Wijn & Spijs: Lamsvlees met linzen en aardappelkorst

Wijn & Spijs Lamsvlees met linzen en aardappelkorst

Wijn & Spijs Lunch

Een lekker hoofdgerecht voor 4 personen.

 

Daarnaast wordt een suggestie gegeven welke wijn goed bij dit gerecht combineert.

 

Lamsvlees met linzen en aardappelkorst

Hoofdgerecht (Winter) voor 4 personen.

  • Vrij makkelijk
  • 20-30 minuten

Ingrediënten

  • 600 g lamsschouder in blokjes
  • zout en peper
  • 150 g groene linzen
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 laurierblad
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 dl lams- of kippenbouillon
  • 750 vastkokende aardappelen, geraspt
  • 1 ei, losgeklopt

 

Keukengerei

  • hapjespan
  • rasp
  • ovenschaal

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bestrooi het vlees rondom met zout en peper. Spoel de linzen onder water af en zet ze op met ruim water en zout. Kook ze 10 minuten en giet ze dan af.
  2. Verwarm de olie in een hapjespan en bak het vlees rondom aan. Neem het vlees uit de pan en fruit de ui, knoflook, rozemarijn samen een paar minuten. Leg het vlees terug in de pan, schep de linzen en laurier erdoor en giet de azijn en bouillon erbij. Breng alles aan de kook en leg het deksel op de pan. Zet de pan in de hete oven en laat het in circa een uur gaar sudderen. Tot zover kan dit gerecht een dag van tevoren bereid worden.
  3. Voor het opdienen: verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vermeng de aardappelrasp met zout en peper en het ei. Doe de stoofpot over in een ovenschaal en bedek het met de aardappelrasp. Bak de schotel in circa 30 minuten bruin.

 

Wijn en Spijs Lamsvlees met linzen en aardappelkorst

Kooktips

Knoflook en rozemarijn passen goed bij lamsvlees. Ook tijm, marjolein of oregano laten het vlees goed tot zijn recht komen. Maar ansjovisfilets zijn ook perfecte smaakmakers. Ze zorgen voor een zoutig en pittig accent.

 

Ingrediënten

Echt lamsvlees komt van dieren die tussen de drie en negen maanden oud zijn. Het is het hele jaar door verkrijgbaar. Mei tot en met oktober is de mooiste tijd om erme aan de slag te gaan, want dan is het aanbod het grootst en de kwaliteit het best. De lammeren hebben rondgehuppeld, vers gras en kruiden gegeten en dat komt allemaal ten goede aan de smaak.

 

Laurierblaadjes kunnen zowel vers van de struik als gedroogd worden gebruikt. Laurier wordt over de hele wereld in hartige gerechten gebruikt en is in ons land onontbeerlijk bij suddervlees.

 

Hunter Pinot NoirWijnsuggestie:

 

Hunter’s Pinot Noir

Deze wijn heeft een schitterende balans tussen rijp fruit als kersen en kruidigheid.

Serveer de wijn op kamertemperatuur (16-18°C)

 

Meer Wijn & Spijs

 

Wijn en Spijs op Dranken-nl Lamsboutplakjes met luchtige toastLamsboutplakjes met luchtige toast
Bij Argentijnse wijn hoort een vleesgerecht: Lamsboutplakjes met luchtige toast in combinatie met een complexe wijn met tonen van tabak en chocolade.

 

Hertenfilet-Wellington-Wijn-en-Spijs-Dranken-nl-Bodegas-CarrauHertenfilet Wellington
Een heerlijk gerecht voor de tijdens de feestdagen aan het eind van het jaar. Bij dit gerecht hoort een niet al te zware wijn als de Uruguayaanse Bodegas Carrau 1752 Gran Tradicion



Hachee met gemarineerde appeltjes Wijn en SpijsHachee met gemarineerde appeltjes
Een heerlijk winters gerecht voor de dagen rond de kerst. Bij dit gerecht hoort een dieprode wijn met een oneindige afdronk.

 


Taartje-van-varkensrollade,-zuurkool-en-appelstroopsaus-Dranken-NL-Header-
Taartje van varkensrollade, zuurkool en appelstroopsaus
Zuurkool als voorgerecht is niet alledaags, maar wel lekker. Bij dit gerecht hoort een licht rode wijn uit de Elzas: De Woelfelin Pinot Gris Alsace. Een echte Elzasser specialiteit!

 

Traditionele-hachee-met-gebakken-appeltjes-Wijn-en-Spijs-Dranken-NLTraditionele hachee met gebakken appeltjes
Een oer-Hollands vleesgerecht. Bij dit  traditionele Nederlandse herfst- en wintergerecht hoort een mooie Italiaanse wijn met een indrukwekkende body.

 

Biefstuk-Creole-met-pikante-chutny-DrankenBiefstuk Creole met pikante chutney
Heerlijk malse biefstukken met daarbij een pikante chutny-saus. Een hoofdgerecht voor vier personen. Hier hoort een wijn met veel body en zachte tannines bij.

 

MosselpaellaMosselpaella
Mosselen zijn voor velen een ware delicatesse en zijn ook nog eens zeer gezond. Ze zitten bomvol eiwitten en bevatten een vetgehalte van slechts 1%. Mosselpaella is een heerlijk mosselgerecht voor in de nazomer.

 

Zeeuwse mosselen met Sauvignon BlancZeeuwse-mosselen-met-Sauvignon-Blanc-DrankenNL-wijn
Een gerecht gemaakt van onze eigen Zeeuwse mosselen. Mosselen zijn erg gezond vanwege de grote hoeveelheden eiwitten. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd.

 

Lamskoteletjes-met-yoghurt-muntsausLamskoteletjes met yoghurt muntsaus
Een hoofdgerecht voor 4 personen (ook geschikt voor op de barbecue). Bij dit gerecht hoort een elegante wijn zoals Ventisquero Reserva Pinot Noir.

 

keurslager