Wijn & Spijs: Mosselpaella

Mosselpaella

Wijn & Spijs

In de rubriek Wijn & Spijs wordt een suggestie gegeven welke wijn en spijs goed met elkaar combineren. Dit keer een mosselrecht van Zeeuwse mosselen.

 

Mosselen zijn voor velen een ware delicatesse en zijn ook nog eens zeer gezond. Ze zitten bomvol eiwitten en bevatten een vetgehalte van slechts 1%.

 

Mosselpaella is een heerlijk mosselgerecht voor in de nazomer.

 

Mosselpaella

  • Een gerecht voor 4 personen
  • 30 minuten
  • Redelijk moeilijk

Ingrediënten

  • 1 kilo mosselen
  • 2 visbouillontabletten
  • 2 buisjes saffraan (à 0,05 gram)
  • 500 gram mosselen
  • 3 el olijfolie
  • 2 tomaten, zonder zaadjes en in blokjes
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 250 gram paella- of risottorijst
  • 150 gram snijbonen, sperziebonen en/of doperwten (diepvries)
  • 1 el verse peterselie, fijngehakt
  • 1 citroen, in partjes

 

Tip: Bak reepjes kipfilet of ham­lappen met de tomaat mee.

 

Bereiding

  1. Los de bouillontabletten op in 1 liter heet water en voeg 1 buisje saffraan toe.
  2. Controleer de mosselen.
  3. Verhit in een paellapan of grote koekenpan de olijfolie.
  4. Bak de tomaat met de paprika en de knoflook 3 minuten.
  5. Schep er de rijst, de groenten en 1 buisje saffraan door.
  6. Schenk de helft van de saffraanbouillon erbij. Laat de rijst de bouillon zachtjes kokend opnemen. Schenk zoveel bouillon erbij tot de rijst helemaal onder staat.
  7. Leg de mosselen in de bouillon. Bestrooi royaal met zout en peper.
  8. Kook de rijst met de mosselen in nog ± 10 minuten gaar of tot alle schelpen openstaan.
  9. Roer niet tijdens het koken; de rijst mag aan de pan plakken. De krokante rijstkorst wordt socarrat genoemd, Spanjaarden zijn er gek op.
  10. Neem de paellapan van het vuur. Bestrooi de paella met de peterselie en leg de citroen erop.

 

Lekker met stokbrood en tomaten-uisalade.

 

Zeeuwse mosselen kunnen altijd

 

Dit recept is afkomstig van Mosselen.nl. Kijk voor meer heerlijke mosselrecepten op Mosselen.nl/recepten.

 

Welke wijn bij dit gerecht?

 

ventisquero-queulat-gran-reserva-chardonnay-mosselen-witte-wijn

Ventisquero Yelcho Gran Reserva Chardonnay
Deze complexe witte wijn is goudgeel van kleur. In de neus is tropisch fruit zoals citrus te herkennen. De houtlagering op eikenhouten vaten zorgt voor tonen van boter en vanille. De volle intense smaak van deze wijn kenmerkt zich door een uitgebalanceerde zuurgraad en een zeer lange afdronk.

 

Meer zomerse Wijn & Spijs

 

Zeeuwse mosselen met Sauvignon BlancZeeuwse-mosselen-met-Sauvignon-Blanc-DrankenNL-wijn
Het Zeeuwse mosselseizoen is weer begonnen. Mosselen zijn erg gezond vanwege de grote hoeveelheden eiwitten. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd.

 


Aardappelsalade-voor-bij-de-barbecue
Aardappelsalade voor bij de barbecue
Nederland is de laatste jaren een echt barbecue land geworden.  Naast het vlees zijn er een aantal populaire bijgerechten, zoals bijvoorbeeld een gezonde aardappelsalade.

 


Runderspiesjes-met-veldslaRunderspiesjes met veldsla

Wanneer het in Nederland mooi weer is, dan gaan ‘s avonds de barbecues aan. Kwaliteitsvlees en -wijn zijn daarbij natuurlijk onmisbaar. En wat is er lekkerder dan zelfgemaakte runderspiesjes met een bijpassende wijn?

 

Lamskoteletjes-met-yoghurt-muntsausLamskoteletjes met yoghurt muntsaus
Een hoofdgerecht voor 4 personen (ook geschikt voor op de barbecue). Bij dit gerecht hoort een elegante wijn zoals Ventisquero Reserva Pinot Noir.

 

A26418_wijnkenner_nr4_ZP.inddSalade van watermeloen, lamsfilet, feta en munt
Een lekkere gezonde salade voor 4 personen. Bij dit gerecht past een frisse en makkelijk drinkbare wijn als B.P. Rothschild Pays d’oc Pinot Noir