Wijn uit Chili: Viña Ventisquero

Ventisquero wijn uit Chili online kopenWijn uit Chili: Viña Ventisquero

Wijnen uit de ‘Nieuwe wereld’ zijn, voor ons wijndrinkende Nederlanders inmiddels net zo vertrouwd als wijnen uit de ‘Oude wereld’. Zuid-Afrika en Chili zijn hierbij de populairste niet-Europese wijnlanden.

 

In de 18e eeuw werd er in Chili al wijn verbouwd door monniken van Spaanse afkomst. ‘Nieuwe wereld’, is dus niet helemaal de juiste term. Vanaf de jaren negentig maakte de export van Chileense wijnen naar Europa  echter een enorme sprong. En tegenwoordig is deze wijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse wijnassortiment.

 

Klimaat Chili perfect voor wijnbouw

Het klimaat in Chili leent zich dan ook uitstekend voor voor wijnbouw: mooie zomers met warme dagen, koele nachten en heel weinig regen. Chili geniet een optimale natuurlijke bescherming door de woestijn in het noorden, het Andes gebergte in het oosten, de Stille Oceaan in het westen en Antarctica in het zuiden.

 

Slechte wijnjaren kent men in de Chileense valleien eigenlijk niet echt, tussen november en maart regent het niet. Het is daar dan zomer en de combinatie van hete, droge dagen en koude nachten maakt een lange, geleidelijke rijping mogelijk.

 

Wijnhuis Viña Ventisquero

In Chili zijn twee soorten wijnhuizen te vinden. Degene die zich al decennia met wijnbouw bezighouden en de nieuwe, recent opgezette, generatie. Viña Ventisquero behoort tot deze laatste categorie en produceert volgens de laatste technieken wijn door gebruik te maken van de modernste middelen.

 

Viña Ventisquero startte als ambitieus project van Gonzalo Vial. De winery werd gebouwd in Maipo Valley en daaromheen werden de eerste wijngaarden aangeplant, kort daarop gevolgd door wijngaarden in Casablanca Valley en Apalta Valley. In 2001 kwam de eerste jaargang op de markt.

 

Vanaf het allereerste begin stond respect voor de natuurlijke omgeving centraal. Er wordt op een milieuvriendelijke manier gewerkt, door onder andere het watergebruik sterk te beperken, CO2 uitstoot van het transport te compenseren en de natuurlijke omgeving bij nieuwe aanplant zoveel mogelijk in tact te laten. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een certificering door “Sustainable wine of Chile” voor alle wijngaarden. Ventisquero is het eerste Chileense wijnhuis wat daarin geslaagd is.

 

Inmiddels heeft Ventisquero wijngaarden aangeplant in 7 verschillende wijngebieden te weten: Maipo, Casablanca, Apalta, Lolol, Leyda, Peralillo en Huasco (Atacama). Er worden dan ook geen druiven gekocht. Alle wijnen worden geproduceerd met eigen druiven.
Ventisquero produceert wijnen in verschillende prijsklassen. Van de soepele, fruitige en toegankelijke Clasico wijnen via Yelcho, Reserva, Queulat (single vineyard), Grey (single Block) naar de Icoon wijnen zoals Heru, Vertice, Pangea en Enclave. Voor iedere wijndrinker en voor elk moment is er een geschikte Ventisquero wijn beschikbaar.

 

Drie Ventisquero wijnen uitgelicht:

 

VENTISQUERO Reserva Syrah, Chileense wijn online kopenVentisquero Reserva Syrah

Ventisquero Grey Sarah is afkomstig uit de Maipo Vallei.  Deze vallei is een van de belangrijkste wijnproducerende regio’s van Chili. Het wordt vaak omschreven als de ‘Bordeaux van Zuid-Amerika’.

 

De Maipo vallei ligt helemaal aan het noordelijke einde van de Central Valley. Ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago en ten westen van het steile Andes gebergte. De jaarlijkse neerslag in Maipo is zeer laag en het klimaat is zowel warm als droog.

 

Hierdoor heeft de Ventisquero Reserva Syrah een volle smaak en een uitstekende structuur. Deze dieprode wijn heeft aroma’s van wild fruit, zwarte peper, tabak, vanille en kruiden. Het is een zeer intense wijn met sterke en rijpe tannines die doen denken aan chocolade.

 

 

Ventisquero reserva syrah online wijn uit Chili kopen

 

 

 

 

VENTISQUERO Reserva Merlot, Chileense wijn online kopen

Ventisquero Reserva Merlot

De Ventisquero Reserva Merlot is  ook afkomstig uit de Maipo Vallei.

 

Ventisquero Reserva Merlot is een combinatie van de druivensoorten Merlot en Syrah. De smaak is stevig en de wijn combineert goed bij pittige pastagerechten, sterke kazen en wit vlees.

 

De wijn heeft een intens paars-rode kleur, een geur van rijp droog fruit en een lichte tint van vanille. Op de tong heeft deze wijn fluweelzachte tannines met een goede body en structuur.

 

 

 

Ventisquero reserva merlot online wijn uit Chili kopen

 

 

 

 

 

 

VENTISQUERO Reserva Cabernet Sauvignon, Wijn uit Chili online kopenVentisquero Reserva Cabernet Savignon
De Ventisquero Reserva Cabernet Sauvignon is afkomstig uit de Colchagua Vallei. De Colchagua vallei ligt in centraal Chili en is één van de meest veelbelovende wijngebieden van Zuid-Amerika. Sommige van Chili’s beste rode wijnen worden gemaakt in dit dal, voornamelijk uit Cabernet Sauvignong, Carmenere en Syrah.
De Colchagua vallei heeft dan ook een wijnbouw klimaat uit het boekje: warm, maar gekoeld door zeewind en droog, maar verfrist door rivieren en  daarnaast af en toe regen. De steile hellingen aan de randen van het kustgebergte zijn de meest gewilde plekken voor wijnbouw.

 

De druivenstokken profiteren hier het meest van het zonlicht en de granieten bodem zorgt voor een hoge concentratie van smaak. De temperatuurschommelingen op deze hellingen leidt tot druiven met een uitstekende balans tussen rijpheid en de zuurgraad.

 

De Ventisquero Reserva Cabernet Sauvignon is een wijn met een intens robijnrode kleur,  heeft een geur van rijp rood fruit en een lichte tint van vanille en tabak.

 

Deze wijn combineert uitstekend met gegrild vlees, sterke kazen en rood vlees.

 

Ventisquero reserva cabernet sauvignon online wijn uit Chili kopen