Wijn & Spijs: Lamsboutplakjes met luchtige toast

Wijn en Spijs op Dranken-nl Lamsboutplakjes met luchtige toast

Wijn & Spijs

In samenwerking met Keurslager.nl wordt in de rubriek Wijn & Spijs een suggestie gegeven welke wijn en spijs goed met elkaar combineren. Kwaliteit staat hierbij voorop. Deze keer Lamsboutplakjes met luchtige toast in combinatie met Andeluna 1300 Cabernet Sauvignon.

 

Lamsboutplakjes met luchtige toast

  • Hoofdgerecht voor 8 personen.
  • Bereidingstijd: langer dan 60 minuten
  • Vrij moeilijk

Ingrediënten

 

Voor de lamsbout

  • 1,5 kg lamsbout (ontbeend en opgebonden)
  • 2 teentjes knoflook, gepeld in plakjes
  • Half bosje verse rozemarijn, gebruik alleen de blaadjes
  • 4 eetlepels honing
  • 2 eetlepels mosterd

 

Voor de toast en boter

  • 1 wit casinobrood, ongesneden
  • 100 g roomboter (voor het brood)
  • 250 g roomboter, op kamertemperatuur
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel mierikswortelroom
  • 0,5 theelepel suiker

 

 

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak met de punt van een mes inkepingen in het vlees van ongeveer 2 centimeter diep. Stop in iedere inkeping telkens een plakje knoflook en een takje rozemarijn.
  2. Neem een braadslede en leg er de lamsbout in. Bestrooi met zout en peper en plaats de braadslede in de oven. Bak het vlees 50 tot 60 minuten (of tot een kerntemperatuur van 58 graden) en meng ondertussen de honing met de mosterd.
  3. Haal het vlees uit de oven en smeer de lamsbout in met het honingmosterdmengsel en verhoog de oventemperatuur tot 180 graden.
  4. Bak de lamsbout voor een krokante laag nog 10 tot 15 minuten in de hete oven. Haal het vlees eruit en laat even rusten.
  5. 5. Bereiding voor toast en boter Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de 250 g boter in stukjes in een mengkom. Voeg er de sinaasappelrasp, mierikswortelroom en suiker bij en meng door elkaar met een garde. Breng op smaak met zout en peper en zet weg in de koelkast tot gebruik.
  6. Snijd dikke sneden van het casinobrood. Smelt de 100 gram roomboter in een pannetje en besmeer hiermee de sneden brood. Leg de sneden brood op een rooster en laat ze goudbruin kleuren.

 

Welke wijn bij dit gerecht?

 

Andeluna 1300 Cabernet Sauvignon
Deze wijn heeft een rode kleur met violet tonen. Aroma’s van rode rijpe peper, zwarte peper en rood fruit. Tonen van tabak en chocolade. Een complexe wijn, veel body met zachte tannines.

 

Meer Wijn & Spijs

 

Hertenfilet-Wellington-Wijn-en-Spijs-Dranken-nl-Bodegas-CarrauHertenfilet Wellington
Een heerlijk gerecht voor de tijdens de feestdagen aan het eind van het jaar. Bij dit gerecht hoort een niet al te zware wijn als de Uruguayaanse Bodegas Carrau 1752 Gran Tradicion



Hachee met gemarineerde appeltjes Wijn en SpijsHachee met gemarineerde appeltjes
Een heerlijk winters gerecht voor de dagen rond de kerst. Bij dit gerecht hoort een dieprode wijn met een oneindige afdronk.

 


Taartje-van-varkensrollade,-zuurkool-en-appelstroopsaus-Dranken-NL-Header-
Taartje van varkensrollade, zuurkool en appelstroopsaus
Zuurkool als voorgerecht is niet alledaags, maar wel lekker. Bij dit gerecht hoort een licht rode wijn uit de Elzas: De Woelfelin Pinot Gris Alsace. Een echte Elzasser specialiteit!

 

Traditionele-hachee-met-gebakken-appeltjes-Wijn-en-Spijs-Dranken-NLTraditionele hachee met gebakken appeltjes
Een oer-Hollands vleesgerecht. Bij dit  traditionele Nederlandse herfst- en wintergerecht hoort een mooie Italiaanse wijn met een indrukwekkende body.

 

Biefstuk-Creole-met-pikante-chutny-DrankenBiefstuk Creole met pikante chutney
Heerlijk malse biefstukken met daarbij een pikante chutny-saus. Een hoofdgerecht voor vier personen. Hier hoort een wijn met veel body en zachte tannines bij.

 

MosselpaellaMosselpaella
Mosselen zijn voor velen een ware delicatesse en zijn ook nog eens zeer gezond. Ze zitten bomvol eiwitten en bevatten een vetgehalte van slechts 1%. Mosselpaella is een heerlijk mosselgerecht voor in de nazomer.

 

Zeeuwse mosselen met Sauvignon BlancZeeuwse-mosselen-met-Sauvignon-Blanc-DrankenNL-wijn
Een gerecht gemaakt van onze eigen Zeeuwse mosselen. Mosselen zijn erg gezond vanwege de grote hoeveelheden eiwitten. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd.

 

Lamskoteletjes-met-yoghurt-muntsausLamskoteletjes met yoghurt muntsaus
Een hoofdgerecht voor 4 personen (ook geschikt voor op de barbecue). Bij dit gerecht hoort een elegante wijn zoals Ventisquero Reserva Pinot Noir.

 

keurslager