Taartje van varkensrollade, zuurkool en appelstroopsaus

Taartje-van-varkensrollade,-zuurkool-en-appelstroopsaus-Dranken-NL-Header-

Wijn & Spijs

In de rubriek Wijn & Spijs wordt een suggestie gegeven welke wijn en spijs goed met elkaar combineren. Dit keer een taartje van varkensrollade, zuurkool en appelstroop.

 

Taartje van varkensrollade, zuurkool en appelstroopsaus

  • Voorgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: 30-60 minuten
  • Gemakkelijk

Ingrediënten

  • 400 g varkensrollade
  • 50 g boter
  • 2 uien, grof gesneden
  • 100 g winterpeen in plakken
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
  • 2 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 250 ml kippenbouillon
  • 4 eetlepels appelstroop
  • 500 g zuurkool
  • 30 g roomboter
  • 1 appel (Jonagold), in plakjes gesneden
  • 1 glas witte wijn
  • 400 g aardappelpuree

 

Extra benodigdheden

  • roestvaste garneer-ring, ter grootte van de rollade

 

Bereiding

 

  1. Kruid de varkensrollade met peper en zout en laat deze rondom dichtschroeien in een pan met hete boter. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden.
  1. Voeg de ui, peen, knoflook, kruidnagel, laurier en takjes tijm toe en bak deze even mee met de rollade.
  1. Blus af met de bouillon en doe het geheel in een ovenschaal. Laat de rollade ongeveer 15-20 minuten in de oven garen tot een kerntemperatuur van 58 graden. Draai het vlees af en toe om en bedruip het met de jus.
  1. Stoof ondertussen de zuurkool gedurende 15 minuten in de roomboter, samen met de appelplakjes en een glas witte wijn.
  1. Haal de rollade uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat rusten.
  1. Verwarm de braadjus, samen met de groenten, op het vuur en voeg de appelstroop toe. Zeef de saus en laat even inkoken.
  1. Snijd de rollade in plakken. Leg de roestvaste garneer-ring, die ongeveer de doorsnede heeft van de rollade, op het bord. Begin met een laagje puree, 2 plakjes rollade, de uitgelekte zuurkool en weer een laagje puree. Herhaal dit op alle vier de borden. Garneer met de saus van appelstroop.

 

Welke wijn bij dit gerecht?

Woelfelin pinot gris alsace a.c.
Een van de Elzasser specialiteiten is de Pinot Gris. Deze druif, een familielid van de Pinot Noir, heeft wanneer hij geheel rijp is een lichtroze schil. De kleuring is te licht om er rode of zelfs maar rosé wijn van te maken, maar de witte wijn die men van deze druif maakt heeft zoveel body, zoveel rijkdom aan smaak dat men hem dikwijls in plaats van een lichte rode wijn drinkt.

 

Meer Wijn & Spijs

Traditionele-hachee-met-gebakken-appeltjes-Wijn-en-Spijs-Dranken-NLTraditionele hachee met gebakken appeltjes
Een oer-Hollands vleesgerecht. Bij dit  traditionele Nederlandse herfst- en wintergerecht hoort een mooie Italiaanse wijn met een indrukwekkende body.

 

Biefstuk-Creole-met-pikante-chutny-DrankenBiefstuk Creole met pikante chutney
Heerlijk malse biefstukken met daarbij een pikante chutny-saus. Een hoofdgerecht voor vier personen. Hier hoort een wijn met veel body en zachte tannines bij.

 

MosselpaellaMosselpaella
Mosselen zijn voor velen een ware delicatesse en zijn ook nog eens zeer gezond. Ze zitten bomvol eiwitten en bevatten een vetgehalte van slechts 1%. Mosselpaella is een heerlijk mosselgerecht voor in de nazomer.

 

Zeeuwse mosselen met Sauvignon BlancZeeuwse-mosselen-met-Sauvignon-Blanc-DrankenNL-wijn
Een gerecht gemaakt van onze eigen Zeeuwse mosselen. Mosselen zijn erg gezond vanwege de grote hoeveelheden eiwitten. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd.

 

Lamskoteletjes-met-yoghurt-muntsausLamskoteletjes met yoghurt muntsaus
Een hoofdgerecht voor 4 personen (ook geschikt voor op de barbecue). Bij dit gerecht hoort een elegante wijn zoals Ventisquero Reserva Pinot Noir.

 


Runderspiesjes-met-veldslaRunderspiesjes met veldsla

Wanneer het in Nederland mooi weer is, dan gaan ‘s avonds de barbecues aan. Kwaliteitsvlees en -wijn zijn daarbij natuurlijk onmisbaar. En wat is er lekkerder dan zelfgemaakte runderspiesjes met een bijpassende wijn?

 

keurslager