Wijnboeren hebben “geen” verstand van wijn-spijs

Wijnboeren hebben “geen” verstand van wijn-spijsColumn Jeroen ter Wal

 

Vinoloog en wijnliefhebber Jeroen ter Wal legt in deze column uit waarom hij het vaak niet eens is met de door wijnboeren aanbevolen combinatie Wijn & Spijs.

 

Wijnboeren hebben “geen” verstand van wijn-spijs 

Oké, dit is misschien wel een gewaagde uitspraak maar ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel. Pak een gemiddelde fles wijn en kijk op de achterkant wat erbij aanbevolen wordt door de wijnboer. In deze tijd van het jaar wordt er meer rode wijn dan witte wijn gedronken dus we nemen als voorbeeld een Argentijnse Malbec. Eigenlijk maakt het niet uit wat voor een wijn je pakt, op de meeste wijnen staat toch hetzelfde. “deze rode wijn combineert mooi met kaas, rood vlees en pastagerechten.”

 

Kaas

Bij deMabec uit Argentinië hoort dus kaas. Aangezien ik dol ben op geitenkaas doe ik dat erbij, maar een geitenkaas is helemaal niet lekker met rode wijn, die laat zich veel beter combineren met witte droge wijnen. De tannine die in de Malbec zitten zijn veel te sterk voor de geitenkaas, maar ook een romige brie zou ik niet eens serveren bij een Malbec, de smaak verdwijnt ook helemaal bij brie.

 

Rood vlees

De term rood vlees is natuurlijk een heel erg veilige benaming, het staat dan ook op bijna iedere fles rode wijn.Alsof de consument iedere dag biefstuk eet! Niet dus, wij eten ook  slavinkjes, verse worst  of een schnitzel.  Het zou trouwens sowieso wel snel gaan vervelen als je iedere dag een biefstuk eet. Maar wij als consument willen wel een keer een andere suggestie horen dan ‘rood vlees’, wij eten per slot van rekening toch ook andere dingen.

 

Pastagerechten

Ook dit staat vaak op een fles rode wijn.Heerlijk hoor pasta, maar de spaghetti met gerookte zalm en kruidenkaas die ik vorige week heb gemaakt smaakt de Malbececht niet. En zelfs een klassieke spaghetti Bolognaise is waarschijnlijk niet eens krachtig genoeg.

 

Moeilijk

Het combineren van wijn en gerechten wordt door heel veel cursisten als moeilijk ervaren. Het is ook niet altijd makkelijk maar er zijn een paar vuistregels. Zout en zoet kan goed samen, zuur en zuur combineert niet, zoet en zuur combineert goed. Maar wat vooral voor de wijnboer belangrijk is: “Schenk de regionale wijn bij het gerecht uit regio”. En als alle wijnboeren nou op de achterkant van de wijnfles een regionale suggestie zouden schrijven wordt het voor de consument een stuk makkelijker. Maar zolang de wijnboeren nog geen recepturen op de achterkant van de flessen zetten blijf ik wijncursussen geven.

 

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving

 

Column

 

 

 

Jeroen ter Wal kreeg van jongs af aan al te maken met de Horeca doordat zijn ouders een eigen Hotel hadden in Drenthe. Na het in 1996 behalen van zijn diploma Middelbare Hotelschool (MHS) in Groningen, belandde hij in hofstad Den Haag, waar hij ging werken bij het prestigieuze Kurhaus Hotel. Vervolgens deed hij ervaring op bij het Sofitel in Den Haag en restaurant–hotel Savelberg in Voorburg. Bij Savelberg begon zijn passie voor wijn te groeien, niet zo verwonderlijk met een wijnkaart met ruim 750 wijnen!

 

In 1999 verhuisde Jeroen naar Twente om als sommelier te gaan werken bij Hotel de Wiemsel in Ootmarsum. In 2000 rondde hij in één keer zijn studie af voor Vinoloog van de Wijnacademie. Jeroen heeft verder nog als sommelier gewerkt bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop, Hampshire Hotel Ahaus (Duitsland) en Landgoedhotel de Wilmersberg in de Lutte. Sinds 2007 doceert Jeroen aan de Hogeschool Tio het vak vinologie.

 

jeroen

 

 

In 2012 heeft Jeroen het bedrijf Ariva Wijnbeleving opgericht en geeft hij proeverijen en wijntrainingen. Daarnaast is hij voorzitter van het Alliantie van Twents Gastheerschap, een club die het Twents gastheerschap promoot en workshops organiseert om de vakkennis van de leden op peil te houden.

Zijn motto: “Water drink je voor de dorst, wijn om van te genieten”.