gerecht gemaakt van onze eigen Zeeuwse mosselen. Mosselen zijn erg gezond vanwege de grote hoeveelheden eiwitten. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd.

 

Lamskoteletjes-met-yoghurt-muntsausLamskoteletjes met yoghurt muntsaus
Een hoofdgerecht voor 4 personen (ook geschikt voor op de barbecue). Bij dit gerecht hoort een elegante wijn zoals Ventisquero Reserva Pinot Noir.

 


Runderspiesjes-met-veldslaRunderspiesjes met veldsla

Wanneer het in Nederland mooi weer is, dan gaan ‘s avonds de barbecues aan. Kwaliteitsvlees en -wijn zijn daarbij natuurlijk onmisbaar. En wat is er lekkerder dan zelfgemaakte runderspiesjes met een bijpassende wijn?

 

keurslager