Wijn & Spijs: Hertenfilet Wellington

Hertenfilet-Wellington-Wijn-en-Spijs-Dranken-nl-Bodegas-Carrau

Wijn & Spijs

In samenwerking met Keurslager.nl wordt in de rubriek Wijn & Spijs een suggestie gegeven welke wijn en spijs goed met elkaar combineren. Kwaliteit staat hierbij voorop. Deze keer een gerecht voor de feestdagen: Hertenfilet Wellington in combinatie met Bodegas Carrau 1752 Gran Tradicion

 

Hertenfilet Wellington

  • Hoofdgerecht (kerst) voor 4 personen.
  • Bereidingstijd: langer dan 60 minuten
  • Vrij moeilijk

Ingrediënten

  • 650 gram hertenfilet
  • 8 plakjes katenspek
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 champignons, fijn gesneden
  • 1 dunne prei, het wit in dunne reepjes
  • 100 gram tagliatelle
  • 100 gram bospaddenstoelen
  • 1 theelepel ketjap manis
  • 1 dl runderbouillon
  • Rode kool, uit een pak
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram roomboter
  • 1 ei (alleen eigeel)

 

 

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Bestrooi de hertenfilet met zout en peper. Bak de hertenfilet in 25 gram roomboter aan beide kanten snel bruin. Haal het vlees uit de pan en laat het koud worden.
  2. Bak de reepjes prei en de champignons in het hete bakvet van het vlees. Haal ze uit het vet en laat alles afkoelen.
  3. Omwikkel de filet met katenspek tot deze geheel bedekt is.
  4. Plak de plakjes bladerdeeg met wat water aan elkaar en vouw de hertenfilet samen met wat prei en champignons in het deeg. Bestrijk de ingepakte filet met eigeel en bak hem in de voorverwarmde oven tot een kerntemperatuur van 55 graden is bereikt (ongeveer 25 minuten).
  5. Snijd de bospaddenstoelen in stukjes en bak ze even aan in 25 gram roomboter. Voeg de ketjap en bouillon toe en breng alles samen aan de kook.
  6. Kook de tagliatelle volgens de verpak­king en giet af. Verwarm de rode kool en voeg de rozijnen toe.
  7. Snijd de filet in plakken. Leg wat taglia­telle op het bord en schenk er wat paddenstoelensaus overheen. Leg de plakken hertenfilet er tegenaan en leg er wat rode kool bij.

 

Welke wijn bij dit gerecht?

 

Bodegas Carrau 1752 Gran Tradicion
De wijn is prachtig donker van kleur met tonen van zwarte bessen, peper en eikenhout. Je proeft rijp fruit zoals pruimen, frambozen, zwarte bessen maar daarnaast ook veel kruidigheid. De wijn is niet te zwaar en biedt zelfs nog wat frisheid.

 

Meer Wijn & Spijs

 



Hachee met gemarineerde appeltjes Wijn en SpijsHachee met gemarineerde appeltjes
Een heerlijk winters gerecht voor de dagen rond de kerst. Bij dit gerecht hoort een dieprode wijn met een oneindige afdronk.

 


Taartje-van-varkensrollade,-zuurkool-en-appelstroopsaus-Dranken-NL-Header-
Taartje van varkensrollade, zuurkool en appelstroopsaus
Zuurkool als voorgerecht is niet alledaags, maar wel lekker. Bij dit gerecht hoort een licht rode wijn uit de Elzas: De Woelfelin Pinot Gris Alsace. Een echte Elzasser specialiteit!

 

Traditionele-hachee-met-gebakken-appeltjes-Wijn-en-Spijs-Dranken-NLTraditionele hachee met gebakken appeltjes
Een oer-Hollands vleesgerecht. Bij dit  traditionele Nederlandse herfst- en wintergerecht hoort een mooie Italiaanse wijn met een indrukwekkende body.

 

Biefstuk-Creole-met-pikante-chutny-DrankenBiefstuk Creole met pikante chutney
Heerlijk malse biefstukken met daarbij een pikante chutny-saus. Een hoofdgerecht voor vier personen. Hier hoort een wijn met veel body en zachte tannines bij.

 

MosselpaellaMosselpaella
Mosselen zijn voor velen een ware delicatesse en zijn ook nog eens zeer gezond. Ze zitten bomvol eiwitten en bevatten een vetgehalte van slechts 1%. Mosselpaella is een heerlijk mosselgerecht voor in de nazomer.

 

Zeeuwse mosselen met Sauvignon BlancZeeuwse-mosselen-met-Sauvignon-Blanc-DrankenNL-wijn
Een gerecht gemaakt van onze eigen Zeeuwse mosselen. Mosselen zijn erg gezond vanwege de grote hoeveelheden eiwitten. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd.

 

Lamskoteletjes-met-yoghurt-muntsausLamskoteletjes met yoghurt muntsaus
Een hoofdgerecht voor 4 personen (ook geschikt voor op de barbecue). Bij dit gerecht hoort een elegante wijn zoals Ventisquero Reserva Pinot Noir.

 

keurslager