Wijnland Chili

Wijnland-Chili-Header-Dranken_NL

Wijnland Chili

Chili betekent in de taal van de oorspronkelijke inwoners ‘land waar de aarde ophoudt’, een toepasselijke naam voor het land aan de punt van Zuid-Amerika. Als een smalle sliert van maximaal 150 kilometer breed strekt Chili zich ruim 4000 km uit langs de Grote Oceaan.

 

Er wonen ongeveer 17,3 miljoen mensen in Chili, waarbij de hoofdstad Santiago opmerkelijk genoeg slechts 200.000 inwoners heeft en daarmee qua grootte de 10e stad van het land is. Wel woont 40% van de Chileense bevolking in één van de steden vlakbij Santagio.

 

Chili heeft een gevarieerd landschap. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door de verschillende klimaten en door de langwerpige vorm van het land.

 

Het begin van de Chileense wijnindustrie

De Chileense wijnindustrie begint met de komst van de Spaanse veroveraars. Het was ontdekkingsreiziger Diego de Almagro die in het jaar 1535 vanuit Peru, via Argentinië, Chili bereikte. Pas enkele jaren later werden de eerste blijvende Spaanse nederzettingen in Chili gevestigd.

 

Weer enkele jaren later, in het midden van de 16e eeuw, introduceerden missionarissen uit de ‘Oude Wereld’ de wijnstokken om wijn voor de katholieke mis te produceren. Er wordt aangenomen dat de eerste wijngaarden in het noorden van Chili werden aangeplant door Francisco de Aguirre Copiapó.

 

Rond 1555 werden de eerste wijnstokken geplant in Santiago. De druiven van het Santiago gebied werden gebruikt voor de massaproductie. De teelt van wijnstokken en de wijnproductie breidde zich in de volgende honderd jaar langzaam uit in zuidelijke richting, nog tot voorbij de Bio Bio rivier.

 

Vanaf 1784 nam de Chileense wijnuitvoer in rap tempo toe en kon op de internationale markt concurreren met de Europese wijnen. In 1831 stonden er meer dan 19 miljoen wijnstokken aangeplant in Chili.
Wijnland-Chili_wijn_Dranken_NL

Het begin van de moderne wijnindustrie in Chili

In 1810 verklaarde het land zich onafhankelijk en brak de Chileense Onafhankelijkheidsoorlog uit. Er volgt een acht-jarige oorlog en op 5 april 1818 is de onafhankelijkheid, na de Slag om Maipo, een feit. 18 september geldt nog altijd als Chili’s nationale feestdag.

 

Na de onafhankelijkheid komt de Chileense wijnindustrie tot bloei. Wijn werd beschouwd als een belangrijke motor in de exportsector. Claudio Gay, een Franse agrarische technicus, werd door de Chileense overheid ingehuurd om de ‘Quinta Normal de Agriculture’ op poten te zetten. In 1850 waren er meer dan 40.000 druivenstokken met in totaal 70 verschillende druivensoorten aangeplant. Er werd onderzocht welke soorten het beste voor de Chileense wijnen gebruikt konden worden.

 

De volgende stap was de modernisering van de Chileense wijnproductie. Voor deze taak werd expert Silvestre Ochagavía aangewezen. Ochagavía reisde naar Europa en bracht druivensoorten als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Semillon en Riesling mee. Deze zouden de basis vormen voor het begin van de moderne wijnindustrie in Chili.

 

Phylloxera plaag

De phylloxera plaag begon in de tweede helft van de 19e eeuw. Vanaf 1863 kwamen er vanuit Frankrijk signalen dat het niet zo goed ging met de wijngaarden. Wijnstokken stierven af, stuk na stuk, wijngaard voor wijngaard. Het probleem breidde zich als een olievlek uit over de Europese wijngaarden, Californië in 1873, Australië in 1875, Zuid-Afrika in 1880.

