Wijn & Spijs: Hamsoufflé

Hamsoufflé

Wijn & Spijs voorgerecht

Voorgerecht tijdens de Paasdagen.

 

Hamsoufflé

Een gerecht voor 4 personen.

      • Vrij gemakkelijk
      • 20-30 minuten

Ingrediënten

      • 150 g gekookte achterham
      • 1 el boter
      • 2 el bloem
      • 125 ml warme melk
      • zout en versgemalen peper
      • mespunt paprikapoeder
      • 1 eidooier
      • 2 eiwitten
      • 1 el boter
      • 4 kleine soufflévormpjes of bekertjes

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C. Pureer de ham in de keukenmachine. Laat de boter smelten in een pan en roer de bloem erdoor. Roer de melk er met een garde langzaam bij tot het een dikke saus is. Laat een minuut al roerend doorkoken. Schep van het vuur de hampuree erdoor en breng het geheel op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Vet de vormpjes goed in met boter en bestuif met een beetje bloem. Roer de eidooiers door de saus. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout in een brandschone kom en schep dit voorzichtig door de saus. Verdeel deze massa over de vormpjes en bak ze in circa 20 minuten gaar. Open de deur niet tijdens het bakken, de soufflés zullen dan inzakken. Serveer direct uit de oven.

 

Voor een goede souffle moeten om te beginnen de eiwitten goed stijf en tevens luchtig worden gekopt. Daarvoor moeten de kom en de garde vetvrij en kurkdroog zijn. Komt er bij het splitsen van de eieren een beetje dooier in het eiwit terecht, dan moet dat zorgvuldig worden verwijderd. Met een halve eierschaal lukt dit het makkelijkst. Het is goed als het eiwit stijf genoeg is om in romige pieken te blijven staan en aan de top van de garde blijft zitten, als u die rechtop houdt.
Ventisquero Reserva Chardonnay

Wijnsuggestie

Ventisquero Reserva Chardonnay

Deze wijn heeft een goudgele kleur met groene tonen. Aroma’s van papaya en citrus. Zacht en in balans.

 

Meer Wijn & Spijs

 

Voorjaarssalade met rosbief en roquefort

 

Uit Uruguay: Chivito

 

Lamsvlees met linzen en aardappelkorst

 

Salade van watermeloen, lamsfilet, feta en munt

 

 

keurslager