Wijn & Spijs: Zeeuwse mosselen met Sauvignon Blanc

Zeeuwse-mosselen-met-Sauvignon-Blanc-DrankenNL-wijn

Wijn & Spijs

Het Zeeuwse mosselseizoen is weer begonnen. Mosselen zijn erg gezond vanwege de grote hoeveelheden eiwitten. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd. De mosselen veranderen door een te lange kooktijd van een delicatesse in kleine gummi balletjes.

 

Zeeuwse mosselen met Sauvignon Blanc

Een gerecht voor 4 personen.

 • 20 minuten voorbereidingstijd
 • 15 minuten bereidingstijd
 • redelijk gemakkelijk

Ingrediënten

 • 4 kilo mosselen
 • 2 preien
 • 2 uien
 • 4 takjes bladselderij (blad met steel)
 • 2 laurierblaadjes
 • mespunt peper
 • 1 glas Sauvignon Blanc

 

Ingrediënten Remouladesaus

De saus is optioneel, aangezien de mosselen ook prima naturel gegeten kunnen worden.

 • 4 el mayonaise
 • 1 fijngesneden hardgekookt ei
 • 2 augurkjes
 • 1 el kappertjes
 • 1 takje fijngesneden peterselie
 • 1 takje fijngesneden dragon (eventueel te vervangen door venkelzaad of dragonazijn)
 • 1 theelepel mosterd

 

Mosselen panklaar maken

Als er op de verpakking van de mosselen staat dat ze ‘panklaar’ zijn verdient het toch aanbeveling ze te controleren, er zit soms nog veel zand in de verpakking.

 

Ga met panklare mosselen als volgt te werk: Spoel de mosselen af. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen.

 

Zijn de mosselen niet panklaar: Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een (afwas) bak met ruim koud water (dit is nodig om de mosselen te controleren, open mosselen zullen zich nu sluiten). Borstel de mosselen één voor één onder koud stromend water schoon en trek zo nodig de baarden (die harig uitziende sliertjes) van de mosselen af – gooi tijdens dit werk de ‘foute exemplaren’ en twijfelgevallen weg.

 

Bereidingswijze

Snijd de prei en de ui in dunne ringen. Snijd de bladselderij(blaadjes) grof. Doe de prei, ui, en bladselderij samen met de laurier en de Sauvignon Blanc in een grote pan. Breng de inhoud aan de kook en laat, met gesloten deksel ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.

 

Doe vervolgens de mosselen in de pan, maar vul de pan slechts voor 1/3. Zet de pan met gesloten deksel op zo’n hoog mogelijke hittebron, blijf er bij en wacht ( circa 3 tot 5 minuten) tot de inhoud van de pan kookt – laat de pan dicht, het is te zien of het zover is zonder de pan te openen, de deksel komt omhoog als de inhoud van de pan kookt.

 

Pak, zodra de inhoud kookt, de pan van het vuur en schud de inhoud om. Zet de pan weer terug op het vuur en wacht ongeveer 10 seconden. Open vervolgens de pan en controleer (door heen en weer te schudden) of alle schelpen open zijn. Zo ja: de mosselen zijn klaar. Zo nee: laat ze dan nog even kort verder koken totdat alle schelpen open zijn. Het is overigens normaal dat sommige mosselen tijdens het koken uit de schelpen vallen.

Serveer de mosselen direct, met als bijgerecht bijvoorbeeld patat of stokbrood.

 

Welke wijn bij dit gerecht?

Grand Theatre Bordeaux Blanc
Een witte wijn waar we onmiddellijk het karakter van de bordeauxwijnen in herkennen.Een stralende kleur met groene glans. Een grote aromatische elegantie met een bouquet van frisse citroen die de wijn perfect in balans brengt.
Grand-Theatre-Sauvignon-Blanc

 

Meer Wijn & Spijs


Aardappelsalade-voor-bij-de-barbecue
Aardappelsalade voor bij de barbecue
Nederland is de laatste jaren een echt barbecue land geworden.  Naast het vlees zijn er een aantal populaire bijgerechten, zoals bijvoorbeeld een gezonde aardappelsalade.


Runderspiesjes-met-veldslaRunderspiesjes met veldsla

Wanneer het in Nederland mooi weer is, dan gaan ‘s avonds de barbecues aan. Kwaliteitsvlees en -wijn zijn daarbij natuurlijk onmisbaar. En wat is er lekkerder dan zelfgemaakte runderspiesjes met een bijpassende wijn?

 

Lamskoteletjes-met-yoghurt-muntsausLamskoteletjes met yoghurt muntsaus
Een hoofdgerecht voor 4 personen (ook geschikt voor op de barbecue). Bij dit gerecht hoort een elegante wijn zoals Ventisquero Reserva Pinot Noir.

 

A26418_wijnkenner_nr4_ZP.inddSalade van watermeloen, lamsfilet, feta en munt
Een lekkere gezonde salade voor 4 personen. Bij dit gerecht past een frisse en makkelijk drinkbare wijn als B.P. Rothschild Pays d’oc Pinot Noir