 

Door de geïsoleerde ligging werd Chili niet getroffen door de allesvernietigende druifluis. Het land zou later, door middel van enttechniek,  een rol spelen bij de herplant van wijngaarden over de gehele wereld.

 

Teloorgang Chileense wijncultuur

In het midden van de jaren ‘80 van de 19e eeuw exporteerde Chili op succesvolle wijze naar de Europese markt. De kwaliteit van de wijn werd erkent op diverse beurzen en wedstrijden. Zo wisten Chileense wijnboeren op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889 een grand-prix en zes gouden medailles voor hun wijnen te behalen. In 1938 beschikte Chili over meer dan 100.000 hectare aan wijngaarden en bereikte de wijnexport zijn hoogste niveau.

 

De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een kentering in deze groei. Er ontstond een periode van recessie welke duurde tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw. In deze periode werd de wijnindustrie drastisch beïnvloed door extra accijnsmaatregelen op wijn en een sociaal beleid gericht om de consumptie van alcohol te bestrijden. Hierbij opgemerkt dat ‘sociaal beleid’ enigszins wrang klinkt aangezien er tijdens het bewind van generaal Augusto Pinochet duizenden mensen werden vermoord.

 

Ventisquero_Wijn-uit-Chili_Dranken_NL

Terugkeer democratie en herstel wijnbouw

17 jaar lang ging Chili gebukt onder een militaire dictatuur, maar in 1990 keerde de democratie terug. Hiermee begon ook de Chileense wijnindustrie aan een gestage periode van herstel. Tussen 1990 en 1993 werd 10.000 hectare van diverse stammen van wijndruiven aangeplant, in combinatie met grote investeringen in nieuwe technologieën voor de productie van wijn, met een focus op de groei van internationale markten.

 

Chileense wijnbouw vandaag de dag

Chili wordt wereldwijd gezien als producent van uitstekende wijnen. Smaak, kleur en eeuwenlange ervaring maken Chileense wijn over de gehele wereld zeer geliefd. De valleien van Chili zorgen van een ideale combinatie van bodem, zonlicht, temperatuur en vochtigheid, die leiden tot druiven en wijn van wereldklasse.

 

Chili wordt omringt door vier natuurlijke barrières, namelijk; de droge Atacama woestijn in het noorden, de Zuidpool in het zuiden, het Andesgebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen.

 

Door deze natuurlijke barrières heeft de wijnbouw in Chili bijna geen last van ziektes die in veel andere wijnlanden wel aanwezig zijn. Daarom hoeven wijnboeren in Chili ook haast geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen, wat weer goed is voor het milieu.

 

Chileense wijnhuizen:

 

Los Vascos – Domaines Barons de Rothschild (Lafite)

Op de plaats waar zich nu Viña Los Vascos bevindt (bij Peralillo, in de Colchagua vallei in Midden-Chili), werden 250 jaar geleden door de familie Echenique de eerste wijnstokken aangeplant.

 

Lees meer over wijnhuis Los Vascos

 

Viña Ventisquero

Viña Ventisquero startte als ambitieus project van Gonzalo Vial. De winery werd gebouwd in Maipo Valley en daaromheen werden de eerste wijngaarden aangeplant, kort daarop gevolgd door wijngaarden in Casablanca Valley en Apalta Valley. In 2001 kwam de eerste jaargang op de markt.

 

Vanaf het allereerste begin stond respect voor de natuurlijke omgeving centraal. Er wordt op een milieuvriendelijke manier gewerkt, door onder andere het watergebruik sterk te beperken, CO2 uitstoot van het transport te compenseren en de natuurlijke omgeving bij nieuwe aanplant zoveel mogelijk in tact te laten. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een certificering door “Sustainable wine of Chile” voor alle wijngaarden. Ventisquero is het eerste Chileense wijnhuis wat daarin geslaagd is.

 

Lees meer over Viña Ventisquero