Wijnen van die Kaap

kaap

Gefascineerd door het dramatische landschap waar steile bergen zich nabij de kust verheffen, valt het reizigers op die hier voor het eerst zijn, dat het land qua landschap en karakter zo sterk Europees aandoet en dat het klimaat als mediterraan geclassificeerd kan worden.

 

In Kaapstad en ook direct daarbuiten in de wijngaarden, waar zulke mooie wijnen vandaan komen, is altijd dat typische Europese karakter aanwezig. In de eerste plaats zijn daar natuurlijk de helderwitte gebouwen, een direct overblijfsel van de Nederlandse overheersers. Het was in 1652 dat Jan van Riebeeck op Kaap de Goede Hoop aankwam en daar een verversingspost voor de VOC oprichtte. Al gauw zag hij in dat het gebied zich uitermate goed leende voor wijnbouw en al in 1659 konden de eerste druiven worden geoogst. Naar verluidt waren dat Muscat de Frontignan en Palomino. Druiven die uitermate geschikt bleken voor een wat warmer klimaat aan de Kaap. De wijn afkomstig van de Kaap viel bijzonder in de smaak en dan met name aan het hof van menig Europees koningshuis.

 

Ook Napoleon liet zich niet onbetuigd en zijn laatste jaren op Sint Helena wist hij te veraangenamen door het drinken van wijnen van de Kaap. En het waren in eerste instantie Europese druivenrassen die werden gebruikt zoals Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Syrah.

 

Later kwam daar een typische Zuid Afrikaanse variëteit bij, namelijk de Pinotage. Een kruising in 1925 ontwikkeld vanuit de Pinot Noir en de Cinsault. Een druivenras aangepast aan het warme klimaat en met een zachte kruidigheid en een zekere toets van rubber. Niet altijd even toegankelijk en zeker niet als de druiven op het moment van oogsten niet geheel rijp zijn.

 

Pinotage werd synoniem voor de Zuid Afrikaanse wijnbouw maar het duurde tot de jaren 80 van de vorige eeuw voordat Zuid Afrikaanse wijnen in zo’n grote getale geëxporteerd konden worden. Dit alles had natuurlijk te maken met de Apartheid en de handelsboycot op alles wat vanuit Zuid Afrika verhandeld werd. De vrijlating van Nelson Mandela en de voorzichtige hervormingen van president De Klerk destijds hebben er voor gezorgd dat de boycot werd opgeheven en dat de consument kennis kon maken met de mooie wijnen van Zuid -Afrika. Wijnen met veel smaak, rijpe tonen en voor een schappelijke prijs. Het is waar dat veel Zuid Afrikaanse wijnen wel heel laag geprijsd zijn en de kwaliteit is daarmee dan ook in evenwicht maar voor wie iets meer wil uitgeven, zit met wijnen uit ‘die Kaap ‘ goed. Prachtig voorbeeld daarvan zijn de Geniet wijnen. Pinotage en Chenin Blanc met veel rijp fruit en heerlijk sappig. Alle twee wijnen met karakter!

 

Die kaap