Wijnland Canada

Wijnland-Canada-DrankenNL

Wijnland Canada

Wijnbouw in Canada vindt plaats langs de zuidelijke staatsgrens in de provincies Brits-Columbia, Ontario en op kleinere schaal in Quebec en Nova Scotia. Het haalt een maximale jaarproductie van ongeveer 1 miljoen hectoliter en is daarmee een klein wijnland.

 

Velen zijn verwonderd als ze horen dat ook Canada een bescheiden wijngaardareaal heeft. Toch liggen de wijngaarden op dezelfde breedtegraden als Noord-Italië en Luxemburg. Hoewel de zomers warm zijn, zijn de winters vanwege polaire invloeden vrij streng. De microklimaten zijn voor de individuele wijnbouwgebieden divers. De iets noordelijker gelegen gebieden zijn doorgaans beplant met hybride-druiven omdat deze beter bestand zijn tegen koude. Hiermee wordt de wijn wel wat minder van kwaliteit.

 

Hoewel Canada als een zeer jong wijnland gezien kan worden, kent men de wijnstok al 200 jaar. Kleinschalig zijn er Europese druivenvariëteiten van de Vitis Vinifera aangeplant en net als in de Verenigde Staten liep men tegen dezelfde problemen op. De inheemse Amerikaanse druif en hybride-variëteiten verdrongen deze grotendeels.

 

De wijnbouw heeft hier pas in de jaren 80 van de vorige eeuw haar echte start gemaakt. In tegenstelling tot andere wijnlanden is men hier vrijwel direct tot het maken van kwaliteitswijn gekomen. Mondiale kennis van de oenologie was hier debet aan. Ernstige druivenziekten heeft men hier min of meer dankzij de koude “gemist”, de succesvolle druivenrassen waren inmiddels bekend en moderne vinificatietechnieken al ontwikkeld.

 

Wijngebieden Canada

We onderscheiden in Canada een aantal wijngebieden zoals Brits-Columbia, Ontario, Quebec en Nova Scotia. Waarbij het oostelijk gelegen Ontario,tevens de economische motor van Canada, de meeste wijnen levert.

 

Brits-Columbia

Brits-Columbia, gelegen in het westen van Canada de wijnstreken Okanagan-valley, Naramata Bench en Similkameen-valley. Kenmerkend voor deze drie gebieden zijn de hete, droge zomers met een lage luchtvochtigheid. In het zuiden is zelfs al sprake van woestijnvorming. Terwijl in de noordelijke regionen vooral witte druiven aangeplant zijn, staan er in het zuiden merendeel blauwe druiven. Verder onderscheidt men Fraser Rivervalley, ten westen van Similkameen-valley en direct ten oosten van Vancouver. In dit landbouwgebied vindt beperkt wijnbouw plaats. Ook Vancouver Island, het eiland ten westen van Vancouver in de Grote Oceaan kent wijnbouw; op het zuidelijk deel in de Cowichan Valley en bij Duncan. Tenslotte zijn daar de Gulf Islands, gelegen in de Straat van Georgia tussen het grote Vancouver-Island en het vaste land. Ook hier vindt beperkt wijnbouw plaats.

 

Wijnland Canada

Ontario

Het oosten van Canada levert de meeste wijnen. Ontario is het belangrijkste wijnbouwgebied van Canada. 80% van de wijn komt hier vandaan. Het ligt het meest zuidelijk van het land en daarmee op gelijke hoogte als Frankrijk. Vanwege de polaire invloeden duren de winters hier echter langer waardoor het groeiseizoen korter is. Het microklimaat wordt bepaald door de meren Lake Erie en Lake Ontario. Deze watermassa’s temperen de polaire winters. Er worden vooral inheemse druivenrassen aangeplant. Met name de Vidal Blanc-druif ten behoeve van Icewine. De Riesling wordt overigens ook al jaren gebruikt voor Icewine.

 

Binnen de provincie Ontario onderscheiden we de volgende wijngebieden:
Niagara-peninsula, het meest noordelijke gebied, tussen de twee grote meren in. Met name rondom Niagara-on-the-Lake vinden we veel wijngaarden, dicht bij de beroemde watervallen. Zuidwestelijker en langs de noordrand van Lake Erie vinden we Lake Erie North Shore. Tenslotte is daar nog Pelee Island. Dit eiland ligt in het Erie-meer en is daarmee het meest zuidelijk gelegen wijnbouwgebied van Canada. Het meest recente wijngebied is Prince Edward County, 200 kilometer ten oosten van Toronto, aan de noordzijde van het Ontariomeer.

 

Quebec

Quebec, de Franstalige provincie, herbergt twee wijngebieden; l’Estrie en Montérégie. Naast de Gamay Noir en Riesling-druif worden er ook hybride variëteiten gebruikt.

 

Nova Scotia

Het op de 44e breedtegraad gelegen Nova Scotia heeft de zeer beschut gelegen Annapolis-valley waar succesvolle wijnbouw mogelijk is. Men verbouwt hier voornamelijk hybride druivenrassen. Er komen ook Icewines vandaan.

 

In de beginjaren van de moderne wijnbouw was de productie in Canada vooral voor de eigen markt. Pas later is men mondjesmaat gaan exporteren naar de Verenigde Staten. De export naar Europa is nog in volle ontwikkeling. We komen de wijnen uit Canada nog maar mondjesmaat tegen.

 

Canadese Icewine

Buiten de landsgrenzen is de Canadese Icewine een vermaard product. Deze wijnen komen voor het merendeel uit het oostelijke Canada. Het groeiseizoen is in de zomer- maanden gunstig. In de winter heeft men vaak te maken met vrij plotseling opkomende koude poollucht. Vandaar de bevroren druiven bedoeld voor Icewine. De meeste Icewine wordt gemaakt van de witte hybride-druif Voor Vidal Blanc en de edele Vitis vinifera Riesling. Op internationale wijnconcoursen worden vaak grote prijzen gewonnen.

 

Algemeen worden voor witte wijnen Chardonnay, Riesling en Vidal blanc gebruikt. Als hybride variëteit treft men ook de Seyval Blanc aan. Voor de rode wijnen zijn er Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Gamay Noir en Ortega en daarnaast de blauwe hybride Baco Noir. De inheemse rassen zijn van de Vitis labrusca en Vitis riparia.

 

Herkomstbenamingen

Canada kent een tweetal herkomstbenaming. Zo is er allereerst de Provincial Designation. Dit is een meer algemene herkomstbepaling waarbij de gebruikte druiven op de lijst van toegestane druivenrassen moeten staan en voor 100% uit een bepaald omschreven gebied moeten komen. Verder zijn er nog een aantal eisen zoals minimaal suikergehalte van de druiven.

 

Meer specifieker zijn de Viticultural Areas. In deze categorie wordt er meer nadruk gelegd op de herkomstbenaming. Hier gaat het om de volgende gebieden:
Brits-Columbia, Vancouver Island, Gulf Islands, Fraser Valley, Okanagan Valley, Similkameen Valley, Naramata Bench, Ontario, Niagara Peninsula, Lake Erie North Shore, Pelee Island, Prince Edward County.

 

Deze gebieden staan dan ook als zodanig op het etiket vermeld. Staat er op het etiket “Estate bottled”, dan mag de wijn alleen gemaakt zijn van de druiven uit de wijngaard van het betreffende wijnbedrijf. Soms kan lokaal besloten worden de wijn van uitsluitend Vitis vinifera druivenrassen te maken. Aan de zogenaamde “Late harvest” en “Icewine” worden nog meer eisen gesteld.