Wijngaard en weersinvloeden

Klimaat en weersinvloeden online wijn kopenWeersinvloeden
In tegenstelling tot het klimaat is het weer een wijngebied ieder jaar weer anders; hetzelfde gebied kan droge, warme, koele en natte jaren hebben.

 

Er zijn ook jaren met veel wind, weinig zon en een late nachtvorst.

 

Bovendien kunnen sommige maanden binnen één jaar afwijken van het gemiddelde weertype in dat jaar. Zo kan een jaar dat als ‘warm’ te boek staat, toch een heel nat najaar hebben gekend.

 

Dergelijke weersomstandigheden kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van de geoogste druiven in een bepaald jaar.

 

Enkele weersinvloeden kunnen erg schadelijk zijn voor de druivenstok:

 

Zon wijngaard wijnHitte en droogte

De druivenstok heeft weliswaar warmte nodig, maar overmatige hitte is niet goed. Zeker in combinatie met droogte krijgt de plant last van ‘droogtestress’. Het blad gaat verkleuren, waardoor de fotosynthese niet meer optimaal werkt.

 

De druiven worden dan niet goed rijp. Men kan dit probleem bestrijden door water aan te voeren via irrigatie, meer dit is wettelijk niet altijd toegestaan.

 

 

Wind en Storm wijngaardStorm

Storm is schadelijk tijdens de bloei als het stuifmeel wegwaait. Hierdoor zetten de bloemen zich niet meer om in druiven. Om stormschade te voorkomen leggen wijnboeren boomsingels aan in gebieden waar regelmatig een storm voorbij komt. Deze singels beschermen de wijngaard tegen harde wind.

 

 


Hagel wit 1Hagel

Er is weinig inbeeldingsvermogen nodig om te bedenken dat een hagelbui funest kan zijn voor een wijngaard. In het voorjaar kunnen bijvoorbeeld de jonge uitlopers beschadigd raken, terwijl verderop in het seizoen de bladeren en druiven zelf het slachtoffer kunnen worden van een hagelbui.

 

Er zijn verschillende methoden om hagel te bestrijden, waaronder onder andere wolkbezaaiing, hagelnetten en een hagelkanon.  Het nadeel aan deze hagelbestrijdingsmethoden is dat de ene enorm kosten- en arbeidsintensief is, terwijl bij bijvoorbeeld het hagelkanon de meningen of de efficiency sterk uiteen lopen.

 

 

Sneeuwpop en nachtvorst op wijngaardNachtvorst

Druivenstokken zijn, zolang ze niet uitlopen, redelijk vorstbestendig. Maar een langere periode van strenge vorst kan de plant beschadigen. Vorst in het voorjaar kan rampzalig zijn, vooral als de jonge uitlopers bevriezen. De plant moet dan helemaal opnieuw uitlopen. Er zijn verschillende manieren om de schadelijke gevolgen van nachtvorst te beperken:

 

Druivenstokken zijn niet vorstbestendig jonge plantjes al helemaal nietHet besproeien van de druivenstokken met een fijne waternevel. Deze waternevel bevriest en vormt een ijskapje rond de jonge uitlopers. Deze beschermt de bloesem of jonge vruchten tegen nog strengere vorst.

 

Een andere manier  om vorst te bestrijden is het creëren van luchtcirculatie. Windmolens blazen hierbij warmere lucht van 10 meter boven de grond terug naar de koudere lagen dicht bij de grond. Hiervoor worden ook helikopters gebruikt.

 

 

Regen op de wijngaard weersinvloedenNat voor- en/of najaar

Regen is in sommige perioden prima voor de druivenstok. Vlak voor, maar ook zeker tijdens de oogst is regen wel een probleem.

 

Door de grote hoeveelheid regen kan er rotting optreden. Ook nemen de druiven veel water op, wat ten koste kan gaan van de kwaliteit. Een goede afwatering van regenwater is in de oogstperiode dan ook zeer belangrijk.