Wijn & Spijs: Portobello met gehakt en ajvar

Wijn en Spijs: Portobello met gehakt in combinatie met Andeluna 1300 Chardonnay

Portobello met gehakt en ajvar 

In samenwerking met Keurslager.nl wordt in de rubriek Wijn & Spijs een suggestie gegeven welke wijn en spijs goed met elkaar combineren. Kwaliteit staat hierbij voorop.

 

Deze keer als spijs; Portobello met gehakt en ajvar. Een Portobello is een uit de kluiten gewassen champignon en is te koop bij de plaatselijke champignonspeciaalzaak of bij de supermarkt. Onze wijnsuggestie bij dit gerecht; Andeluna 1300 Chardonnay

 

Portobello met gehakt en ajvar (balkansaus)

  • Hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten

Ingrediënten

  • 4 portobello’s
  • 300 gram rundergehakt
  • 4 fijngesneden teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo tomaten, in stukjes
  • 3 potten geroosterde paprika’s (370ml) ,in stukjes
  • 1 aubergine, in stukjes
  • 500 g rode uien, gesnipperd
  • 60 g suiker
  • 500 ml balsamicoazijn
  • 1theelepel sambal
  • 2 eetlepels peterselie, fijngesneden
  • 1 kropje little gem (kleine Romeinse sla), gesneden
  • 4 eetlepels zure room

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak de por­tobellos schoon en verwijder de stelen. Bestrijk de portobellos met 1 eetlepel olie en leg ze op aluminium folie op de bakplaat met de bolle kant naar beneden. Bak 2­5 minuten in de oven.
  2. Maak nu de ajvar: fruit de uien met drie teentjes knoflook in twee eetlepels olijfolie. Voeg stukjes to­maat, paprika en aubergine toe en bak even mee. Voeg de suiker, balsamicoazijn en sambal toe en laat het ge­heel een uur op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Laat eventueel de laatste 20 minuten inkoken zonder deksel op de pan. Laat iets afkoelen en zeef het geheel.
  3. Bak het gehakt met een teentje knoflook rul in twee eetlepels olijfolie. Voeg de helft van de ajvar toe (bewaar de rest in een potje in de koelkast of vries in) en breng op smaak met zout.
  4. Vul de portobello’s met het gehaktmengsel, garneer met de gesneden sla en peterselie en schep er wat zure room op.

 

Welke wijn bij dit gerecht?

 

Onze wijnsuggestie is de Argentijnse Andeluna 1300 Chardonnay. Deze wijn is afkomstig uit Uco Valley, een fraai wijngebied in de regio Mendoza. De wijngaarden liggen op zo’n 1300 meter hoogte op de uitlopers van het indrukwekkende Andesgebergte. De zon schijnt hier 300 dagen in het jaar en de nachten zijn koud.

 

Deze klimatologische omstandigheden geven de Andeluna 1300 Chardonnay aroma’s van limoen, perzik, witte bloemen en groene appel. De wijn heeft een frisse intense smaak, met een plezierige afdronk.

 

Ga voor meer informatie naar onze webshop: Andeluna 1300 Chardonnay

 

Meer Wijn & Spijs

 


Zweedse aardappelen met lamsfilet en vossenbessensaus
Zweedse aardappelen met lamsfilet en vossenbessensaus
Dit hoofdgerecht voor 4 personen is geen eenvoudige klus om te maken. De moeite wordt echter wel beloond: Zweedse aardappelen met lamsfilet en vossenbessensaus is een heerlijk gerecht en combineert met een Chateau Gauthier Medoc A.C.

 

Wijn en Spijs_Graf Bubna Gruner in combinatie met Carpaccio misto met pasta pesto_Dranken-nl Carpaccio misto met pasta pesto
Een pasta maaltijd met carpaccio misto combineert uitstekend bij een droge witte wijn zoals de Oostenrijkse Graf Bubna Grüner Veltliner;  Een frisse intensiteit met volop fruit en fijne zuren en een redelijk lange afdronk.

 

Wijn en Spijs_Verse worst van de barbecue met aioli_op Dranken-nlVerse worst van de barbecue met aioli
Voor op de barbecue: worst met aioli, de Argentijnse wijn Andeluna Filosur Malbec combineert goed bij dit gerecht. Deze Malbec barst van het fruit. In de neus komt direct rood fruit naar voren. Hij is zacht, maar bevat ook een zekere kruidigheid.

 


Filetto alla Rossini
Filetto alla Rossini_Quinta de Chocapalha_Wijn en Spijs op Dranken.nl
Een wijn van het Portugese wijnhuis Chocopalha, met een mooie balans tussen hout en fruit combineert goed bij dit op rijst lijkende pastagerecht.

 

Wijn en Spijs op Dranken-nl Lamsboutplakjes met luchtige toastLamsboutplakjes met luchtige toast
Bij Argentijnse wijn hoort een vleesgerecht: Lamsboutplakjes met luchtige toast in combinatie met een complexe wijn met tonen van tabak en chocolade.

 

Hertenfilet-Wellington-Wijn-en-Spijs-Dranken-nl-Bodegas-CarrauHertenfilet Wellington
Een heerlijk gerecht voor de tijdens de feestdagen aan het eind van het jaar. Bij dit gerecht hoort een niet al te zware wijn als de Uruguayaanse Bodegas Carrau 1752 Gran Tradicion



Hachee met gemarineerde appeltjes Wijn en SpijsHachee met gemarineerde appeltjes
Een heerlijk winters gerecht voor de dagen rond de kerst. Bij dit gerecht hoort een dieprode wijn met een oneindige afdronk.

 


Taartje-van-varkensrollade,-zuurkool-en-appelstroopsaus-Dranken-NL-Header-
Taartje van varkensrollade, zuurkool en appelstroopsaus
Zuurkool als voorgerecht is niet alledaags, maar wel lekker. Bij dit gerecht hoort een licht rode wijn uit de Elzas: De Woelfelin Pinot Gris Alsace. Een echte Elzasser specialiteit!

 

Traditionele-hachee-met-gebakken-appeltjes-Wijn-en-Spijs-Dranken-NLTraditionele hachee met gebakken appeltjes
Een oer-Hollands vleesgerecht. Bij dit  traditionele Nederlandse herfst- en wintergerecht hoort een mooie Italiaanse wijn met een indrukwekkende body.

 

Biefstuk-Creole-met-pikante-chutny-DrankenBiefstuk Creole met pikante chutney
Heerlijk malse biefstukken met daarbij een pikante chutny-saus. Een hoofdgerecht voor vier personen. Hier hoort een wijn met veel body en zachte tannines bij.

 

MosselpaellaMosselpaella
Mosselen zijn voor velen een ware delicatesse en zijn ook nog eens zeer gezond. Ze zitten bomvol eiwitten en bevatten een vetgehalte van slechts 1%. Mosselpaella is een heerlijk mosselgerecht voor in de nazomer.

 

Zeeuwse mosselen met Sauvignon BlancZeeuwse-mosselen-met-Sauvignon-Blanc-DrankenNL-wijn
Een gerecht gemaakt van onze eigen Zeeuwse mosselen. Mosselen zijn erg gezond vanwege de grote hoeveelheden eiwitten. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd.

 

Lamskoteletjes-met-yoghurt-muntsausLamskoteletjes met yoghurt muntsaus
Een hoofdgerecht voor 4 personen (ook geschikt voor op de barbecue). Bij dit gerecht hoort een elegante wijn zoals Ventisquero Reserva Pinot Noir.

 

keurslager